Gerard Reve

Gerard Reve

14 december 1923 - 8 april 2006
Gerard van het Reve werd geboren in Amsterdam als zoon van Gerard J.M. van het Reve (schrijvend onder de naam Gerard Vanter) en Janetta Jacoba Doornbusch. De latere Rusland-kenner Karel van het Reve was zijn oudere broer. Van het Reve groeide op in de wijk Betondorp in de Watergraafsmeer. Na een niet voltooide opleiding aan het Vossius Gymnasium in de jaren 1936-1940 bezocht hij tot 1943 de Grafische School in Amsterdam. Tot 1947 had hij vervolgens verschillende baantjes, waaronder rechtbankverslaggever voor Het Parool, waar hij Simon Carmiggelt leerde kennen.

Op 9 december 1948 trouwde Reve met de dichteres Hanny Michaelis, een huwelijk dat tot 1956 zou duren. Gedeeltelijk samenvallend met die huwelijksjaren was de periode dat Reve in Engeland verbleef (van 1952 tot 1957). Hij woonde in Londen, volgde cursussen toneelschrijven en werkte enkele maanden als verpleger in het National Hospital for Nervous Diseases. In deze tijd besloot hij alleen nog in het Engels te schrijven. Een van de aanleidingen was de rel die in Nederland was ontstaan over het in 1951 in een tijdschrift gepubliceerde Melancholia dat in strijd zou zijn met 'de openbare orde en goede zeden'. Terug in Nederland ging hij in Amsterdam samenwonen met Wim Schuhmacher die in zijn werk figureert als Wimie.

In 1962 bezocht Reve een conferentie van de schrijversorganisatie PEN in het Schotse Edinburgh die van belang zou zijn voor zijn ontwikkeling als schrijver. In 1964 verhuisde hij naar het Friese Greonterp waar hij samenwoonde met zijn nieuwe levenspartner Willem Bruno van Albeda ('Teigetje') en later tevens met 'Woelrat' (Henk van Manen). Na een korte (1971-1974) periode in Veenendaal en Weert te hebben gewoond, vestigde Reve zich in 1974 in Frankrijk waar hij vanaf 1975 samenwoonde met Joop Schafthuizen ('Matroos Vos'), zijn huidige partner (2004) die ook de zakelijke belangen van de auteur behartigt. In later jaren verbleven Reve en Schafthuizen afwisselend in Frankrijk en in Nederland, in Schafthuizens woonplaats Schiedam. In 1993 gaven zij de woning in Nederland op en vestigden zich in het Belgische Machelen-aan-de-Leie.

Een bijzondere activiteit van de schrijver was in 1991 het integrale voorlezen - gedurende tien uur - voor de radio van zijn roman De Avonden.

Inmiddels leed Reve, vermoedelijk sinds 1997, aan de ziekte van Alzheimer. Hij verblijft sinds mei 2004 in een verpleegtehuis. Sinds 31 maart 2006 verslechtert zijn gezondheidstoestand erg. Schrijver Gerard Reve is zaterdag 8 april op 82-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn vriend Joop Schafthuizen zondag bekendgemaakt. Hij is gestorven aan de gevolgen van dementie.

Bron: Wikipedia.org
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
< Vorige         81 t/m 100 van 159        Volgende >
Rust Zacht, groot schrijver.
Bedankt voor die heerlijke boeken. 
Op 10 april 2006
om 20:19 getekend door:
a.n.n.e.k.e.
Dit is niet ok
Wat een verlies voor Nederland.Maar weinigen hebben zijn grootheid herkend en begrepen.Ik ben intens verdrietig en zal Gerard herlezen en herlezen en...! 
Op 10 april 2006
om 17:49 getekend door:
T.r.u.u.s. .G.e.r.k.e.n.s.-.C.o.s.t.e.r.
Dit is niet ok
Scheppend Kunstenaar

Naarmate ik ouder word,
wordt, wat ik schrijf, hoewel fraaier verwoord, steeds enkelvoudiger van inhoud:
Liefde (of geen liefde),
en ouder worden,
en dan de Dood.

(1973)

Gerard bedankt voor de ongekend diepe en humorvolle wijsheid. Het ga je goed! 
Op 10 april 2006
om 17:46 getekend door:
F.e.r.d.i. .R.u.t.e.n.f.r.a.n.s.
Dit is niet ok
Jammer,weer een goede schrijver heengegaan,genoten van Uw leuke uitspraken,U zei hardop wat anderen stiekem dachten.
Dat U moge rusten in vrede
Heel veel sterkte voor Uw partner
Henny. 
Op 10 april 2006
om 17:11 getekend door:
h.e.n.n.y.
Dit is niet ok
In '89 bracht ik de heren Reve en Schafthuizen een paar dozen Gymborn inkt. Werd hartelijk ontvangen in de Nassaulaan te Schiedam. Kreeg koffie van Joop en bijna al het werk van meneer Reve. Eerste en jongste! boek met opdracht, de rest getekend.Een historisch moment daar op die beige leren bank. Met Reve die uiteraard vertelde over inkt zoals deze tegenwoordig niet meer gemaakt wordt.
"Laat ik een blaadje met een gedicht in een teil water vallen. De andere ochtend is het nog leesbaar".
Wat een gemis voor meneer Schafthuizen (net als u ben ik in de Gorzen opgegroeid) en voor Nederland, dat alweer een kleurrijk en geestige man mist.
Rini Schiedam 
Op 10 april 2006
om 16:55 getekend door:
R.i.n.i. .v.a.n. .d.e.r. .K.r.a.a.n.
Dit is niet ok
Rust zacht Grote Meester!
Veel troost is er niet. 
Op 10 april 2006
om 16:22 getekend door:
G...J...
Dit is niet ok
Gecondoleerd 
Op 10 april 2006
om 16:09 getekend door:
P.a.t.r.i.c.i.a.
Dit is niet ok
Nog bedankt voor de vele uren leesgenot. Hoewel uw dood niet onverwachts kwam moet het wel een bevrijding van U zijn. Doe in de hemel de groeten aan Boudewijn en Wally en al die andere kunstbroeders.
Voor Joop en de overige nabestaanden: sterkte.
Dick van A.
Hilversum 
Op 10 april 2006
om 15:54 getekend door:
D.i.c.k.
Dit is niet ok
Rust zacht Groot Schrijver. 
Op 10 april 2006
om 15:38 getekend door:
M.a.r.t.i.n. .H.o.r.s.t.
Dit is niet ok
discriminerend tegen groepen, terwijl zelf homoseksueel, en zulke goede boeken, gerard stop met roepen, literatuur in het gareel, verder toch wel een aardige gast, maar alsjeblieft, rust in vrede, vooral vrede... 
Op 10 april 2006
om 15:27 getekend door:
s.i.m.o.n.
Dit is niet ok
God, onze heerÂ… de Almachtige die wij eren en liefhebben. De liefde voor de heer gaat diep hoor moet u weten. Maar niet zo diep als de herenliefde. Deze alles brengende en alles nemende entiteit die zichzelf niet hoeft te openbaren op aarde, daar hij in alles en iedereen reeds aanwezig is. Nou ja die Sinterklaas waar een heleboel mensen, mijzelfe incluis het diepste vertrouwen hebben, heeft mij tot zich genomen. Kijken of hij er iets aan heeft.
Nu maar hopen dat Maria ook van de partij is daarbovenÂ… anders is alles voor niets geweest.
In den Hemel hoop ik uiteraard mijn geleerde broer tegen het gecremeerde lijf te lopen. Opdat wij onze eerdere twistgesprekken weder kunnen voortzetten. En ook omdat ik het als mijn broederlijke plicht beschouw hem mede te delen dat al zijn boeken, zoals ik uit betrouwbare bron heb vernomen, nu reeds bij de Slechte liggen , alwaar zij geen enkele aftrek genieten, en enige tijd geleden naar de kelder zijn verplaatst, alwaar een flinke muizenfamilie er nog een aardige holenstelsel in heeft weten te bouwen, gelijk de Vietcong in dat Tjoekietjoekieland daar ergens. Ook wensch ik de heer Mullisch snel te ontmoeten. Niet om mij met hem te onderhouden over zijn zogenaamd intelluele boeken. Neen ik wens hem aan gene zijde snel te ontmoeten, omdat hij niet de gore lef moet hebben om veel langer te leven dan de grootste volkschrijver voorheen op aarde aanwezig: ikzelve.

Eindelijk heb ik nu de rust gevonden en kan ik met Maria, Moeder der Moeders, door de uitgestrekte velden wandelen. Ik ben er zeker van dat zij zich gedurende mijn eeuwige leven over mij zal ontfermen. Of misschien ook wel niet.

Uw Gerard 
Op 10 april 2006
om 15:24 getekend door:
A.x.e.l. .d.e. .S.w.a.r.t.e.
Dit is niet ok
Aanvankelijk verheugde ik me er niet over toen in zo'n beetje elke recensie over mijn boeken de naam Gerard Reve voorkwam - nu beschouw het als een eer. Niemand kan om Reve heen. 
Op 10 april 2006
om 15:22 getekend door:
A.r.i.s.t.i.d.e. .v.o.n. .B.i.e.n.e.f.e.l.d.t.
Dit is niet ok
Hoewel ik niet altijd gelukkig was met de visie van Gerard zal ik hem toch missen!
Net zoals eerder geschreven is: hij hoorde erbij! Veel sterkte voor hen die achterblijven. 
Op 10 april 2006
om 14:27 getekend door:
W.i.e.k.y.
Dit is niet ok
R.I.P. mooie schrijver. 
Op 10 april 2006
om 13:12 getekend door:
C.o.l.i.n.d.a.
Dit is niet ok
XXX 
Op 10 april 2006
om 13:09 getekend door:
C.e.l.l.i.s.t.i.n.e. . .v.a.n. .h.e.r.w.i.j.n.e.n.
Dit is niet ok
U heeft mooie dingen achter gelaten.
Rust zacht. 
Op 10 april 2006
om 12:34 getekend door:
N.i.e.n.k.e.
Dit is niet ok
Rust zacht Gerard; in het verleden dat nimmer sterft, in de zachtheid van God's schoot en in de mensen die je hebt geroerd. 
Op 10 april 2006
om 11:47 getekend door:
J.i.m.
Dit is niet ok
Beste Gerard, wij zullen je missen. Ik was niet altijd blij met je opmerkingen,maar toch, je hoorde helemaal bij Nederland.
Moge de Eeuwige je genadig zijn geweest. 
Op 10 april 2006
om 11:34 getekend door:
l.e.e.n. .v.a.n. .d.e.r. .h.a.m.m.e.n.
Dit is niet ok
Lieve Gerard, rust zacht!
Lieve Joop, ik ken je niet, maar om zo liefdevol een mens te blijven begeleiden in deze moeilijke periode van totale ontakeling is een immense opgave.
Als gedachte aan Gerard lees ik komende week maar weer eens een van zijn boeken, een soort eerbetoon. In stilte!
Fijn dat hij niet langer hoefde te lijden. Ik vond hem grappig, oberekenbaar interessant en een taalvirtuoos. Bovendien hield hij van mannen en dat is voor mij belangrijk!
Sterkte! 
Op 10 april 2006
om 11:25 getekend door:
G.e.r.a.r.d. .N.i.z.e.t.
Dit is niet ok
Gerard Reve

Nog nooit iets van hem gelezen.
Alles over hem gehoord en gelezen.
Een man, die is als de Bijbel:
voor ieder wat wils
en tegelijk ongrijpbaar.

Een man van God, zonder twijfel.
De man van Joop, die alleen achterblijft.

Sterkte Joop!
Adieu Gerard!
Ik ga je lezen!

Emmanuel 
Op 10 april 2006
om 10:56 getekend door:
E.m.m.a.n.u.e.l.
Dit is niet ok
< Vorige        1 ... 2 3 4 5 6 7 8       Volgende >
Dit register is aangemaakt door:
Miranda van Denzen


Contact met beheerder >
Contact met Miranda van Denzen:


  annuleren

Register verlengen >
Voor dit register is het helaas niet mogelijk een boekje te maken.
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto