Gerard Legebeke

Gerard Legebeke

22 januari 1954 - 1 augustus 2008
Vrijdag 1 augustus overleed, tijdens zijn vakantie in Frankrijk, Gerard Legebeke (54), eindredacteur van Argos. Hij was de spil en de aanjager van het journalistieke onderzoeksprogramma, dat nationaal en internationaal tal van prijzen won. Hij stond bovendien aan de wieg van het programma De Ochtenden, waarin EO, Vara en VPRO samenwerkten.

Gerard Legebeke paarde een onbedwingbare nieuwsgierigheid en een diep gefundeerd wantrouwen tegen autoriteiten aan een grote persoonlijke charme. Hij was niet op zoek naar eigen gelijk, maar naar waarheid. Daarbij besefte hij, als historicus, dat er achter elke waarheid steeds nieuwe vragen schuilgaan. Die vragen bleef hij stellen. Soms jarenlang – zoals in zijn speurtocht naar wat zich precies afspeelde in Srebrenica, of naar Nederlandse Special Forces in Afghanistan.

Binnen de kleine wereld van onderzoeksjournalistiek was, is en blijft Gerard Legebeke een grote naam. Binnen de VPRO zal ook zijn grote betrokkenheid bij radio, met name bij Radio 1, schrijnend worden gemist. Met grote vasthoudendheid bleef hij strijden voor serieuze en verdiepende programmering op de nationale nieuws-, actualiteiten- en sportzender.
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
        1 t/m 20 van 271        Volgende >
Bangor, Noord-Wales, UK
10.10.2012

Beste Gerard,
Onlangs - in September 2012 - ontmoette ik in Beiroet Peer Stevens, een wederzijdse vriend uit mijn Nijmeegse periode (1972-1985). Groot was mijn ontzetting toen ik hoorde dat je in 2008 op 54-jarige leeftijg veel te vroeg was overleden op een moment, dat je naam maakte als onverschrokken onderzoeksjournalist.
Toen ik begin 80er jaren uit Nijmegen vertrok om als gezondheidszorg-vrijwilliger in Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon en Gaza te gaan werken, begon ik aan een nieuwe fase in mijn leven. Ik nam afscheid van oude vrienden, zoals jij.
Na jaren in het Midden-Oosten, en een studie periode in Amsterdam vestigde ik me in 1997 als huisarts op het platteland van Noord Wales. Jij bleef wonen en werken in Nijmegen.
Het was in Nijmegen in 1972 dat we elkaar voor het eerst tegenkwamen als eerste jaars studenten tijdens de introductie. We raakten meteen bevriend en onze politieke vorming (in studiegroepen als Politeia) en praktische ervaring liep verbazingwekkend parallel. We zaten samen in de studentenbeweging en namen deel aan maandenlange bezettingen van universiteitsgebouwen. We waren actief in de anti-kernenergie- en kruisrakettenbeweging en natuurlijk de kraakbeweging.
Uiteindelijk scheidden onze wegen zich, toen ik uit Nijmegen vertrok.
Jij was als historicus altijd al betrokken by de journalistiek en ik kwam terecht in de gezondheidszorg.
We probeerden beiden onze maatschappelijke betrokkenheid en solidariteit met mensen die tegen onrecht vechten op individuele wijze in praktijk te brengen.
Hoewel ik je uit het oog verloor, is de herinnering aan een goede vriendschap gebleven. Je was een goed mens, en ik ben trots op de bijdrage die je hebt geleverd aan de serieuze onderzoeksjournalistiek. Maar het doet me intens verdriet, dat je zo vroegtijdig weggerukt werd uit dit leven. Je familie, je collega journalisten en de onderzoeksjournalistiek hebben een gevoelig verlies geleden. Maar bovenal heeft de wereld een goed mens verloren.
Gerard, ik zal je nooit vergeten. Ik wens je familie het allerbeste toe.
Ben Alofs, huisarts 
Op 11 oktober 2012
om 3:20 getekend door:
B.e.n. .A.l.o.f.s.
Dit is niet ok
gerard,
altijd lief en aardig het was een vader van mijn beste vriendin
we konden vaak lachen
wij gaan je erg missen
rust zacht lieve gerard!
namens de fam. woodhall 
Op 20 juli 2009
om 14:06 getekend door:
r.a.c.h.e.l.
Dit is niet ok
Uit het oog verloren in het hart gebleven 
Op 5 oktober 2008
om 19:32 getekend door:
s.j.a.a.k.
Dit is niet ok
Jammer en beschamend, dat ik dit nooit aan een levende, gezonde Gerard Legebeke heb gemaild: Voor het nederlandse investigative journalism bestaat er voor lange tijd een maatstaf, een keurmerk: Argos' Gerard Legebeke. Zijn nabestaanden hebben ondanks alle treurnis, alle reden trots en dankbaar te zijn. Dank internetradio kan ik Argos al sinds lang hier in Duitsland horen. Men mag mij geloven: Een Gerard Legebeke heeft men hier niet. Wat zal ik deze rustige stem, die verontwaardigende items presenteerde, zonder te doen vermoeden, wat een werk er achter stak, missen. Moge spoedig iemand een voorbeeld aan Gerard Legebeke nemen en het nodige werk voortzetten. 
Op 30 september 2008
om 17:29 getekend door:
R.e.m.c.o. .E.i.j.k.i.n.g.
Dit is niet ok
Als het maar enigzins kon, luisterde in naar Argos, voor mij het beste wat radio 1 ooit heeft uitgezonden.
Gerard, ook ik zal je missen 
Op 24 september 2008
om 13:43 getekend door:
H.a.n.k. .M.e.g.e.n.s.
Dit is niet ok
Adieu Gerard,

Je was een goed mens. Wij kennen elkaar van onze Gymnasiumtijd in Zwolle. Goede reis naar een ander leven. We will meet again! 
Op 23 september 2008
om 13:24 getekend door:
H.a.n.s. .v.a.n. .M.i.e.r.l.o.
Dit is niet ok
Wil graag laten weten dat ik Argos veruit het beste journalistieke programma vond. Heb daarom diep respect voor Legebeke. Dat hij moest wegvallen voelt als een groot gemis. 
Op 14 september 2008
om 22:55 getekend door:
p.e.t.e.r. .v.a.n. .w.i.l.l.e.n.s.w.a.a.r.d.
Dit is niet ok
Jarenlang heb ik geboeid naar Argos geluisterd en geprobeerd geen uitzending te missen. Altijd weer veel bewondering gehad voor de manier van interviewen van Gerard Legebeke en wat hij aan misstanden naar boven wist te brengen wat betrokkenen liever onder de tafel hadden laten liggen.
Bedankt voor al die uitzendingen.
Het verlies voor de onderzoeksjournalistiek is heel groot.
Ik wens alle nabestaanden veel sterkte met het verlies van hun geliefde. 
Op 29 augustus 2008
om 22:04 getekend door:
H...J... .R.o.o.z.e.n.d.a.a.l.
Dit is niet ok
Enorm trots ben ik op mijn neef! Ik was 10 en wat wilde ik niet graag meefietsen met de neven als ze door het land trokken, mijn broers kwamen ophalen en vervolgens nog een stuk verder te peddelen. Groots waren ook de vooral humoristische en treffende presentaties (op behangrollen) tijdens bruiloften en reünies.
Pas later ontdekte ik wat voor een briljant journalist hij was. Ik vond Zembla al baanbrekend, maar wat Gerard (en zijn collega's) voor de waarheid gedaan hebben, is een voorbeeld voor de persberichtenovertikkende journalistieke meerderheid van de laatste jaren.
Jammer dat je er op de volgende reünie niet bij zult zijn. Je toespraak zou vast geweldig geworden zijn. We zullen ons best doen er toch iets moois van te maken.
Gerard, ik zal jou en je werk missen. 
Op 29 augustus 2008
om 13:02 getekend door:
N.o.r.m.a.n.
Dit is niet ok
Veel sterkte met het verlies van Gerard Legebeke. Ik ken alleen zijn werk en hoe bijzonder dat was, is en blijft. Een steun en voorbeeld voor mensen die autonoom proberen te zijn. 
Op 29 augustus 2008
om 12:09 getekend door:
f.r.e.d.e.r.i.e.k.e. .v.e.r.h.e.i.j.e.n.
Dit is niet ok
Veel sterkte met het verlies van Gerard Legebeke. Ik ken alleen zijn werk en hoe bijzonder dat was, is en blijft. Een steun en voorbeeld voor mensen die autonoom proberen te zijn. 
Op 29 augustus 2008
om 12:03 getekend door:
f.r.e.d.e.r.i.e.k.e. .v.e.r.h.e.i.j.e.n.
Dit is niet ok
Ik kende Gerard vooral via vrienden, die me ook van zijn onverwachte dood vertelden. En verder natuurlijk van de Argosuitzendingen waar ik in de auto vaak en met veel plezier naar luisterde. Uitzendingen die mijn eigen werk sterk relativeerden, maar waar ik vreemd genoeg toch veel energie uithaalde.

Te laat terug van vakantie om afscheid te kunnen nemen in de Stevenskerk wil ik nu op deze wijze familie, vrienden en (Argos)collega's sterkte toewensen. 
Op 24 augustus 2008
om 19:05 getekend door:
L.e.o. .v.a.n. .d.e. .P.a.s.
Dit is niet ok
Helaas vond ik het bericht van het overlijden van Rene na terugkomst van vakantie. Nu ik op mijn eerste werkdag weer op school ben steek ik op de verdrietplek op school kaarsjes aan voor Rene en voor Renee en haar familie.
En dat doe ik namens allen van het Beekdallyceum in Arnhem. 
Op 22 augustus 2008
om 11:06 getekend door:
v.r.i.e.s. .k.o.o.l.
Dit is niet ok
Jamer dat ik Gerard al lang niet meer heb gesproken en gezien. Wel was hij regelmatig onderwerp van gesprek met gedeelde vrienden/kennissen. Nu heb ik niet meer de kans hem nog eens op te zoeken. Veel sterkte voor zijn familie en vrienden. Het was altijd prettig om met Gerard te 'bomen' over politiek of gewoon gezellig te babbelen. 
Op 21 augustus 2008
om 16:34 getekend door:
M.i.r.i.a.m. .E.l.d.e.r.h.o.r.s.t.
Dit is niet ok
Een groot verlies voor zijn eigen familie en voor de familie van trouwe luisteraars naar zijn programma's, op zoek naar de waarheid. Houd Gerard in ere door daarmee door te gaan. 
Op 21 augustus 2008
om 15:57 getekend door:
J.a.n. .P.r.o.n.k.
Dit is niet ok
Ik kende Gerard niet goed, maar hij had dezelfde Nijmeegse politieke invalshoek. Veel mensen van toen hebben hun opvattingen verlaten, maar hij heeft ze constructief omgezet in zijn journalistiek. Hierom bewonder ik hem. 
Op 18 augustus 2008
om 18:49 getekend door:
H.a.n.s. .V.e.r.m.e.i.j.
Dit is niet ok
In de eerste plaats wil ik familie, vrienden en collega's mijn medeleven betuigen met het verlies van zo'n bijzonder mens als Gerard Legebeke.Het is gek, ik heb Gerard nog nooit gezien, zelfs niet op een foto, maar zijn stem met dat vriendelijke, licht Nijmeegs accent waarin zoveel nuances tot uitdrukking kwamen, maakte dat ik het gevoel had dat een goeie vriend dat zaakje nu eens grondig voor me uitzocht.
Natuurlijk zal Argos doorgaan. Gerard heeft immers de toon gezet en de weg gebaand voor onmisbare onderzoeksjournalistiek en zonder teamgeest had Argos nooit zoveel boven water kunnen halen.
Ik wens de leden van Argos dan ook de spirit om in zijn geest voort te gaan, dat is de beste manier om de herinnering aan hem levend te houden.
Ik hoop dan ook dat ik nog vele malen aan het eind van een uitzending kan zeggen: bedankt VPRO of bedankt Argos, als jullie het niet doen, wie dan wel.
An Hoek, luisteraar. 
Op 17 augustus 2008
om 16:21 getekend door:
A.n. .H.o.e.k. .-. .F.e.e.n.s.t.r.a.
Dit is niet ok
Frankrijk - ons geliefde plekje in de Creuze. Dit jaar is er meer rust op Moulin dan andere jaren...een klein gezelschap die rust en sportiviteit weet te combineren...en dan ineens de schok op vrijdag 1 augustus. Gerard overleden tijdens een fiets tocht - ik kende je (journaliste achtergrond) niet - ja - alleen van bij de Bistro en aan de rand van het vollybalveld bij de kinderen - Moulin was in shock - ik was er stil van en geschrokken - Toch ben ik weer gaan fietsen en hebben we met elkaar jouw laatste fietstocht gefietst - De plek waar het voor jou ten einde kwam en het houtenbordje met jouw naam in eenvoudige maar niet misterverstane letters - ik kon niet stoppen/wilde dóór fietsen - léven - een eerbetoon door dóór te fietsen - de berg omhoog - venijnig klimmend - maar wel met een diepe diepe buiging en laatste groet - daar in dat betoverende Creuze landschap...
Ik condoleer allen die je dierbaar waren. 
Op 14 augustus 2008
om 23:22 getekend door:
A.n.n.e.B.e.r.t.h.e.
Dit is niet ok
geschokt door de dood van gerard legebeke wil ik u allen, familie,en collegae en vrienden mijn medeleven betuigen met zijn plotselinge dood.
ik ben altijd een groot fan van alle programma's geweest die aan zijn brein ontsproten.
hoop dat zijn fantastisch goede, kritische, buitengewone programma's vaak en lang herhaald zullen gaan worden.
ik blijf luisteren, dat staat vast.
excuses voor mijn vertraagde reactie.
mijn eigen partner is nl.ook enige weken geleden overleden. vandaar.
wens u allen veel troost bij elkaar.
vriendelijke groet, ingeborg.
i.m.brounts@gmail.com
éducation cinématographique
spécialisation: le cinéma français
mob. +31 06 404 72 999 
Op 14 augustus 2008
om 14:09 getekend door:
i.n.g.e.b.o.r.g. .b.r.o.u.n.t.s.
Dit is niet ok
Bedankt voor al je bijdrages aan de andere kant van de waarheid. Mijn oprechte deelneming aan de kinderen, familie, vrienden en collega's van Gerard Legebeke. Rust in vrede. 
Op 14 augustus 2008
om 12:54 getekend door:
S.a.n.d.e.r. .v.a.n. .d.e.r. .P.l.o.e.g.
Dit is niet ok
       1 2 3 4 5 6 7 ... 14       Volgende >
Dit register is aangemaakt door:
Redactie VPRO
op 4 augustus 2008

Contact met beheerder >
Contact met Redactie VPRO:


  annuleren
Voor dit register is het helaas niet mogelijk een boekje te maken.
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, RSS, Twitter en SMS. Foto
Condoleance.nl op je mobiel
Foto Speciaal voor iedereen die via de mobiele telefoon Condoleance.nl wil bekijken, hebben we een compakte mobiele versie van de site ontwikkeld.
Dit register op je site of blog
Wil je dit register op je eigen website of blog vermelden? Gebruik dan de code onder de knop.
Kopieer de code hieronder en plak deze in je blog of site: