Joost Backus

Joost Backus

18 april 1960 - 2 maart 2014

“Man kann alle Möglichkeiten bedauern, die man nie gehabt hat, oder sich daran freuen, das Mann kurz aufgetaucht ist aus der großen Dunkelheit der Unendlichkeit, die immer herrscht, vor der Geburt und nach dem Tod, ein kurzes Moment Licht, das ist doch viel...“

Vielen Dank für das Leben
Joost Backus, 28 Augustus 2013

Levend in een paradijs zonder vogels

Elke dag de wereld bekijken door een andere bril, geen kans voorbij laten gaan om kleurrijk aanwezigheid te zijn. Zonder oordeel op zoek naar het uiterste in zichzelf en in relatie tot de ander. Joost rondde zijn leven af, terwijl anderen de glazen in de lucht hieven en de draak staken met het leven. In stilte mag u het glas heffen op deze inspirator. Joost zal in besloten kring gecremeerd worden.

Joost Backus: Ontwapenend, zoekend, grenzeloos, oprecht, intens, zacht, extravert.
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
< Vorige         81 t/m 100 van 146        Volgende >
Ik kende je al vanaf je 18e en toen al was je een zeer markant persoon met ideeën waarvan een ieder dacht dat kan niet. Maar voor Joost was niets te gek. Een ding is me altijd bijgebleven en dat was de gigantische knal in de Veegtes toen we een vuilniszak gevuld met acetyleen en zuurstof tot ontploffing brachten en daarna een hoop glasgerinkel hoorden. Wat daarna gebeurde, daar zal ik maar over zwijgen. Er waren mensen die not amused waren. Ook het brandje na een chemische experimentje in een schafthokje was er een om niet te vergeten.
Er zijn weinige mensen die weten dat je al op vroege leeftijd gekscherend praatte over hoe je een eind aan je leven zou kunnen maken. Ook hierin was je zeer creatief. Voor mij kwam deze stap dan ook niet als een verrassing. Maar toch...
Als er iemand weet waar Joost zijn oude tractor, vliegtuigsleper en brandweerwagen heeft gestald, laat het weten. Dan kunnen we deze als eerbetoon aan Joost, samen met waarschijnlijk nog veel meer typische "Joost zaken en rariteiten", naast (of beter nog, in plaats van), het Mikwe uitstallen. Joost zou het zeker waarderen, en belangrijker nog, er hartelijk om lachen. 
Op 6 maart 2014
om 9:59 getekend door:
L.a.u. .K.u.i.j.p.e.r.s.
Dit is niet ok
Joost,
ik hoop dat je gauw je rust vind. Als je dat lukt kun je dan wel af en toe over vliegen en een wat creativiteit strooien. Niet te veel, gewoon een snufje. Te veel inspiratie kan een aards mens niet goed verwerken. 
Op 6 maart 2014
om 9:53 getekend door:
m.i.e.k.e. .d.i.n.g.s.
Dit is niet ok
Really really sad to hear this. Joost was deeply in love with Berlin. I´m one of the many friends he made here. Berlin loved him back by the way. He made it to the cover of Citymagazine ZITTY with his cool little bycicle.
AU REVOIR you crazy dutch creative-genius ! LOVE YA !!! RIP. 
Op 6 maart 2014
om 9:33 getekend door:
p.a.t.r.i.c.k. .b.a.n.u.s.h.
Dit is niet ok
Wij kenden Joost als iemand die het leven leefde en dat ook liet zien. Hij gaf kleur en inspiratie aan dat leven en aan (de mensen in) zijn omgeving. Jammer, dat hij uiteindelijk niet daarvoor gekozen heeft. 
Op 6 maart 2014
om 8:50 getekend door:
m.e.e.r.d.e.r.e. .c.o.l.l.e.g.a.'.s. .v.a.n. .d.e. .P.r.o.v.i.n.c.i.e. .L.i.m.b.u.r.g.
Dit is niet ok
altijd anders
altijd bijzonder
altijd een glimlach in mijn hart

rust zacht Joost! 
Op 6 maart 2014
om 3:05 getekend door:
M.a.r.g.r.i.e.t. .v.a.n. .T.u.l.d.e.r.
Dit is niet ok
Godsamme Joost, dit waas neet dien beste id. Wat erg desse os op deez meneer hes motte verlaote. Ik bin blie dich gekind te hebbe. Bedank veur wae-se waas. 
Op 6 maart 2014
om 1:28 getekend door:
P.e.t.e.r. .F.r.e.y.
Dit is niet ok
Joost heb ik leren kennen in 2004. Als eigenzinnig persoon had hij zo zijn eigen ideeën over de stadsvernieuwing in Q4. Daarin vonden wij elkaar, althans in het begin.

Eigenlijk vond ik Joost maar een vreemde vogel. Ergens in 2005 heb ik samen met hem een bijeenkomst georganiseerd om kunstzinnige ondernemers en andere creatievelingen bij elkaar te brengen om de krachten te bundelen. Er heerste toen nogal wat onvrede over de mogelijkheden in de cultuurwijk. Joost noemde de bijeenkomst gekscherend 'BBQ4'.
Of ik zin had in spaghetti, vroeg hij me toen ik hem belde om de bijeenkomst voor te bespreken. Bij aankomst op de Goltziustraat, waar hij toen woonde, bleek dat hij geen spaghetti in huis had. Hij wilde naar een Italiaans wegrestaurant, hier vlak over de grens. Joost had een oude Jaguar die hij op de Burg. van Liebergenstraat parkeerde (hoefde je geen parkeergeld te betalen). Met dat ding zijn we toen naar Duitsland gereden.

Nu ik er aan terug denk heeft dat tripje mijn interesse voor de mogelijkheden en kansen in de grensstreek gewekt. We hadden in elk geval goedkoop en lekker gegeten en dat op nog geen steenworp afstand van Venlo. Hoewel ik het wel wat vreemd vond dat een volwassen man, met een ietwat eigenaardig en excentriek voorkomen, mij meevroeg om spaghetti te eten in een wegrestaurant in Duitsland, vond ik dat als (toen nog) 19-jarige toch ook wel fascinerend.

Joost was iemand die niet volgens de geijkte paden de wegen bewandelde. Ik heb bewondering en een groot respect voor mensen die anders durven te zijn en zich niet voegen naar de grijze massa. We hoeven geen vrienden te zijn en mogen het met elkaar oneens zijn, maar ik waardeer het als mensen hun nek uitsteken door anders en eigenzinnig te zijn. Zo heb ik ook Joost gewaardeerd.

Na de BBQ4-bijeenkomst heb ik Joost nog wel eens gesproken in de stad. Voor het laatst bij het wijncafé en vorige week nog heel kort elkaar begroet in het voorbijgaan.

En dan?? is het heel onwerkelijk om te horen dat iemand er niet meer is. Nog vreemder, en raadselachtiger, is het om te horen dat iemand er zelf een einde aan heeft gemaakt. Zelf gekozen dus. Gekozen om niet meer te zijn. Niet meer iemand zijn. Zijn wil, wilde het leven verlaten. We zullen het er mee moeten doen. Ik hoop dat hij zijn rust nu heeft gevonden en wens vrienden en familie veel sterkte toe bij het verwerken van hun verlies. Ik hoop ook dat alle verhalen over Joost jullie enige troost mogen bieden en ik daar op deze manier een klein beetje aan heb bijgedragen. 
Op 6 maart 2014
om 0:52 getekend door:
E.r.i.k. .M.a.n.d.e.r.s.
Dit is niet ok
Joost je bent een fantastische ziel! Stuur de volgende regenboog maar naar Venlo vanuit daar waar je nu bent. Dikke zoen van Anke en Vanya 
Op 6 maart 2014
om 0:46 getekend door:
A.n.k.e. .D.e.l.i.s.s.e.n.
Dit is niet ok
joost bedank veur mier dan 30 jaar vriendschap. wij hebben veel gelachen samen maar ook waardering voor elkaar gehad. jij bedacht iets en ik voerde het uit. carnaval was een grote leidraad voor ons. het gedicht bij mijn 30ste verjaardag ook, hangt hier ingeraamd. een wijswoord van jou vader, opa voor ons heb jij een heel verhaal van gemaakt. joost het ga je goed. jammer genoeg kunnen wij geen persoonlijk afscheid van jou nemen. tot in de >>>>> hennie Veugelers de flots 
Op 5 maart 2014
om 22:00 getekend door:
h.e.n.n.i.e. .v.e.u.g.e.l.e.r.s.
Dit is niet ok
Ik ben geschokt. Je strijd zal moeilijk zijn geweest. Die is nu gestreden. Je had geen keuze. Ik zal je missen. So long. Hans 
Op 5 maart 2014
om 21:55 getekend door:
H.a.n.s. .K.r.i.k.h.a.a.r.
Dit is niet ok
Markant, vol ideeën, open, oprecht en vaak vrolijk, zo sta je in mijn geheugen gegrift.
Het was een voorrecht om met jou jarenlang bij Mountside samengewerkt te hebben.

Joost, rust zacht. 
Op 5 maart 2014
om 21:47 getekend door:
A.n.d.r.é. .A.k.k.e.r.m.a.n.
Dit is niet ok
Voor mij de grootste Venlonaar ooit.
Een echt oprechte mens. 
Op 5 maart 2014
om 21:07 getekend door:
R.o.b. .G.e.e.r.a.e.d.t.s.
Dit is niet ok
rust zacht lieve grappige joost!!! zal je missen ...vooral met parkfeesten 
Op 5 maart 2014
om 20:57 getekend door:
j.e.t.j.e.
Dit is niet ok
Zaterdag 22/2 tijdens het pronken hebben we bij Take 5 nog uitgebreid met je gesproken; een serieus gesprek maar ook veel met je gelachen. Je was weer prachtig uitgedost. Zo zullen we je vooral herinneren.
Rust zacht.
Familie en vrienden veel sterkte gewenst.
Yvette & Adriaan 
Op 5 maart 2014
om 20:21 getekend door:
Y.v.e.t.t.e. .G.e.u.r.t.s.
Dit is niet ok
Joost,
speelde je alleen maar toneel ?
Dit helpt niets. 
Op 5 maart 2014
om 20:04 getekend door:
J.o.h.a.n. .A.s.m.a.
Dit is niet ok
Lieve joost...

waarschijnlijk had je geen andere keus...je hebt zolang als mogelijk geprobeerd te vechten...en nu is het gevecht afgelopen en jij kan eindelijk je rust nemen die je alrijd gezocht hebt...maar nergens kon vinden...

ik zal je echt heel erg missen...gekke joost

xxxjes farina 
Op 5 maart 2014
om 20:03 getekend door:
f.a.r.i.n.a.
Dit is niet ok
Rust zacht lieve, kleurrijke, grappige en soms zo vertwijfelde Joost. Je inspirerende creativiteit gaat niet verloren. Ik heb er een glimpje van gekregen en laat dat nooit meer gaan. Dank je dat je er was! 
Op 5 maart 2014
om 19:44 getekend door:
H.a.n.s. .C.a.n.t.e.r.s.
Dit is niet ok
Lieve Joost 
Op 5 maart 2014
om 19:43 getekend door:
J.o.y.c.e. .B.o.s.c.h.k.e.r.
Dit is niet ok
Hoie Joost,

un keuze veur ut laeve umdet ut laeve dig gen keuze leet.
Ik hoop des se vinds was se zogs.

de groete en gooie reis 
Op 5 maart 2014
om 19:40 getekend door:
d.e. .n.a.c.h.b.o.r.g.e.m.e.i.s.t.e.r.
Dit is niet ok
Rust zacht, lieve grappige prachtige Joost. 
Op 5 maart 2014
om 19:33 getekend door:
P.e.t.r.a. .e.n. .P.e.t.e.r.
Dit is niet ok
< Vorige        1 ... 2 3 4 5 6 7 8       Volgende >
Dit register is aangemaakt door:
Guido Briem
op 4 maart 2014
en blijft zichtbaar tot:
30 mei 2023
Contact met beheerder >
Contact met Guido Briem:


  annuleren

Register verlengen >
Een blijvende herinnering aan:

Joost Backus

U kunt van dit register en de toegevoegde condoleances zelf een boekje maken en laten drukken. Meer info >

Nieuw boekje maken >
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto