Piet den Blanken

1 1951 - 4 april 2022

Piet den Blanken heeft tentoonstelling gemaakt over Sur: ‘De vernietiging van Sur: Het Koerdisch hart in Turkije’ (The Destruction of Sur: The Kurdish heart in Turkey).
We zullen hem missen

Piet den Blanken (Wijbosch, 1951) is documentair fotograaf en fotojournalist in Breda. Na de lagere school in Wijbosch gaat hij naar de MULO in Schijndel en de HTS in Eindhoven.

In 1972 krijgt hij een baan als dokalaborant bij het Brabants Dagblad in Den Bosch. Snel daarna begint hij foto's voor deze krant te maken, daarnaast volgt hij de opleiding reportagefotografie aan de Fotovakschool in Apeldoorn.

Vanaf 1978 is hij zelfstandig fotograaf, met als specialisatie sociale en economische onderwerpen. Hij documenteert de samenleving, fotografeert werk- en leefsituaties, legt vast hoe mensen met elkaar omgaan, hoe acties worden gevoerd, hoe mensen opkomen voor zichzelf. Veelal fotografeert hij de onderkant van de samenleving.

Zijn reportages worden gepubliceerd in landelijke en regionale dagbladen, in vakbondsbladen en opinie-tijdschriften.

In de jaren tachtig gaat hij ook internationaal werken. Daarbij overheerst zijn belangstelling voor Latijns Amerika. Vanaf de jaren negentig komt het thema van de internationale migratie steeds meer terug.

Hij maakte fotoboeken over uiteenlopende onderwerpen: over Brabants dorpsleven (De Kleine Brabantse Dorpen), over justitie en gevangeniswezen (Mores Leren), over de burgeroorlog in El Salvador (El Salvador), over ontwikkelingen in Brabant (Met het oog op Brabant),over vrijwillige zorg (Beelden van Mantelzorgers), over de burgerbevolking van de Salvadoraanse provincie Chalatenango (Overleven in Oorlogstijd), een terugblik op 25 jaar fotograferen (Grensgevallen), over de generatie uit het Brabantse dorp Wijbosch uit 1950-1951 (De kleuters van 1957), over Brabantse identiteit (Brabant bestaat niet), over de Nicaraguaanse moeder en prostituee Ivania Brooks Torres (Mijn moeder was een echte strijder).

Tentoonstellingen van zijn foto's waren te zien in het Vakbondsmuseum in Amsterdam, Arbeits Museum in Norkoping (Zweden), overzichtstentoonstelling van zijn werk in de Grote Kerk in Breda, Kunsthal in Wenen, fotofestival Naarden, Kempenlandmuseum in Eindhoven, Nationaal Museum van Costa Rica in San Jose, Europees Parlement in Brussel, het Maritiem Museum in Rotterdam, gallerie De Gang in Haarlem, het Missiemuseum in Steyl, de Domkerk in Utrecht, de openbare bibliotheek in Leuven, de Universiteit van Tilburg.

Zijn werk wordt gedistribueerd door fotobureau Hollandse Hoogte.


Zie ook , door hier te klikken, "Sociaal onrecht als grote inspiratiebron."
Interview met Piet den Blanken in dagblad BN-DeStem 07-03-2015, weekendbijlage Spectrum pag 1 t/m 3
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
        1 t/m 1 van 1
Onze oprechte deelneming met het verlies van heer Piet den Blanken. 
Op 12 april 2022
om 14:54 getekend door:
D.e.m. .N.e.d. .(.K.o.e.r.d.i.s.c.h.e. .g.e.m.e.e.n.s.c.h.a.p. .i.n. .N.e.d.e.r.l.a.n.d.).
Dit is niet ok
       1 
Dit register is aangemaakt door:
Demned
op 11 april 2022
en blijft zichtbaar tot:
11 juni 2022
Contact met beheerder >
Contact met Demned:


  annuleren

Register verlengen >
Een blijvende herinnering aan:

Piet den Blanken

U kunt van dit register en de toegevoegde condoleances zelf een boekje maken en laten drukken. Meer info >

Nieuw boekje maken >
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto