Pierre Kartner

Pierre Kartner

11 april 1935 - 8 november 2022
Pierre Kartner, voornamelijk bekend als Vader Abraham, was een Nederlandse zanger, componist en producer van amusementsliedjes. Hij was ook de man achter het succes van talloze artiesten in het levensliedgenre.

Kartner was geboren op het station van Elst, als zoon van een stationschef. Hij stamde uit een familie van militairen en veldwachters die in de vroege 19e eeuw vanuit Maagdenburg via Roermond en Utrecht in het oosten van Noord-Brabant belandde. Generaties lang woonde de familie in Helenaveen, van waaruit de vader van Pierre naar Elst vertrok. De naam van de familie is zeer waarschijnlijk afgeleid van het Duitse Gärtner, tuinder.[2]

In augustus 1938 verhuisde het gezin Kartner van Elst naar Breda.[3] Toen Pierre Kartner acht was, won hij zijn eerste talentenjacht. Hij werkte in een chocoladefabriek als chocoladegieter in Hoboken, een baan waarmee hij zo weinig verdiende, dat hij soms chocolade morste op zijn overall om er thuis hagelslag van te maken.[4] Verder werkte hij als banketbakker en baatte hij een frietkraam uit.

In de jaren zestig deed Kartner ervaring op als artiest in het trio The Headlines, later The Lettersets genoemd. Na het uiteenvallen van die groep was Pierre een tijdje plugger voor platenmaatschappij Negram. Vervolgens werkte hij vanaf omstreeks 1967 voor die maatschappij als producer.

Als Lord Wanhoop nam hij een aantal "schuine" en dubbelzinnige liedjes op zoals Kruidendokter, Lily Marleen, Tonia en In het bad met Violetta (refrein: "Niet te heet, niet te koud").[5] Ook onder namen als Pierre, The Headlines, The Lettersets, Het Rood-Wit-Blauw Trio, De Aardmannetjes, Los Vastos, Pierre en zijn Pietjes, Nol en Marie, De Uilen, Duo Venus & Penis en Duo X (samen met Annie de Reuver) produceerde hij talloze platen voor het Dureco- en Elf Provinciën-label, waarop hij vaak zelf de zang verzorgde. Samen met Ad Nijkamp vormde Pierre Kartner het gelegenheidsduo De Dikke & De Dunne en namen zij de single Ik zal nooit meer dronken wezen op. Die samenwerking zou later de basis vormen voor het ontstaan van de figuur Vader Abraham en de zeven zonen.

Ook probeerde Kartner artiesten als Willemien, Joke en Ben en De Kermisklanten aan een doorbraak te helpen. Het leverde enkele bescheiden succesjes op, maar de grote klapper maakte hij pas in 1970 toen de door hem ontdekte Corry en de Rekels wekenlang in de hoogste regionen van de hitlijst stonden met zijn compositie Huilen is voor jou te laat.

In de loop van de jaren zeventig was hij de man achter onder meer Ben Cramer (De clown) (De clown is oorspronkelijk geschreven door Georges Chatelain Allez viens on danse en Kartner schreef de Nederlandse tekst voor Ben Cramer[6]), Jacques Herb (Manuela) en Wilma (Zou het erg zijn lieve opa). Ook ontdekte hij de zangeres Mieke. Kartner schreef ook de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival van 1973, De oude muzikant, gezongen door Ben Cramer, en voor het Eurovisiesongfestival 2010, Ik ben verliefd (sha-la-lie), uitgevoerd door Sieneke.

Met de carnavalskraker Vader Abraham had zeven zonen werd intussen ook de figuur Vader Abraham geboren. Bij het eerste televisieoptreden bestond de in de haast bij elkaar geroepen groep van zeven zonen nog uit vijf mannen en twee (verklede) vrouwen. Hierna werd de groep Vader Abraham en zijn goede zonen gedoopt en vanaf dat moment begeleidden Ad Nijkamp, Ben van Dongen, Bram Stukje en Hans Lauwen Pierre Kartner. Ze scoren een reeks van top 10-hits als Pootje baaien, Jij en ik blijven bestaan, Vader Abraham had zeven zonen, Olleke bolleke en Uche uche. De groep viel door financiële perikelen rond 1973 uiteen, waarna Ad Nijkamp als enige goede zoon overbleef en het management rond Pierre Kartner op zich nam. Op dat moment stond ook De Vader Abraham Show onder andere in de Rotterdamse Ahoy. Daarin traden onder anderen Jacques Herb, De Kermisklanten, Ben Cramer, De Gebroeders Brouwer, Mieke en Het Vader Abraham Showorkest op.

Kartner had ook solo-hits als Vader Abraham met onder andere In de C-klasse, In 't kleine café aan de haven en 't Smurfenlied. Beide laatste nummers waren internationaal succesvol, wereldwijd verkocht hij van 't Smurfenlied meer dan 25 miljoen platen en ruim 250 artiesten coverden zijn hit In 't kleine café aan de haven. Dit laatste nummer geldt tegenwoordig onder de titel The Red Rose Café internationaal als een evergreen.

Vanaf de late jaren tachtig werd Kartners succes minder vanzelfsprekend. Hoewel zijn successen uit de jaren zeventig hem tot een graag geziene gast in het Nederlandse schnabbelcircuit maken, lukte het hem niet meer om grote hits te scoren. Kartner wijt dit in de eerste plaats aan de onwil van gevestigde media om aandacht aan zijn werk te besteden.

Een andere hit was Wij zijn de Wuppies. Albert Heijn en Johan Vlemmix, die rond het WK van 2006 een Wuppie-actie en Wuppie-lied hadden, vochten samen daarover voor de rechter een geschil uit. Vlemmix moest zijn single terugtrekken.

Kartner berekende zelf dat ongeveer twee miljard mensen hem ondertussen moeten kennen.[7]

Op 5 februari 2016 won Vader Abraham de “Carnavalskneiter” van RadioNL met zijn single Wittewattetis Gewittetnie.

Kort voor de Coronapandemie bracht Kartner zijn laatste single "Zonder boeren geen eten" uit waarmee hij de boeren een hart onder de riem wilde steken in het stikstofdebat.

Kartner heeft zich meer dan eens in het publieke debat gemengd. In 1974 maakte hij op de melodie van 'De uil is in de olmen' het carnavalsliedje Den Uyl is in den olie (een knipoog naar de oliecrisis, de olieboycot door de Arabische landen vanwege de houding van de westerse wereld tegenover hun conflict met Israël, waarin Nederland toen verzeild was geraakt) waarin hij PvdA-minister-president Joop den Uyl dronken noemde. Aan het nummer werd meegewerkt door het Tweede Kamerlid Hendrik Koekoek van de Boerenpartij, die het refrein meezong. In 1975 volgden Wat doen we met die Arabieren hier en Hoera retteketet (een hoeraatje voor het kabinet) en in 1976 Het leger der werkelozen. De single Wat doen we met die Arabieren hier was echter zo controversieel dat deze uit de handel werd genomen. Pierre Kartner werd beschuldigd van racisme. Hij dook een tijdje onder. Op internet is het nummer echter te vinden.

Op 16 februari 2002 bracht Kartner de single Wimmetje gaat, Pimmetje komt uit, waarin Kartner samen met Pim Fortuyn een duet zong. Het werd een bescheiden hit en kwam tot positie 88 in de Mega Top 100.
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
< Vorige         81 t/m 100 van 1341        Volgende >
Bedankt voor de mooie muziek vaak ondergewaardeerd R,I.P lieve Pierre en heel veel sterkte aan de familie en nabestaanden 
Op 13 november 2022
om 18:28 getekend door:
J. .k.l.a.v.e.r.
Dit is niet ok
Sterkte allemaal 
Op 13 november 2022
om 18:27 getekend door:
M.i.r.a.n.d.a.
Dit is niet ok
Sterkte voor Familie en nabestaanden. 
Op 13 november 2022
om 18:22 getekend door:
M... .K.o.e.s.l.a.g.
Dit is niet ok
Ik heb genoten van zijn liedjes
Rust zacht en familie gecondoleerd met dit grote verlies 
Op 13 november 2022
om 18:14 getekend door:
R.i.e.k.D.u.l.l.e.r.
Dit is niet ok
Pierre heeft heel veel betekend voor de Nederlandse muziek. Hij zal worden gemist. Ik wens familie en vrienden veel sterkte. 
Op 13 november 2022
om 18:09 getekend door:
A.n.n.i.e.
Dit is niet ok
R.I.P. Pierre
Dierbaren gecondoleerd met dit verdrietige verlies en veel sterkte toegewenst in de aankomende tijd. 
Op 13 november 2022
om 16:59 getekend door:
C.e.e.s. .v.a.n. .I.n.g.e.n.
Dit is niet ok
Rust zacht Vader Abraham.

Familie, vrienden en kennissen gecondoleerd en heel veel sterkte met dit grote gemis. 
Op 13 november 2022
om 16:34 getekend door:
L.i.a.
Dit is niet ok
Sterkte met dit enorme verlies. Er is een groot muzikant van ons heen gegaan. Hij heeft veel betekend voor jonge en oudere mensen. 
Op 13 november 2022
om 15:55 getekend door:
J.o.l.a.n.d.a.
Dit is niet ok
Ontzettend veel kracht en sterkte voor alle nabestaanden en vrienden.Rust Zacht. 
Op 13 november 2022
om 15:31 getekend door:
R.e.n.s.k.e.
Dit is niet ok
Lieve Vader Abraham veel rust voor u ... 
Op 13 november 2022
om 15:19 getekend door:
J...v.a.n. .d.e.n. .B.r.o.m.
Dit is niet ok
Beste Pierre ( vader abraham) wat zullen we jou gaan missen.Gelukkig hebben we heel veel muziek die we kunnen afspelen en de mooie You Tube uitzendingen.Het gaat je goed en ik hoop dat we later als ook onze tijd daar is we verder kunnen genieten in de hemel. Het gaat u goed ! R.I.P en wens vrouw zoon en familie heel veel sterkte toe. En groot fan en tijdgenoot,Philemon 
Op 13 november 2022
om 14:49 getekend door:
P.h.i.l.e.m.o.n. .H.o.f.m.a.n.
Dit is niet ok
Prachtig! De Klassieker "Het kleine café aan de haven". Met dit lied zal Pierre altijd herinnerd blijven, net als zijn smurfen. Rust zacht en sterkte voor de familie. 
Op 13 november 2022
om 14:24 getekend door:
C.o.b.y. .G.e.r.r.i.t.s.e.n.
Dit is niet ok
Ik ben vaak uit de put gekropen, met behulp van zijn muziek. Nu nog (72)zing ik uit volle borst mee als ik op de loopband loop. Ik heb veel aan zijn muziek gehad en me er vaak over verwonderd dat zijn kwaliteiten maar matig herkend werden. In mij leeft hij nog een tijd lang door . Dank je wel Pierre 
Op 13 november 2022
om 14:03 getekend door:
T.h.e.o. .O.p.d.a.m.
Dit is niet ok
Beste nabestaanden heel veel sterkte en kracht met het grote verlies.
Pierre rust zacht je zal gemist worden. 
Op 13 november 2022
om 13:33 getekend door:
S.o.n.j.a.
Dit is niet ok
Heel veel sterkte voor de Fam en vrienden om zonder Pierre door te gaan in de tijd die komen gaat De herinnering die blijft... 
Op 13 november 2022
om 13:18 getekend door:
l.i.j.d.i.a. .v.a.n. .t.i.e.n.h.o.v.e.n.
Dit is niet ok
Beste Pierre, je was een opmerkelijke zanger en figuur.
Ik was niet zozeer fan van je, aar vond en vind veel van je lederen wel heel grappig en apart.
"In de C-klasse" over een onderklasse voor bejaarden in een huis voor ouden van dagen, is een meesterlijke smartlap Rust zacht man ! 
Op 13 november 2022
om 13:04 getekend door:
J.a.k.o.b. .G.r.i.t.
Dit is niet ok
Beste Pierre, bedankt voor de muziek.R.I.P. Familie en vrienden gecondoleerd. Sterkte! 
Op 13 november 2022
om 12:35 getekend door:
H.a.n.s. .Z.o.h.l.a.n.d.t.
Dit is niet ok
Piere R.I.P😢

We gaan je missen, een gemis.

Ieder heel veel sterkte 🙏 
Op 13 november 2022
om 12:12 getekend door:
C.h.e.e.m.i.n.e.e.
Dit is niet ok
Heel veel sterkte voor de nabestaanden. Hij leeft voor altijd voort door zijn muziek. 
Op 13 november 2022
om 11:50 getekend door:
m.o.n.i.q.u.e.
Dit is niet ok
ik wil de familie en collega,s en vrienden van Pierre Kartner condoleren en sterkte wensen
vader abraham bedanken voor de muziek rust zacht 
Op 13 november 2022
om 11:32 getekend door:
A.n.k.e.
Dit is niet ok
< Vorige        1 ... 2 3 4 5 6 7 8 ... 68      Volgende >
Dit register is aangemaakt door:
Mark
op 11 november 2022

Contact met beheerder >
Contact met Mark:


  annuleren

Register verlengen >
Een blijvende herinnering aan:

Pierre Kartner

U kunt van dit register en de toegevoegde condoleances zelf een boekje maken en laten drukken. Meer info >

Nieuw boekje maken >
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto