Ronald Naar

Ronald Naar

19 april 1955 - 22 mei 2011

Nederland's meest vermaarde bergbeklimmer.

Ronald Edwin Naar (Den Haag, 19 april 1955 - Cho Oyu, 22 mei 2011) was een Nederlandse bergbeklimmer/alpinist, avonturier en schrijver.
Naar beklom in de jaren zeventig talrijke bergwanden in de Alpen, waaronder de noordwand van de Eiger. Op vrijwel al deze beklimmingen in steil terrein van rots en ijs klom hij als eerste Nederlander. Vanaf 1980 richtte hij zich op enkele van de hoogste bergtoppen van de wereld, waaronder de Nanga Parbat, Mount Everest, Broad Peak en Makalu, en maakte hij expedities naar tropische sneeuwbergen in onder meer Oeganda, Peru, Ecuador en op Nieuw-Guinea. In de jaren negentig organiseerde Naar expedities naar de Himalaya-reuzen Mount Everest en K2, alsmede skitochten over de ijskappen van Groenland en Antarctica. In die tijd maakte hij ook pionierstochten in de Himalaya van Bhutan en Assam. De laatste jaren organiseerde hij vooral kleinschalige expedities naar berggebieden die om politieke of geografische redenen moeilijk te bereiken zijn. In 2003 beklom hij vulkanen op Kamchatka, in 2005 reisde hij door het tropische regenwoud van Suriname naar de granietberg Duivelsei en in 2006 beklom hij in Irak de Halgurd. In de zomer van 2008 voer hij per klipper Abel Tasman door de Chileense fjorden van Tierra del Fuego en Patagonia, deed vanaf het schip een beklimmingspoging op de Monte Sarmiento en traverseerde de zuidelijke Patagoonse IJskap ter hoogte van de Cerro Torre. In de zomer van 2009 beklom hij met een team van zes studenten van de TU Delft, waaronder zijn oudste zoon Victor (18), de 7546 meter hoge Mustagh Ata in het uiterste westen van China. Tijdens deze expeditie functioneerde hij als mentor van het team van jonge alpinisten.
Behalve met het schrijven van boeken en tijdschriftartikelen en het uitbaten van zijn fotografie hield Naar zich in het dagelijks leven bezig met het geven van lezingen en workshops over onder meer inspirerend leiderschap, risicomanagement, de essentie van team work (samenwerking) en het ontwikkelen van visie. Over dit laatste onderwerp schreef hij in 2007 het boek "Naar de top" dat onder de titel "Going for the top" ook voor het Engelse taalgebied verscheen.
Op 22 mei 2011 overleed Naar op 56-jarige leeftijd tijdens een klim op de Cho Oyu. Hij werd eerst onwel tijdens de afdaling en overleed even later op ongeveer 6800 meter hoogte.

Bron: Wikipedia.nl

Zie ook het register op www.ronaldnaar.nl
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
        1 t/m 20 van 145        Volgende >
Binnenkort 6 jaar geleden, onverwachts overleden. Vandaag voor het eerst bij zijn graf geweest om mijn eer te betuigen en te bedanken voor alle inspiratie die hij mij heeft gegeven. Daar zo staand en in stilte te mediteren voelde ik een warme tintelende sensatie aan mijn linkerbovenarm. Ik weet wat dit betekent en ben zeer dankbaar voor dit bijzondere moment. Hier op het aardse blijven we jou missen 
Op 4 mei 2017
om 23:48 getekend door:
E.d.i.t.h.
Dit is niet ok
Ik ben na het lezen van een aantal van zijn boeken nog steeds diep onder de indruk van de enorme bezieling waarmee Ronald deze expedities heeft gerealiseerd. Prachtige verhalen. Ook begrijp ik dat er toch een goede balans tussen privé en persoonlijke drijfveer is geweest. Toch is er helaas een groot man verloren gegaan waarvoor men als eenvoudige lezer alleen maar respect kan hebben. Hij heeft iets bereikt dat maar weinig mensen is gegeven... 
Op 22 maart 2015
om 20:28 getekend door:
T.h.e.o. .N.i.j.l.a.n.d.
Dit is niet ok
Jaren terug haalde iemand me over te gaan klimmen in de Ardennen.Ik had direct de smaak te pakken. Al was de overgang van Ardennen naar de Alpen best pittig.Uiteraard ging ik ook boeken lezen om de indrukken die ik daar op deed bevestigd te zien. Ik heb alle boeken gelezen van Ronald. En tijdens het lezen voelde ik me steeds meer geïnsprireerd worden door deze geweldige sportman en natuurvriend. Ik heb een aantal keren met hem gesproken en voelde het als een eer om met hem, mijn grote inspirator en held, te mogen spreken.
Ik wens Tilleke en de jongens heel veel sterkte om dit grote verlies te dragen. Zijn naam zal voortleven bij alle klimmers.
Aart 
Op 25 juni 2011
om 21:53 getekend door:
A.a.r.t. .d.e. .B.r.u.i.j.n.
Dit is niet ok
Heel veel sterkte voor de familie en vrienden van Ronald! 
Op 14 juni 2011
om 12:03 getekend door:
J.o.h.n. .K.e.u.r.h.o.r.s.t.
Dit is niet ok
En dan gebeurt het toch.
Tilleke Victor en Boris, heel veel sterkte de komende tijd.
Bedankt voor de mooie boeken die Ronald geschreven heeft.
Ik heb twee keer een lezing van Ronals meegemaakt. Waren twee zeer inspirerende ervaringen.
Ik hoop dat Ronald in zijn nieuwe bewustzijn de draad snel zal oppakken. 
Op 13 juni 2011
om 19:30 getekend door:
P.i.e.t. .R.a.a.y.m.a.k.e.r.s.
Dit is niet ok
Jeetje. Ik lees het net pas. Net terug van een vakantie in de bergen...
Ongelooflijk. Gestorven in het harnas.
Familie en vrienden heel veel sterkte voor dit nederlandse berg-icoon.. 
Op 7 juni 2011
om 18:10 getekend door:
S.u.s.a.n.n.e. .W.i.e.r.s.m.a.
Dit is niet ok
Een vriend vertelde me vandaag het slechte nieuws vanuit Holland...
Voor mij een onmogelijkheid... Ronald, onoverwinnelijk in mijn ogen, was je een bron van inspiratie.
Niemand is sterker dan Moeder aarde, de natuur rondom ons. We weten het, maar willen het niet erkennen in een eeuwig durend duel.
Helaas,...
Ronald, het beste... 
Op 3 juni 2011
om 21:08 getekend door:
R.o.n.a.l.d. .v.a.n. .D.r.i.e.l.
Dit is niet ok
ik heb van een afstand Ronald Naar altijd gevolgd en had altijd grote bewondering voor zijn wilskracht. Dank voor de mooie en spannende momenten. 
Op 3 juni 2011
om 10:32 getekend door:
a.n.n.e.k.e.
Dit is niet ok
Voor velen was Ronald een begrip, voor mij een klimvoorbeeld uit het verleden maar voor julle gewoon een man en vader. Heel veel kracht toegwenst.
Jan 
Op 31 mei 2011
om 3:28 getekend door:
J.a.n. .M.o.e.k.e.n.
Dit is niet ok
No mountain too high...

Ronald Naar, bedankt voor je inspirerende lezingen en boeken,
ze vormden een inspiratiebron voor veel avonturen.

Wij wensen familie Naar veel sterkte toe. Een ding is zeker,
jullie mogen trots zijn op deze legende.

Ron & Coby 
Op 29 mei 2011
om 22:05 getekend door:
R.o.n. .&. .C.o.b.y.
Dit is niet ok
Beste familie van Ronald. gecondoleerd met het overlijden van jullie vader, je man en jullie familielid. Naast bergsporter was hij toch vooral jullie dierbare, hij had op geen enkele manier kunnen bedenken dat hij op zo'n jonge leeftijd om zou komen. Ik wens jullie heel veel mooie herinneringen , ik weet uit ervaring dat die helpen in het proces wat jullie moeten gaan. Helaas is mijn man Dick, die kliminstructeur was, vorig jaar ook omgekomen tijdens een ijsklimtour op 51 jarige leeftijd. Hij heeft de liefde voor de bergen met Ronald gemeen en genoten van zijn prachtige verhalen via zijn boeken. Wij leven met jullie mee, heel veel kracht gewenst.
Rie-anne en kinderen 
Op 28 mei 2011
om 0:04 getekend door:
R.i.e.-.a.n.n.e.
Dit is niet ok
meneer naar ik heb veel boeken van u en zal ze goed bewaren ik wens de familie veel sterkte toe 
Op 27 mei 2011
om 22:10 getekend door:
d.u.k.k.e. .k.o.r.v.e.r.
Dit is niet ok
Ronald, jouw dialezing op de MAVO, jaren geleden brachten mij er tot je boeken te gaan lezen. Daarna raakte ik verslingerd aan het klimmen. Je bent de reden waarom ik ben gaan klimmen. Diverse keren heb ik je ontmoet en altijd herkende je me. Jouw avonturiers geest en de zucht voor het onbekende zullen altijd bron voor mijn ispiratie zijn. Nu je er niet meer bent is Nederland een held armer, mijn held. Ik wens de naaste familie veel sterkte met het verlies van de grootste klimmer van Nederland. Moge je ziel rust vinden daar in het hooggebergte van de Himalaya. 
Op 25 mei 2011
om 13:31 getekend door:
J.e.a.n.o.t.
Dit is niet ok
Afschuwelijk en verdrietig nieuws aangaande Ronald, ik wens jullie veel sterkte.
Voor Ronald zelf ben ik ergens wel bij dat hij zijn einde heeft gevonden in de bergen, en niet in een of ander vaag ziekenhuis, beter had hij het niet kunnen wensen. Voor ons bergliefhbbers en jullie als familie blijft het een erg triest bericht! Wens jullie alle goeds en kracht om ook op hoogte te komen!!! 
Op 24 mei 2011
om 23:43 getekend door:
V.i.c.t.o.r.
Dit is niet ok
Ronald ik had weleens van je gehoord. En nu laat het me niet meer los. Nog maar kort geleden leerde ik je kennen. De laatste avond raakten we langer aan de praat. Over de belangrijke dingen in het leven. Met een paar anderen wandelden we de berg af. Reisverhalen, discussies, humor. Jij, of eigenlijk wij allemaal, in de rol van journalist. Geenszins een dekmantel voor jouw avonturisme. Die uitstraling...dat levensvuur. Ik kan het me gewoon niet voorstellen! Eenmaal thuis, bekeek ik je website weer. Ik was ervan overtuigd dat we elkaar weer zouden ontmoeten. Als ondernemers, als sportliefhebbers, als buren...
Ik weet dat je kracht en motivatie in velen zal voortleven! 
Op 24 mei 2011
om 23:28 getekend door:
E.v.a.
Dit is niet ok
Altijd eigenwijs en gedreven! Dat maakte mensen soms jaloers en daardoor streek je menigmaal mensen tegen de haren maar altijd met heel veel passie en liefde voor de bergen!

Maandag dan plotseling het nieuws dat je overleden bent? Ongeloof bij iedereen die enigszins geinteresseerd is in de bergsport. Fan of geen fan om Ronald kan je niet heen!

Onmiddellijk ook de vraag. Was dit het waard??? Ik weet het eerlijk gezegd niet...

Ik wens de familie en vrienden heel veel sterkte in deze moeilijke tijden. Wat als paal boven water staat is dat jullie man/vader/vriend iemand was waar je niet om heen kon en iemand was die grenzen verlegd heeft. Daar mag je heeeeel erg trots op zijn.

Meneer Naar. Bedankt voor alle mooie boeken/verhalen/foto's en lezingen. Ik zal ze blijven lezen!!

RIP

Mvgr,
Mark 
Op 24 mei 2011
om 22:09 getekend door:
M.a.r.k.
Dit is niet ok
Het raakt me diep, het heengaan van Ronald Naar. Ik als fervent Zwitserlandfan beleefde de bergen, en dan natuurlijk het zware kletterwerk, vooral door Ronald's boeken. Hij nam je mee op avontuur, vertrekkend met zijn Eend vol klimspullen vanuit Den Haag, het verlangen tegemoet,toen al met Tilleke. Veel, heel veel sterkte voor haar en zijn twee zonen. Wat een man; om trots op te zijn! 
Op 24 mei 2011
om 18:56 getekend door:
S.i.m.o.n.e. .R.u.i.t.e.n.b.e.r.g.
Dit is niet ok
De medewerkers van Skills Netherlands wensen familie en vrienden heel veel sterkte met verlies van een krachtige en gepassioneerde man.
Ronald's enorme gedrevenheid en passie waren duidelijk zichtbaar tijdens de zeer inspirerende lezing over het behalen van de top. Zijn inspirerende woorden en mentaliteit - tijdens zijn allerlaatste lezing die hij gegeven heeft, omdat hij de volgende dag naar Katmandu vloog- blijven voor altijd in onze gedachte leven en zullen ons en Team Nederland sterken in de te leveren topprestaties tijdens de komende editie van WorldSkills in Londen (Wereldkampioenschappen in vakmanschap). Hij heeft de toon gezet, om hem te eren zijn wij aan hem verplicht een topprestatie te leveren.

Skills Netherlands ? Team Nederland. 
Op 24 mei 2011
om 16:58 getekend door:
S.k.i.l.l.s. .N.e.t.h.e.r.l.a.n.d.s.
Dit is niet ok
Lieve Tilleke
Ook al weet je dat hij met een hoger risico leefde toch komt dit kei hard aan!!
Heel veel sterkte de komende tijd ,ook voor Victor en Boris.
met het verwerken en alles weer op de rit te zetten. Anneke (vriendin Marleen Verwey, weissensee 2007/8 ?! 
Op 24 mei 2011
om 15:39 getekend door:
a.n.n.e.k.e.
Dit is niet ok
Ronald, eeuwige discussies. Ruzies met besturen. Altijd de enige juiste mening. Klimmen op jouw manier. Het bracht jou en velen met jou zo ver!!! De zorgzame adviezen, engelengeduld en ook weer niet. Wijze zienswijzes en advies. Mooie praatjes en toespraken. Velen hebben in je leven van je genoten, van elk facet van je! Op velen heb je indruk gemaakt, of het nu in een zaaltje van het kleindierencentrum in het Zuiderpark was, of in Sy in de Ardennen, waar je de mensen af en toe de rots inschreeuwde. Ik zal je zeker missen! Ik besef het nog niet.

Tilleke, Victor en Boris en ieder ander. Enorm veel sterkte met jullie enorme verlies. Er is een groot man van ons heen gegaan!

Richard 
Op 24 mei 2011
om 11:29 getekend door:
R.i.c.h.a.r.d.
Dit is niet ok
       1 2 3 4 5 6 7 ... 8       Volgende >
Dit register is aangemaakt door:
Karel Keizer
op 23 mei 2011

Contact met beheerder >
Contact met Karel Keizer:


  annuleren
Een blijvende herinnering aan:

Ronald Naar

U kunt van dit register en de toegevoegde condoleances zelf een boekje maken en laten drukken. Meer info >

Nieuw boekje maken >
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, RSS, Twitter en SMS. Foto
Condoleance.nl op je mobiel
Foto Speciaal voor iedereen die via de mobiele telefoon Condoleance.nl wil bekijken, hebben we een compakte mobiele versie van de site ontwikkeld.
Dit register op je site of blog
Wil je dit register op je eigen website of blog vermelden? Gebruik dan de code onder de knop.
Kopieer de code hieronder en plak deze in je blog of site: