Cox Habbema

21 maart 1944 - 18 april 2016
Cornelia (Cox) Habbema (Amsterdam, 21 maart1944 - Amsterdam, 18 april 2016) was een Nederlands actrice, theaterregisseur en voormalig directeur van de Stadsschouwburg Amsterdam.

Leven

Na aanvankelijk Slavische talen te hebben gestudeerd, studeerde Habbema acteren en regie aan de Toneelschool Amsterdam. Ze debuteerde in1967 bij Toneelgroep Centrum, en hospiteerde bij verschillende gezelschappen in Londen, Parijs en Italië, en bij het Deutsches Theater Berlin. Van 1969tot het midden van de jaren tachtig leefde en werkte ze grotendeels in Oost-Berlijn. Gedurende deze tijd was ze als actrice en regisseuse aan het Deutsches Theater verbonden. Daarnaast speelde Habbema gastrollen in Nederlandse en (Oost-)Duitse films en televisieseries, waaronderPolizeiruf 110, Dokter Vlimmen en de De komst van Joachim Stiller. In 1968 kreeg ze de hoofdrol inRainer Simons DEFA-Streifen Wie heiratet man einen König? naast haar echtgenoot, de Duitse acteur Eberhard Esche. Met hem maakte ze daarnaast als regisseur, voordrachtskunstenaar en zangeres een reeks van programma's met klassieke baladen en Heine-gedichten. In 1982 was ze in een hoofdrol te zien in De stilte rond Christine M. van regisseuse Marleen Gorris.In 1984 keerde Habbema naar Nederland terug. Vervolgens werkte ze als producer, presentator en redactrice bij het NOS-programma Nederland C. Van 1986 tot 1996 was Habbema directeur van deStadsschouwburg Amsterdam. Café Cox, dat zich bevindt in het gebouw van de Amsterdamse schouwburg, is naar Habbema genoemd. Ze speelde in 1991 en 1992 de rol van Vronie Hermans in de televisieserie Medisch Centrum West. In 2004 was ze in een gastrol te zien in de soapserie Het Glazen Huis. Na haar afscheid van de Amsterdamse schouwburg was ze voornamelijk actief in bestuurlijke functies op cultureel gebied, zoals het voorzitterschap van de Federatie van Kunstenaarsverenigingen. In 2002 verscheen haarautobiografie Mijn koffer in Berlijn.Op 18 april 2016 kwam Habbema's familie met het nieuws naar buiten dat zij op 72 jarige leeftijd is overleden.
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
        1 t/m 10 van 10
Prachtige vrouw, prachtige actrice.
Heeft haar leven echt doorleefd in zovele opzichten. Rust in vrede. We blijven je met een diep gevoel herinneren in alles wat je gefilmd ,geschreven ,gezegd en gedaan hebt 
Op 18 juni 2016
om 10:21 getekend door:
M.a.r.c.
Dit is niet ok
Een groot vrouw voor de Nederlandse cultuur is heengegaan.

Heel veel sterkte voor de nabestaanden 
Op 3 juni 2016
om 12:44 getekend door:
R.i.c.h.a.r.d.
Dit is niet ok
In mijn boekenkast staat 'Mijn koffer in Berlijn'geschreven door Cox. Ik kreeg dat van SRC toen wij met een groep naar Berlijn gingen voor een week (oct. 2015) Een paar dagen was zij onze gids. Wat een bijzondere vrouw vol bijzondere verhalen over het leven,kunst, architectuur en cultuur!! Ze wees ons al varend over de Spree waar ze vroeger en nu (soms) woonde. We stonden in Oost Berlijn op het toneel in een theater waar zij had gespeeld. Zij liet ons een bijzonder café zien enz. enz.
Allen die haar missen gecondoleerd. 
Op 23 april 2016
om 19:32 getekend door:
M.a.y.a. .S.w.a.r.t.
Dit is niet ok
Dag cox wij ontmoetten elkaar al vanaf Amsterdamse hockeyclub wat n consternatie toen je met Charles verdwenen was en zo is je leven gebleven vaak ontmoet met Annemarie en op de kring met yoka ; je ziekte zoals je was grillig maar jij wel beminnelijk je ziekte niet ; je hebt je vrouwelijke leeftijdgenoten veel meegegeven hoe het ook kan ; k ben trots op je , liefs marion 
Op 23 april 2016
om 15:56 getekend door:
M.a.r.i.o.n.v.i.s.s.e.r.
Dit is niet ok
Ik herinner me Medisch Centrum West nog HEEL ERG goed!! Zelf ook in Lelystad gewoond!!!

Rust in alle vrede!!! Heel veel sterkte voor de nabestaanden!!! 
Op 22 april 2016
om 9:18 getekend door:
A.n.d.r.é. .d.e. .H.o.o.g.e. .e.n. .B.e.p. .M.a.a.s.
Dit is niet ok
RIP Cox 
Op 20 april 2016
om 16:05 getekend door:
A.n.o.n.i.e.m.
Dit is niet ok
Slechts eenmaal ontmoet. Een vrouw met karakter, in woord, gebaar en uitstraling. Mijn medeleven aan allen die haar zullen missen 
Op 20 april 2016
om 10:47 getekend door:
H.e.r.r.e. .K.i.n.g.m.a.
Dit is niet ok
C0x Habbema, een sterke vrouw, waar ik veel respect voor heb, geweldige actrice. Veel betekend voor de kunst. Veel sterkte toegewenst aan familie vrienden en collega's .
Jitske Verschoor 
Op 19 april 2016
om 18:34 getekend door:
J.i.t.s.k.e. .V.e.r.s.c.h.o.o.r.
Dit is niet ok
Moed, trouw aan haar principes, loslaten wanneer nodig, scherpzinnig, zachtzinnig, koppig...ik heb veel van haar geleerd. 
Op 19 april 2016
om 15:25 getekend door:
m.e.r.a.p.i. .o.b.e.r.m.a.y.e.r.
Dit is niet ok
alle familieleden gecondoleerd en ook alle nabestaande heel veel sterkte 
Op 19 april 2016
om 11:53 getekend door:
k.o.o.s. .b.i.e.r.h.u.i.z.e.n.
Dit is niet ok
       1 
Dit register is aangemaakt door:
Oscar Rietdijk
op 18 april 2016

Contact met beheerder >
Contact met Oscar Rietdijk:


  annuleren

Register verlengen >
Een blijvende herinnering aan:

Cox Habbema

U kunt van dit register en de toegevoegde condoleances zelf een boekje maken en laten drukken. Meer info >

Nieuw boekje maken >
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto