Willem K B Hofstee

Willem K B Hofstee

21 januari 1936 - 12 november 2021
Wij nemen afscheid van onze "eigendraadse", lieve WKB.

Emeritus hoogleraar psychologie, RUG
Officier in de Orde van Oranje-Nassau
Lid Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
        1 t/m 20 van 54        Volgende >
Geachte familie van Wim Hofstee,

Heel veel sterkte gewenst met het verlies van uw partner en vader. Het raakt me te horen dat hij is overleden, al heb ik hem zeker 15 jaar niet meer gezien.
Van 1995-2000 heb ik psychologie gestudeerd in Groningen en heb ik het voorrecht gehad hem te leren kennen. Ik zie hem nog het kleine autootje parkeren onder de overkapping bij het psychologie gebouw.
Wat ik zal koesteren is de herinnering dat hij me serieus nam, waardoor ik het ook ging doen. Ik probeer dit door te geven.

hartelijke groet
Marianne C. Klene 
Op 8 februari 2022
om 6:41 getekend door:
M.a.r.i.a.n.n.e. .C. .K.l.e.n.e.
Dit is niet ok
Mijn condoleances aan de familie en vrienden. Als destijds student psychologie kan ik mij enkele voorvallen herinneren die wat mij betreft kenmerkend waren voor Willem Hofstee.
Als hem onbekende eerstejaars student was ik eens zo brutaal hem op het I.P.O. te bellen vanwege een inhoudelijk vraag. Ik verwachtte afgewimpeld te worden, maar nee, Hofstee nam de moeite mijn vraag te beantwoorden, ook al had hij op dat moment weinig tijd.
Het waren de zeventiger jaren, en in de bestuurlijke organen vond menige clash plaats tussen de GSB (Groninger Studenten Bond) en Hofstee, vanwege veel te ver doorgeschoten democratisering. Ik was toen zelf lid van de GSB en had als toeschouwer bij die vergaderingen wel eens last van plaatsvervangende schaamte. Ik dacht wel eens: jongens, zo kan je niet spreken tegen een hoogleraar, en zeker niet tegen Hofstee. Maar Hofstee bleef ook in die situaties every inch a gentlemen en gericht op de inhoud.
Bij de viering van 400 jaar R.U.G. in 2014 kon ik nog even kort met hem praten. Ik zei hem toen dat de GSB destijds wel wat respectvoller met hem had kunnen omgaan. Zijn antwoord was dat hij niet zozeer op zoek was naar respect. Ook dat was weer tekenend voor hem. Hij zocht het niet, maar hij verdiende het wel. Niet alleen vanwege zijn wetenschappelijke prestaties, maar vooral vanwege de persoon die hij was. Requiescat in pace. 
Op 12 december 2021
om 14:46 getekend door:
N.i.c.o. .P...
Dit is niet ok
Beste Marian, bij deze condoleren wij jou en de jouwen met het overlijden van Wim. Ik ken Wim van het Praedinius, waar wij samen speelden in Siegfried. Later speelden we ook nog in Donar in de landelijke hoofdklasse in alle uithoeken van hetland. Ik bewaar daar de beste herinneringen aan.Wij wensen jullie veel sterkte.
Hans en Wil van Teerns. 
Op 3 december 2021
om 17:43 getekend door:
H.a.n.s. .v.a.n. .T.e.e.r.n.s.
Dit is niet ok
Ik heb een uitgebreide gedenktext geplaatst. Die is echter niet te zien, helaas. Lieve Marian en verdere familie, daarom in ieder geval voor de zekerheid nogmaals mijn condoleances met met verlies van deze eigenzinnige en tegelijkertijd zo bindende man.
Ik hoop dat mijn oorspronkelijke tekst nog opduikt.
Lieve groet, Bram. 
Op 25 november 2021
om 7:30 getekend door:
B.r.a.m. .B.u.u.n.k.
Dit is niet ok
Lieve Marian en familie van Wim,
Het kwam toch als een schok, het overlijden van Willem. Meer dan 50 jaar heb ik met hem te maken gehad binnen de Groningse psychologie en later binnen de KNAW. Ik herinner me nog steeds zijn geamuseerde blik toen ik te laat kwam op mijn kandidaatsexamen in 1968, en hoe hij onafhankelijk opereerde tijdens de beruchte Aktie Demokratisering. Binnen de Groningse psychologie was hij degene die de zaak bij elkaar hield en altijd helemaal integer en onafhankelijk opereerde. Een unieke combinatie van eigenzinnigheid en bindend vermogen, zo was hij.
Hij zal doorjullie erg gemist worden, en daarmee wens ik jullie erg veel sterkte. Een volstrekt uniek mens is heengegaan.
Warme groet, Bram

PS

Binnen de KNAW heb ik al aandacht besteed aan zijn overlijden, en hij zal daar waardig herdacht worden. 
Op 25 november 2021
om 7:00 getekend door:
B.r.a.m. .B.u.u.n.k.
Dit is niet ok
Beste familie,

Hoewel ik wist dat Wim's gezondheid de afgelopen jaren achteruitgegaan was, kwam het bericht van zijn overlijden als een schok. Ik condoleer jullie met het verlies. Een bijzonder goed mens is helaas niet meer.
Wim heeft zijn vele talenten op uiteenlopende terrreinen en met veel energie ingezet, tevens maatschappelijk betrokken en altijd rekening houdend met de zienswijze van anderen.
Mijn contacten met Wim gaan meer dan vijftig jaar terug. Hij begeleidde mijn proefschrift en daarna mijn onderzoek naar schoolloopbanen. Zijn commentaren bij concept-teksten zetten mij altijd stevig aan het denken, een soort van academische vorming waarvan ik nog altijd plezier heb.
Binnen de universitaire sfeer is er gen persoon aan wie ik meer te danken heb. Wim was voor mij de Universiteit op haar best.

Met gevoelens van medeleven,

Theo Nijsse 
Op 24 november 2021
om 14:33 getekend door:
T.h.e.o. .N.i.j.s.s.e.
Dit is niet ok
Beste Marian, kinderen en kleinkinderen,

Hij was niet 'mijn' hoogleraar maar wel een leermeester en voor mij een baken in de psychologie. 
Op 23 november 2021
om 20:36 getekend door:
H.a.r.k.e. .B.o.s.m.a.
Dit is niet ok
familie Hofstee, lieve Marian
Ik wil jullie condoleren met het verlies van Wim. Ik heb via internet de rouwplechtigheid gezien. Ik vond dat jullie het mooi deden. Ik leef mee met jullie verdriet. Voor mij was Wim iemand op enige afstand. Ik heb hem altijd erg aardig gevonden. Ik genoot altijd van zijn toespraken, hij kon prachtig formuleren. Ik moet zeggen dat het ook mij verdriet doet dat hij er niet meer is. Ik wil jullie veel sterkte wensen.
hartelijke groet Alien Gosker-Krijthe 
Op 22 november 2021
om 21:03 getekend door:
A.l.i.e.n. .G.o.s.k.e.r.-.K.r.i.j.t.h.e.
Dit is niet ok
Sympathiek en creatief.Psycholoog van hoog niveau

John van der Linden, stagiaire Instituut persoonlijkheids-
psychologie in 1980 
Op 22 november 2021
om 13:59 getekend door:
J.o.h.n. .v.a.n. .d.e.r. .L.i.n.d.e.n.
Dit is niet ok
Beste familie,
Mijn oprechte condoleances. Het is een groot verlies. Wim is altijd mijn voorbeeld wetenschapper geweest, en zal dat altijd blijven: zijn kijk op de wereld en met name zijn kijk op de verhouding tussen wereld en wetenschap waren uniek. Wim was hiermee belangrijk voor mij om te promoveren en een wetenschapper te worden. Veel sterkte met dit grote verlies.
Karin Sanders 
Op 21 november 2021
om 22:30 getekend door:
K.a.r.i.n. .S.a.n.d.e.r.s.
Dit is niet ok
Beste Wim,
Heel veel dank voor jouw enorme steun en betrokkenheid tijdens m'n studies. Je hebt destijds veel voor mij mogelijk gemaakt, waarbij ik het zonder jou waarschijnlijk nooit had gered. Je opdracht bij mijn afstuderen om hoogleraar te worden getuigde van veel vertrouwen, eerlijk gezegd vond ik het zelf wat "te veel vertrouwen". Uiteindelijk heb je wonderbaarlijk genoeg gelijk gekregen en heb ik je opdracht mogen vervullen, ook dit weer in grote dankbaarheid aan jou. Je bent tot het laatste toe een geweldige mentor geweest, altijd kritisch en altijd warm. Ik zal je altijd intens dankbaar blijven.

Lieve Marian en familie, wat zullen jullie Wim ongelofelijk missen. Gecondoleerd en ontzettend veel sterkte en kracht gewenst.
Lidia 
Op 21 november 2021
om 22:17 getekend door:
L.i.d.i.a. .A.r.e.n.d.s.
Dit is niet ok
Lieve Marian en familie
Bartha en ik willen jullie van harte condoleren met het overlijden van Wim.De herinnering die we aan Wim hebben beperkt zich helaas tot een enkele ontmoeting bij de universiteit en het treffen bij het huwelijk van collega's Janpieter van Oudenhoven met Karin van der Zee.Dat wil niet zeggen dat we ons niet kunnen inleven in het verdriet dat jullie hebben bij het verlies van echtgenoot en (groot)vader.Nogmaals gecondoleerd en sterkte gewenst voor de komende tijd.
Bartha en Alko Rijskamp 
Op 21 november 2021
om 16:53 getekend door:
A.l.k.o. .R.i.j.s.k.a.m.p.
Dit is niet ok
Aan Marian en familie,

Gecondoleerd. Er is een mooi en uniek man heengegaan. Als oud student en promovendus van de RUG heb ik hem als zeer gewaardeerd en heeft hij mij de liefde voor het vak bijgebracht. Veel sterkte net dit verlies, Gertrude Smit 
Op 21 november 2021
om 15:59 getekend door:
G.e.r.t.r.u.d.e. .S.m.i.t.
Dit is niet ok
Beste Marian en familie,

Van harte gecondoleerd met het overlijden van Wim. De keren dat ik op bezoek was bij jullie vond ik het altijd enorm gezellig. Wim straalde altijd vriendelijkheid en goedhartigheid uit.

Veel sterkte de komende tijd. 
Op 21 november 2021
om 14:59 getekend door:
L.i.a.m. .A.d.a.m.
Dit is niet ok
Dierbare Marian,
Heb zojuist de afscheidsplechtigheid digitaal gevolgd. Wat was er veel over Wim te vertellen, wat een rijk leven. Deed bij mij gedachten boven komen aan vroeger dagen.Zoals de beginjaren van het basketballen in Groningen,Waarbij Wim historie schreef door de eerste score in de competitie te maken. En onze eerste schreden op de weg naar Acol en ik als partner van Wim naar de AVRO bridgedrive ging. En ook jullie flat aan de Peizerweg waar Els en ik na ons huwelijk een tijdje mochten wonen.Het zijn blijvende herinneringen.
Bij dezen wil ik jou en de kinderen condoleren met het verlies van een groot mens en wens ik jullie voor de komende tijd veel sterkte toe.
Dolf 
Op 21 november 2021
om 14:56 getekend door:
D.o.l.f. .v.a.n. .T.e.e.r.n.s.
Dit is niet ok
Beste familie,

Van harte gecondoleerd met het overlijden van Wim. Na het behalen van mijn kandidaatsexamen Psychologie in het roerige jaar 1969 had ik het grote geluk om te mogen afstuderen bij Wim. Hij was een bijzondere en vreselijk aardige docent. Altijd open voor een disussie met zijn studenten. Erudiet, een groot gevoel voor humor en vol originele idee├źn. Een betere leermeester had ik mij niet kunnen wensen.

Ik wens de familie veel sterkte bij het verlies van Wim.

Klaas Groenier 
Op 21 november 2021
om 14:14 getekend door:
K.l.a.a.s. .G.r.o.e.n.i.e.r.
Dit is niet ok
Beste Familie Hofstee,

Van harte gecondoleerd met het grote verlies van WIm. Wat ben ik nog altijd dankbaar om bij Wim te hebben mogen studeren. Op zoveel momenten later teruggedacht aan Wim. Wat een fantastische denker. Later na de studie nog veel genoten van zijn schrijfsels, nieuwjaarsgedachten en schaarse maar indrukwekkende ontmoetingen.
Altijd dankbaar voor wat hij me meegaf.

Van harte sterkte gewenst bij dit verlies,
Siebren. 
Op 21 november 2021
om 13:15 getekend door:
S.i.e.b.r.e.n. .H.o.u.t.m.a.n.
Dit is niet ok
Beste Marian,

Van harte gecondoleerd met het overlijden van Wim. Toen ik aan Wim enige jaren terug aan de bridgetafel vertelde dat hij een van mijn leermeesters was, wimpelde hij dat achteloos - haast ongehoord - weg. Toch heeft hij mij doen inzien dat al het empirische sociaal- wetenschappelijk onderzoek (zuiver theoretisch onderzoek buiten beschouwing gelaten) in zekere zin actieonderzoek kan worden genoemd. Helaas wordt dit fundamentele inzicht in tijden van corona door maar heel weinig zogenaamde sociale 'wetenschappers' begrepen. Hij zou er een standbeeld voor moeten krijgen. Wim schreef eens een tot slot in een themanummer dat ik mocht redigeren met als titel "Persoonlijke ontwikkeling
voor wie?" Hij had het daarin over "het lawaai van quasi psychologen tot en met regelrechte beunhazen". Wim ten voeten uit. "In een rationele context hebben psychologen en aanverwante vakken veel te bieden, mits ze kunnen opereren in dienst van het individu zelf." En zo is het maar net. Deze vorming door Wim (en anderen van de Groningse school) betekenen nog steeds veel voor mij.
Met vriendelijke groet, Theo van Dellen 
Op 20 november 2021
om 17:36 getekend door:
T.h.e.o. .v.a.n. .D.e.l.l.e.n.
Dit is niet ok
Beste Marian,

Reina en ik willen graag jou en de kinderen onze diepgevoelde deelneming betuigen met het overlijden van Wim. Toen ik de rouwkaart las besefte ik heel intens wat Wim voor mij betekend heeft. Hij is een van de weinige mensen die mijn leven verrijkt hebben, door wat hij heeft gedaan en door wie hij was. Er is veel inspirerends dat over hem gezegd kan worden en eigendraads is daarin inderdaad het meest treffende. Voor een oppervlakkige waarnemer soms misschien tegendraads maar daarvan was geen sprake. Hij trok zijn eigen baan.
Het meest markante voorbeeld in mijn herinnering is zijn besluit, begin jaren zeventig, om het democratisch experiment van de subfaculteit psychologie drastisch bij te sturen. Een besluit dat bij velen verkeerd zou vallen en dat getuigde van zijn bijzondere daadkracht en moed. Hij is de gangmaker geweest bij het aangaan van het experiment en toen bleek dat de grote sprong voorwaarts te groot was geweest heeft hij het, vrijwel in zijn eentje, tot een realistischer formaat omgebouwd. Ik heb er goede herinneringen aan dat ik bij beide acties zijn secondant heb kunnen zijn.
Hij heeft de eigendraadsheid ook altijd bepleit en anderen daarin gestimuleerd; maar hen wel gesteund op momenten dat het nodig was. Zoals ik ervaren heb toen ik hem, in zijn functie van mijn baas, meedeelde dat bij mijn (eerste) vrouw een ernstige en ongeneeslijke ziekte was geconstateerd. Ik ben toen zeer geholpen door hoe hij reageerde.

Reina en ik wensen jullie van harte sterkte toe.

Hartelijke groet,

Jan Zweens 
Op 20 november 2021
om 17:04 getekend door:
j.a.n. .z.w.e.e.n.s.
Dit is niet ok
Beste Grote Wim, mijn leermeester. Heel erg bedankt voor de betekenis die je voor mij hebt gehad, vooral als mijn humoristische, pragmatische, goedmoedige en scherpe stage-begeleider dankzij wie ik van een onzekere student ben geworden tot een afstuderend mens met vertrouwen in zijn eigen kunnen. Zonder jou was me dit niet gelukt!
Lieve Marjan en familie, we denken aan jullie en aan Wim de Grote 
Op 19 november 2021
om 17:46 getekend door:
M.a.r.t.i.j.n. .e.n. .G.e.r.d.a. .B.e.n.d.e.r.-.K.u.i.z.e.n.g.a.
Dit is niet ok
       1 2 3       Volgende >
Dit register is aangemaakt door:
Harm Peter Hofstee
op 15 november 2021
en zal spoedig verdwijnen.
Contact met beheerder >
Contact met Harm Peter Hofstee:


  annuleren

Register verlengen >
Een blijvende herinnering aan:

Willem K B Hofstee

U kunt van dit register en de toegevoegde condoleances zelf een boekje maken en laten drukken. Meer info >

Nieuw boekje maken >
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto