Pierre Kartner

Pierre Kartner

11 april 1935 - 8 november 2022
Pierre Kartner, voornamelijk bekend als Vader Abraham, was een Nederlandse zanger, componist en producer van amusementsliedjes. Hij was ook de man achter het succes van talloze artiesten in het levensliedgenre.

Kartner was geboren op het station van Elst, als zoon van een stationschef. Hij stamde uit een familie van militairen en veldwachters die in de vroege 19e eeuw vanuit Maagdenburg via Roermond en Utrecht in het oosten van Noord-Brabant belandde. Generaties lang woonde de familie in Helenaveen, van waaruit de vader van Pierre naar Elst vertrok. De naam van de familie is zeer waarschijnlijk afgeleid van het Duitse Gärtner, tuinder.[2]

In augustus 1938 verhuisde het gezin Kartner van Elst naar Breda.[3] Toen Pierre Kartner acht was, won hij zijn eerste talentenjacht. Hij werkte in een chocoladefabriek als chocoladegieter in Hoboken, een baan waarmee hij zo weinig verdiende, dat hij soms chocolade morste op zijn overall om er thuis hagelslag van te maken.[4] Verder werkte hij als banketbakker en baatte hij een frietkraam uit.

In de jaren zestig deed Kartner ervaring op als artiest in het trio The Headlines, later The Lettersets genoemd. Na het uiteenvallen van die groep was Pierre een tijdje plugger voor platenmaatschappij Negram. Vervolgens werkte hij vanaf omstreeks 1967 voor die maatschappij als producer.

Als Lord Wanhoop nam hij een aantal "schuine" en dubbelzinnige liedjes op zoals Kruidendokter, Lily Marleen, Tonia en In het bad met Violetta (refrein: "Niet te heet, niet te koud").[5] Ook onder namen als Pierre, The Headlines, The Lettersets, Het Rood-Wit-Blauw Trio, De Aardmannetjes, Los Vastos, Pierre en zijn Pietjes, Nol en Marie, De Uilen, Duo Venus & Penis en Duo X (samen met Annie de Reuver) produceerde hij talloze platen voor het Dureco- en Elf Provinciën-label, waarop hij vaak zelf de zang verzorgde. Samen met Ad Nijkamp vormde Pierre Kartner het gelegenheidsduo De Dikke & De Dunne en namen zij de single Ik zal nooit meer dronken wezen op. Die samenwerking zou later de basis vormen voor het ontstaan van de figuur Vader Abraham en de zeven zonen.

Ook probeerde Kartner artiesten als Willemien, Joke en Ben en De Kermisklanten aan een doorbraak te helpen. Het leverde enkele bescheiden succesjes op, maar de grote klapper maakte hij pas in 1970 toen de door hem ontdekte Corry en de Rekels wekenlang in de hoogste regionen van de hitlijst stonden met zijn compositie Huilen is voor jou te laat.

In de loop van de jaren zeventig was hij de man achter onder meer Ben Cramer (De clown) (De clown is oorspronkelijk geschreven door Georges Chatelain Allez viens on danse en Kartner schreef de Nederlandse tekst voor Ben Cramer[6]), Jacques Herb (Manuela) en Wilma (Zou het erg zijn lieve opa). Ook ontdekte hij de zangeres Mieke. Kartner schreef ook de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival van 1973, De oude muzikant, gezongen door Ben Cramer, en voor het Eurovisiesongfestival 2010, Ik ben verliefd (sha-la-lie), uitgevoerd door Sieneke.

Met de carnavalskraker Vader Abraham had zeven zonen werd intussen ook de figuur Vader Abraham geboren. Bij het eerste televisieoptreden bestond de in de haast bij elkaar geroepen groep van zeven zonen nog uit vijf mannen en twee (verklede) vrouwen. Hierna werd de groep Vader Abraham en zijn goede zonen gedoopt en vanaf dat moment begeleidden Ad Nijkamp, Ben van Dongen, Bram Stukje en Hans Lauwen Pierre Kartner. Ze scoren een reeks van top 10-hits als Pootje baaien, Jij en ik blijven bestaan, Vader Abraham had zeven zonen, Olleke bolleke en Uche uche. De groep viel door financiële perikelen rond 1973 uiteen, waarna Ad Nijkamp als enige goede zoon overbleef en het management rond Pierre Kartner op zich nam. Op dat moment stond ook De Vader Abraham Show onder andere in de Rotterdamse Ahoy. Daarin traden onder anderen Jacques Herb, De Kermisklanten, Ben Cramer, De Gebroeders Brouwer, Mieke en Het Vader Abraham Showorkest op.

Kartner had ook solo-hits als Vader Abraham met onder andere In de C-klasse, In 't kleine café aan de haven en 't Smurfenlied. Beide laatste nummers waren internationaal succesvol, wereldwijd verkocht hij van 't Smurfenlied meer dan 25 miljoen platen en ruim 250 artiesten coverden zijn hit In 't kleine café aan de haven. Dit laatste nummer geldt tegenwoordig onder de titel The Red Rose Café internationaal als een evergreen.

Vanaf de late jaren tachtig werd Kartners succes minder vanzelfsprekend. Hoewel zijn successen uit de jaren zeventig hem tot een graag geziene gast in het Nederlandse schnabbelcircuit maken, lukte het hem niet meer om grote hits te scoren. Kartner wijt dit in de eerste plaats aan de onwil van gevestigde media om aandacht aan zijn werk te besteden.

Een andere hit was Wij zijn de Wuppies. Albert Heijn en Johan Vlemmix, die rond het WK van 2006 een Wuppie-actie en Wuppie-lied hadden, vochten samen daarover voor de rechter een geschil uit. Vlemmix moest zijn single terugtrekken.

Kartner berekende zelf dat ongeveer twee miljard mensen hem ondertussen moeten kennen.[7]

Op 5 februari 2016 won Vader Abraham de “Carnavalskneiter” van RadioNL met zijn single Wittewattetis Gewittetnie.

Kort voor de Coronapandemie bracht Kartner zijn laatste single "Zonder boeren geen eten" uit waarmee hij de boeren een hart onder de riem wilde steken in het stikstofdebat.

Kartner heeft zich meer dan eens in het publieke debat gemengd. In 1974 maakte hij op de melodie van 'De uil is in de olmen' het carnavalsliedje Den Uyl is in den olie (een knipoog naar de oliecrisis, de olieboycot door de Arabische landen vanwege de houding van de westerse wereld tegenover hun conflict met Israël, waarin Nederland toen verzeild was geraakt) waarin hij PvdA-minister-president Joop den Uyl dronken noemde. Aan het nummer werd meegewerkt door het Tweede Kamerlid Hendrik Koekoek van de Boerenpartij, die het refrein meezong. In 1975 volgden Wat doen we met die Arabieren hier en Hoera retteketet (een hoeraatje voor het kabinet) en in 1976 Het leger der werkelozen. De single Wat doen we met die Arabieren hier was echter zo controversieel dat deze uit de handel werd genomen. Pierre Kartner werd beschuldigd van racisme. Hij dook een tijdje onder. Op internet is het nummer echter te vinden.

Op 16 februari 2002 bracht Kartner de single Wimmetje gaat, Pimmetje komt uit, waarin Kartner samen met Pim Fortuyn een duet zong. Het werd een bescheiden hit en kwam tot positie 88 in de Mega Top 100.
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
        1 t/m 20 van 1341        Volgende >
Gecondoleerd sterkte. 
Op 8 maart 2024
om 11:32 getekend door:
B.r.i.g.i.t.
Dit is niet ok
Een geweldige lieve en eerlijke man. Een man die oprecht tegen veel stormen in uit een deel van de mediaweteld de mensen kon blijven raken. Een icoon! Rust in Vrede. 
Op 13 maart 2023
om 9:49 getekend door:
H.u.m.p.h.r.e.y. .v.a.n. .B.u.ŕ.e.n.
Dit is niet ok
een GROOT artiest
een GROOT schrijver
een Aderlating voor de Nederlandse muziek industrie, is niet meer
als mens gestorven maar zijn muziek zal nog onmetelijk lang voortbestaan
bedankt

veel sterkte voor familie en vrienden 
Op 12 maart 2023
om 13:13 getekend door:
P.a.u.l.
Dit is niet ok
Rust zacht Vader Abraham.
Ik vond uw liedjes mooi en leuk en zing nog regelmatig een melodietje.
Sterkte voor de familie. 
Op 3 februari 2023
om 22:03 getekend door:
M.a.r.j.o.n. .v.a.n. .A.k.e.n.
Dit is niet ok
Rust in Vrede Pierre

Heel veel sterkte toegewenst aan de familie en vrienden, 
Op 7 december 2022
om 10:29 getekend door:
H.e.t.t.y.
Dit is niet ok
Piere kartner. Ik vond u geweldig. En ik draaide laatst nog het nummer adios mijn vriend. Wat een mooi nummer. Ik zal nog veel nummers van u beluisteren. Respect voor al de mooie teksten die u geschreven hebt voor veel artiesten. U bent en blijft in vele harten voort bestaan.

Ik wens de familie en nabestaanden heel veel sterkte en kracht te.

Rust zacht.

Goede reis,

Yvonne. 
Op 1 december 2022
om 15:12 getekend door:
Y.v.o.n.n.e.
Dit is niet ok
Rust zacht Pierre Kartner. De Smurfen zullen je missen.
Veel sterkte aan familie, vrienden en collegae. 
Op 1 december 2022
om 15:09 getekend door:
t.h.e.o.
Dit is niet ok
...Daar in dat kleine café aan de haven...daar is hij.. tevré!!! 
Op 27 november 2022
om 19:27 getekend door:
H.o.u.t.h.u.i.j.z.e.n.
Dit is niet ok
onze medeleven en sterkte in deze moeilijke tijd Corrie jan en Marco 
Op 27 november 2022
om 12:14 getekend door:
b.l.a.n.k.e.n. .j.
Dit is niet ok
Ik heb de Smurfen leren kennen toen ik vier was. 50 jaar later ben ik nog steeds dol op ze. Pierre was een fantastisch mens. Vader Abraham u wordt gemist. Sterkte voor familie en vrienden. 
Op 27 november 2022
om 8:39 getekend door:
E.l.i.s.a.b.e.t.h.e. .R.a.m.o.s. .F.o.r.t.e.s.
Dit is niet ok
vee+ sterkte 
Op 23 november 2022
om 14:44 getekend door:
H.e.n.n.y. .V.r.i.j.e.n.h.o.e.k.
Dit is niet ok
Heel veel sterkte voor alle dierbaren van deze lieve man.
We zullen hem missen

Darinka 
Op 22 november 2022
om 13:30 getekend door:
D.a.r.i.n.k.a.
Dit is niet ok
In alle verpleeg-en verzorgings huizen , waar ik gedurende 30 jaar met diverse koren mocht zingen , was “ Het kleine cafe” , steeds een gelukzalig hoogtepunt voor bewoners , verpleegden en ook verplegers zelf. Voor deze bijzonder grote verdienste mogen wij allen erkentelijk zijn en zijn dierbaren trots. 
Op 20 november 2022
om 23:29 getekend door:
t.o.n. .k.l.e.i.j.n.
Dit is niet ok
NL is een grote man verloren. Veel te weinig waardering gehad helaas.
Rust zacht vader abraham

Je word niet vergeten we hebben nog youtube :) 
Op 19 november 2022
om 13:24 getekend door:
R.o.y.
Dit is niet ok
Ik heb geen worden alleen naar tranen,ik wens familie en vrienden heel veel sterkte.de vele mooie liedjes die ik heb als herinnering aan voor mij vader Abraham wat een mooi mens is deze man dank u wel vader Abraham, het ga u goed en maak de mensen boven maar allemaal blij en gelukkig met uw mooie muziek. 
Op 18 november 2022
om 18:15 getekend door:
m.i.c.h.e.l. .g.o.o.t.j.e.s.
Dit is niet ok
Veel Sterkte voor de familie vrienden en collega,s.
De hemel is weer een STER rijker en hier op aarde blijven de songs. RIP 
Op 18 november 2022
om 14:11 getekend door:
B.S.
Dit is niet ok
Heel eerlijk, vroeger vonden we er niets aan, we waren jong en hielden van The Stones, Pink Floyd en The Doors. Maar langzaam kwam Pierre in beeld met liedjes zoals het cafe aan de haven en nu is hij net als de Zangeres zonder naam iemand die "Hot" is geworden.
Wij wensen de familie, vrienden en kennissen veel sterkte met het verlies van "Vader Abraham".
R.I.P. 
Op 18 november 2022
om 11:40 getekend door:
R.e.i.n.a. .e.n. .J.e.l.l.e.
Dit is niet ok
Heel veel sterkte aan de familie met het verlies van een grote sing en songwriter. 
Op 17 november 2022
om 18:31 getekend door:
N.i.e.l.s.
Dit is niet ok
Dank je wel voor al di mooie muziek , wat was je een geweldig talent , Het was kunst al die muiek, Sterkte voor de nabestaanden en rust zacht 
Op 17 november 2022
om 18:26 getekend door:
D.i.n.i.e. .K.o.o.p.
Dit is niet ok
Sterkte familie, en een ieder die hem dierbaar was.
Bedankt voor de mooie muziek, rust in vrede Pierre 
Op 17 november 2022
om 14:34 getekend door:
T.i.n.e.
Dit is niet ok
       1 2 3 4 5 6 7 ... 68      Volgende >
Dit register is aangemaakt door:
Mark
op 11 november 2022

Contact met beheerder >
Contact met Mark:


  annuleren

Register verlengen >
Een blijvende herinnering aan:

Pierre Kartner

U kunt van dit register en de toegevoegde condoleances zelf een boekje maken en laten drukken. Meer info >

Nieuw boekje maken >
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto