Gerard Legebeke

Gerard Legebeke

22 januari 1954 - 1 augustus 2008
Vrijdag 1 augustus overleed, tijdens zijn vakantie in Frankrijk, Gerard Legebeke (54), eindredacteur van Argos. Hij was de spil en de aanjager van het journalistieke onderzoeksprogramma, dat nationaal en internationaal tal van prijzen won. Hij stond bovendien aan de wieg van het programma De Ochtenden, waarin EO, Vara en VPRO samenwerkten.

Gerard Legebeke paarde een onbedwingbare nieuwsgierigheid en een diep gefundeerd wantrouwen tegen autoriteiten aan een grote persoonlijke charme. Hij was niet op zoek naar eigen gelijk, maar naar waarheid. Daarbij besefte hij, als historicus, dat er achter elke waarheid steeds nieuwe vragen schuilgaan. Die vragen bleef hij stellen. Soms jarenlang – zoals in zijn speurtocht naar wat zich precies afspeelde in Srebrenica, of naar Nederlandse Special Forces in Afghanistan.

Binnen de kleine wereld van onderzoeksjournalistiek was, is en blijft Gerard Legebeke een grote naam. Binnen de VPRO zal ook zijn grote betrokkenheid bij radio, met name bij Radio 1, schrijnend worden gemist. Met grote vasthoudendheid bleef hij strijden voor serieuze en verdiepende programmering op de nationale nieuws-, actualiteiten- en sportzender.
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
< Vorige         261 t/m 271 van 271
In Gerard Legebeke verliest de Nederlandse journalistiek een van haar grote inspiratoren. Hij was de motor van de onderzoeksjournalistiek op de radio. Alle sterkte voor de mensen in zijn directe omgeving. 
Op 4 augustus 2008
om 21:28 getekend door:
a.d. .v.a.n. .l.i.e.m.p.t.
Dit is niet ok
Ik zal hem als journalist zo vreselijk missen. Ik wens zijn familie en vrienden heel veel goeds toe! 
Op 4 augustus 2008
om 20:32 getekend door:
R.o.b.e.r.t. .K.a.l.m.a.
Dit is niet ok
Het eerste bericht op zondagochtend wilde ik niet geloven. Maar begreep allengs dat het waar was. Hoewel ik Gerard niet goed kende, schokte het bericht me zeer. Verdomme. Zijn verbetenheid om zich in een kwestie te verdiepen, mag voor velen als voorbeeld dienen. Zal minister Van Middelkoop nu eindelijk toegeven aan de feiten die Gerard naar boven bracht? Indien niet, dan is het aan ieder de taak om kond te doen van die feiten, zodat niemand - ook de minister niet - daar om heen kan! 
Op 4 augustus 2008
om 19:49 getekend door:
H.e.r.m.a.n. .S.p.i.n.h.o.f.
Dit is niet ok
De zoveelste luis in de pels ontvalt ons.
Uit de kraak beweging voortgekomen en net als Louis een luis in de pels. De beste gaan als eerste. In Den Haag kunnen ze weer wat rustiger gaan slapen. Gerard het ga je goed.
Een warme groet Marten 
Op 4 augustus 2008
om 19:35 getekend door:
M.a.r.t.e.n.
Dit is niet ok
Onze eerste kennismaking ontstond vanuit jouw betrokkenheid bij actie's tegen het militarisme en activiteiten binnen de actie/kraakwereld. We vonden elkaar bij het anti-kruisraketten debat/verzet.
Veel gelachen en veel gestreden om de waanzin.
Ik zal je niet vergeten.
Dag Gerard... 
Op 4 augustus 2008
om 19:26 getekend door:
C.a.r.o.l.i.n.e.
Dit is niet ok
Eigenlijk ben ik te geschrokken voor woorden; bepaalde zaken houden je een beetje overeind in deze krankzinnige wereld en daar is argos met Gerard en Kees er eentje van; voor Gerards naasten is het natuurlijk veel erger, ik kan alleen maar hopen dat ze bij elkaar steun vinden. Bedankt in elk geval Gerard. 
Op 4 augustus 2008
om 18:35 getekend door:
t.e.d.j.e.
Dit is niet ok
Ik heb grote bewondering voor de wijze waarop Gerard Legebeke zijn vak uitoefende. Vandaar deze condoleance gericht naar zijn familie en vrienden, sterkte. 
Op 4 augustus 2008
om 18:00 getekend door:
M.a.r.n.i.x.
Dit is niet ok
Gerard, je was een heel grote, en dat blijf je voor mij.
Dank

Op 4 augustus 2008
om 17:59 getekend door:
P.F.M.
Dit is niet ok
Gerard,

Het onwerkelijke bericht van je dood bereikte mij vanochtend.
Ik ben diep geschokt en uiterst verdrietig.
Dit is niet eerlijk!

Ik heb je ruim 3 jaar geleden leren kennen als een uiterst gedreven onderzoeksjournalist. Je bent zo levendig dat ik je nauwelijks dood kan voorstellen.

Heel veel sterkte gewenst aan je kinderen, de Argos redactie, alle andere mensen van de Ochtenden en de VPRO. 
Op 4 augustus 2008
om 17:55 getekend door:
S.a.n.n.e. .H.i.l.l.e.-.K.n.o.e.s.t.e.r.
Dit is niet ok
Altijd met plezier naar Argos geluisterd en hoop dit nog vaak te kunnen doen. Om de één of andere heb ik nooit opgelet wat de naam is van de presentator met die opvallende stem. Is dat Gerard Legebeke? In elk geval wens ik iedereen die hem lief heeft het allerbeste... 
Op 4 augustus 2008
om 17:09 getekend door:
M.e.n.n.o.
Dit is niet ok
Waarom gaan de beste mensen vaak het eerst? 
Op 4 augustus 2008
om 17:06 getekend door:
j.a.a.p. .s.i.k.k.e.m.a.
Dit is niet ok
< Vorige        1 ... 11 12 13 14 
Dit register is aangemaakt door:
Redactie VPRO
op 4 augustus 2008

Contact met beheerder >
Contact met Redactie VPRO:


  annuleren
Voor dit register is het helaas niet mogelijk een boekje te maken.
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, RSS, Twitter en SMS. Foto
Condoleance.nl op je mobiel
Foto Speciaal voor iedereen die via de mobiele telefoon Condoleance.nl wil bekijken, hebben we een compakte mobiele versie van de site ontwikkeld.
Dit register op je site of blog
Wil je dit register op je eigen website of blog vermelden? Gebruik dan de code onder de knop. Een voorbeeld zie je hieronder.
Kopieer de code hieronder en plak deze in je blog of site: