Gerard Legebeke

Gerard Legebeke

22 januari 1954 - 1 augustus 2008
Vrijdag 1 augustus overleed, tijdens zijn vakantie in Frankrijk, Gerard Legebeke (54), eindredacteur van Argos. Hij was de spil en de aanjager van het journalistieke onderzoeksprogramma, dat nationaal en internationaal tal van prijzen won. Hij stond bovendien aan de wieg van het programma De Ochtenden, waarin EO, Vara en VPRO samenwerkten.

Gerard Legebeke paarde een onbedwingbare nieuwsgierigheid en een diep gefundeerd wantrouwen tegen autoriteiten aan een grote persoonlijke charme. Hij was niet op zoek naar eigen gelijk, maar naar waarheid. Daarbij besefte hij, als historicus, dat er achter elke waarheid steeds nieuwe vragen schuilgaan. Die vragen bleef hij stellen. Soms jarenlang zoals in zijn speurtocht naar wat zich precies afspeelde in Srebrenica, of naar Nederlandse Special Forces in Afghanistan.

Binnen de kleine wereld van onderzoeksjournalistiek was, is en blijft Gerard Legebeke een grote naam. Binnen de VPRO zal ook zijn grote betrokkenheid bij radio, met name bij Radio 1, schrijnend worden gemist. Met grote vasthoudendheid bleef hij strijden voor serieuze en verdiepende programmering op de nationale nieuws-, actualiteiten- en sportzender.
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
< Vorige         21 t/m 40 van 271        Volgende >
Alle respect voor Gerard Legebeke. Ik zal hem missen, hoewel ik hem alleen ken als Argos luisteraar. Dank je wel, Gerard, voor de inspiratie - ik heb me heel vaak gesterkt gevoeld door kritische en vasthoudende benadering van Argos - en voor de dingen die je met de Argos redactie boven water gehaald hebt. BELANGRIJK, BELANGRIJK en misschien een beetje te zeldzaam...Ik hoop dat Argos een manier vindt om krachtig door te gaan, en wens familie, vrienden en collega's sterkte. Eigenlijk had ik altijd nog een vage droom om Gerard's assistent te worden of zo iets... 
Op 13 augustus 2008
om 21:26 getekend door:
D.i.n.e.k.e. .D.e.e.l.m.a.n.
Dit is niet ok
Ik luister al lang met groot interesse naar het programma Argos. Een goede en integere uitzending, waarin moedig misstanden worden aangesproken zonder sensatiebelust te zijn. De dood van Gerard betekent een groot verlies voor de VPRO. Voor u als nabestaande betekent zijn dood heel iets anders. Mijn vader is op dezelfde leeftijd onverwachts overleden. Ik weet, wat dit voor een gezin betekent. Ik wens u sterkte voor de toekomst. 
Op 13 augustus 2008
om 21:10 getekend door:
E... .v.a.n. .D.u.i.j.n.-.S.c.h.u.h.
Dit is niet ok
Jouw tomeloze energie en eerlijkheid in alles wat je oppakte..de blije herinnering en waardering in de verhalen bij je afscheid in de Stevenskerk in Nijmegen overstemden het verdriet en de schok over je dood. Om destijds samen naar Srebrenica te reizen overwon je je vliegangst. Mijn uitnodiging met een Pakistaanse TV ploeg opnieuw naar Srebrenica te reizen slik ik in maar ter voorbereiding en inspiratie luister ik opnieuw naar de reportages van jou, en Hub en Franz Joseph. Rust uit, rust zacht lieve Gerard. 
Op 13 augustus 2008
om 11:15 getekend door:
M.a.r.j.a.n. .L.u.c.a.s.
Dit is niet ok
Avonden in VPRO studio 1 werden vaak nachten, maar het was eigenlijk nooit erg... Al was de bijdrage gering, het was een genoegen om met Gerard en zijn team te mogen werken.
Mijn deelneming aan de familie, dierbaren en collega's. 
Op 12 augustus 2008
om 19:53 getekend door:
E.r.i.k.
Dit is niet ok
 
Op 12 augustus 2008
om 15:57 getekend door:
H.a.r.r.i.e. .L.i.n.d.e.l.a.u.f.f.
Dit is niet ok
deelneming van een geschokte luisteraar. 
Op 12 augustus 2008
om 15:24 getekend door:
M.a.r.t.i.n. .A.B.M.A.
Dit is niet ok
Een groot verlies voor de onderzoeksjournalistiek.
Namens het Belgische Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek. 
Op 11 augustus 2008
om 14:49 getekend door:
I.d.e.s. .D.e.b.r.u.y.n.e.
Dit is niet ok
Een groot verlies voor de onderzoeksjournalistiek.
Namens het Belgische Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek. 
Op 11 augustus 2008
om 14:38 getekend door:
I.d.e.s. .D.e.b.r.u.y.n.e.
Dit is niet ok
vaarwel gerard,
het doet altijd pijn iemand te verliezen die op zoek is naar waarheid. ik ken je van jaren Nijmegen en bewonderde je doortastenheid en vriendelijkheid
dank je voor je bijdrage en ik wens je familie veel sterkte met het verlies van jou
Michael 
Op 10 augustus 2008
om 17:47 getekend door:
m.i.c.h.a.e.l. .t.i.m.m.e.r.s.
Dit is niet ok
Heb Gerard zo'n 25 jaar geleden eenmalig persoonlijk ontmoet en heb sindsdien met respect zijn werk gevolgd. Respect ook dat hij vast durfde te blijven houden, geen concessies, niet de makkelijke weg, integer...Naast hetgeen waar hij inhoudelijk voor stond, groot respect voor deze levenshouding. Zijn overlijden...niet meer geregeld hem horen via Argos...ik zal het missen. Kinderen van Gerard en partner heel veel sterkte toegewenst in deze moeilijke tijd.
Frederique Meyer 
Op 10 augustus 2008
om 12:45 getekend door:
F.r.e.d.e.r.i.q.u.e. .M.e.y.e.r.
Dit is niet ok
Wat een spijtig verlies. Dit bericht komt voor ons als een mokerslag, bij het checken van de mail hier in Almaty (Kazachstan). De kritische en onafhankelijke inzet van Gererard zullen we zeker missen, net als zijn humor. We wensen allen die hem kenden en met hem samenwerkten veel sterkte. 
Op 10 augustus 2008
om 7:52 getekend door:
W.o.u.t.e.r. .v.a.n. .E.c.k. .e.n. .P.i.e.t.e.r. .J.a.n.s.e.n.
Dit is niet ok
Ik zat jaren bij je in de klas op de middelbare school. Heb je daarna nooit meer gezien.Toch herken ik je zeer in de dingen die ik de afgelopen dagen over je gelezen heb.Je integriteit, je humor, je zoeken naar de waarheid - daarbij nooit de man maar de bal spelend. Ook toen al dwong je respect af. Dag Gerard. 
Op 9 augustus 2008
om 14:03 getekend door:
J.o.k.e. .v.a.n. .V.e.l.s.e.n.
Dit is niet ok
Ik was er vrijdagochtend altijd gespitst op om Argos niet te missen.Gretig en met grote bewondering luisterde ik naar de resultaten van het speurwerk van Gerard Legebeke. Een naam, die ik ook ken uit mijn jeugd, maar waarvan ik dacht dat het wel stom toeval zou zijn als hij, degene was die ik als klein jongetje kende. Ik stond wel eens op het punt om navraag te doen, om te checken of je echt de zoon was van een collega van mijn vader en of je echt degene was, waar we nog een foto van hebben in de bekende schoenendoos. Het blijkt dus zo te zijn. Aan je stem meende ik een beetje te horen dat je uit het Oosten des lands kwam. Wijs was je in ieder geval.
Afgelopen vrijdag was er een half uur requiem voor je uitgetrokken en wederom indrukwekkend om gecomprimeerd te horen, welke daden je verricht hebt en hoe respectvol jij mensen benaderde.
Ik wens alle mensen, die je dierbaar zijn veel strekte met het verlies. 
Op 9 augustus 2008
om 13:42 getekend door:
M.a.r.i.e.l.l.e. .S.i.m.o.n.e.t.t.i.
Dit is niet ok
Wat een verlies, Veel sterkte toegewenst 
Op 9 augustus 2008
om 10:59 getekend door:
L.u.c.r.. .S.c.h.o.o.r.l.e.m.m.e.r.
Dit is niet ok
Heel bijzonder was het om Gerard tegen te komen. Meestal toevallig. Op straat, op een feest, in De Plak, of, zoals drie weken geleden nog maar, op De Zomerfeesten.
Zijn oprechte belangstelling, zijn humor, zijn warmte, zijn gedrevenheid. Het is niet te geloven, dat die ontmoetingen nooit meer zullen plaatsvinden.
Ik wil familie, vrienden en luisteraars veel sterkte toewensen met het verlies van Gerard. 
Op 9 augustus 2008
om 1:06 getekend door:
W.i.m. .v.a.n. .K.r.a.a.i.j.
Dit is niet ok
Wij luisteren zeer regelmatig naar Argos. Dank voor al die jaren waardevolle en integere journalistiek. Alle sterkte voor de nabestaanden. 
Op 9 augustus 2008
om 0:00 getekend door:
J...A... .D.i.j.k.s.t.r.a.
Dit is niet ok
We willen onze oprechte deelneming betuigen aan de kinderen, familie en vrienden van Gerard Legebeke. Gerard, dat je mag rusten in vrede.

Jan en Femmie. 
Op 8 augustus 2008
om 23:40 getekend door:
J.a.n. .e.n. .F.e.m.m.i.e. .H.o.l.t.m.a.a.t.
Dit is niet ok
Lieve Gerard,
Je was groots als collega en een briljante journalist. Bovenal een goed mens. Ik zal je verschrikkelijk missen. Argos zonder jou is eigenlijk onvoorstelbaar.Heel veel sterkte voor allen die je dierbaar waren.
Vaarwel. 
Op 8 augustus 2008
om 22:53 getekend door:
B.a.r.b.a.r.a. .S.c.h.r.e.u.d.e.r.s.
Dit is niet ok
Ik heb altijd ontzettend genoten van de prachtige reportages. De vrijdagochtend is vanaf nu een stuk leger. 
Op 8 augustus 2008
om 21:35 getekend door:
H.i.l.d.e.
Dit is niet ok
Veel sterkte aan zijn familie in deze moeilijke periode. 
Op 8 augustus 2008
om 21:27 getekend door:
Y.v.o.n. .M.e.u.l.h.o.f.
Dit is niet ok
< Vorige        1 2 3 4 5 6 7 ... 14       Volgende >
Dit register is aangemaakt door:
Redactie VPRO
op 4 augustus 2008

Contact met beheerder >
Contact met Redactie VPRO:


  annuleren
Voor dit register is het helaas niet mogelijk een boekje te maken.
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, RSS, Twitter en SMS. Foto
Condoleance.nl op je mobiel
Foto Speciaal voor iedereen die via de mobiele telefoon Condoleance.nl wil bekijken, hebben we een compakte mobiele versie van de site ontwikkeld.
Dit register op je site of blog
Wil je dit register op je eigen website of blog vermelden? Gebruik dan de code onder de knop. Een voorbeeld zie je hieronder.
Kopieer de code hieronder en plak deze in je blog of site: