Ad Kok AAG

Ad Kok AAG

4 september 1954 - 2 december 2023

Wanneer, om middernacht, je plotseling
een onzichtbare stoet voorbij hoort trekken
met stemmen en betoverende muziek -
treur dan niet nutteloos om de fortuin
die van je wijkt, je werken die mislukten,
je plannen voor het leven die allemaal illusies bleken.
Je moet, als was je lang voorbereid en moedig,
zoals jou, die zo'n stad was vergund, past,
beheerst naar het venster toegaan
en luisteren, met ontroering, niet met
lafhartig klagen en jammeren, in een laatst genieten,
naar de klank der betoverende instrumenten
van de geheime stoet die voorbijtrekt,
en vaarwel zeggen aan het Alexandrië dat je verliest.

K.P. Kavafis

Het treurige bericht bereikte ons dat op 2 december jl. Ad Kok op 69-jarige leeftijd is overleden. Ad was een enthousiaste actuaris die zich inzette voor de nationale en internationale beroepsverenigiging. Niet voor niets was hij erelid van het Koninklijk Actuarieel Genootschap en van de European Actuarial Association, en Actuaris van het Jaar 2013. Een ieder die zich hem herinnert, is welkom hier zijn of haar gedachten te delen.
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
        1 t/m 5 van 5
Met warme herinneringen denk ik terug aan Ad. Bij de UvA waar hij als ‘heer’ bij ons als jonge studenten aanschoof bij colleges. In allerlei werkrelaties, waar hij deskundig en gedreven was. Maar misschien nog wel meer aan de sociale momenten, waar hij geestig en gezellig was, en vaak vooropstond om ze te organiseren. Triest dat hij er niet meer is. Ik wens Gerda en zijn naasten veel sterkte. 
Op 8 december 2023
om 8:16 getekend door:
G.i.l.b.e.r.t. .P.l.u.y.m.
Dit is niet ok
Wat een treffende foto van een prachtig mens. Boegbeeld van onze beroepsgroep. Veel te vroeg overleden. 
Op 7 december 2023
om 12:03 getekend door:
J.o.k.e. .V.e.r.b.a.a.n.
Dit is niet ok
Met droefheid nemen wij afscheid van een markante persoonlijkheid en een onmisbare schakel in de actuariële gemeenschap: Ad Kok. Zijn jarenlange toewijding aan het Actuarieel Genootschap (AG) was buitengewoon, wat hem terecht het erelidmaatschap opleverde. Zijn nalatenschap strekt zich uit over vele decennia, waarin hij als een van de fundamenten van zowel de beroepsvereniging van actuarissen als het opleidingsinstituut (Actuarieel Instituut) fungeerde.

Ad was niet enkel een deelnemer; hij was een visionair en een aanjager en katalysator die een cruciale rol speelde bij de oprichting van het Actuarieel Instituut in 1995, opvolger van de stichting BUOAW. Hij was een van de architecten, samen met Angela van Heerwaarden en ondergetekende van de nieuwe gemoduleerde deeltijdopleidingen Actuarieel Rekenaar, Actuarieel Analist en Actuaris, die vanaf 1997 de basis vormde voor toekomstige generaties actuarissen.

Gedurende vele jaren bekleedde Ad bestuursfuncties in zowel het AG als het Actuarieel Instituut. Zijn inzet en betrokkenheid waren onmisbaar, en zijn impact blijft voortleven in de fundamenten van deze organisaties. Als een van de organisatoren van het legendarische AG-Zomerfeest in Giethoorn, bracht Ad niet alleen professionaliteit maar ook een gezonde dosis gezelligheid, creativiteit en saamhorigheid naar de vereniging. Het bleef nog lang onrustig in het Venetië van het Noorden aan het eind van het Zomerfeest.

Ad Kok werd niet alleen in Nederland erkend maar hij genoot ook internationale faam. Zijn bijdragen in commissie en werkgroepen van de Actuarial Association of Europe (AAE, voorheen Groupe Consultatif European) en International Actuarial Association (IAA) waren van grote waarde. Tussen 2013 en 2019 bekleedde hij de functie van Chief Executive van de AAE in Brussel, waar zijn leiderschap de Europese actuariële gemeenschap verder versterkte. De Engelse actuariële vereniging (The Institute of Actuaries) benoemde hem terecht als Honorary Fellow.

Naast zijn formele betrokkenheid bij het vakgebied was Ad ook een liefhebber van reizen en het goede leven. Als levensgenieter en vinoloog deelde hij zijn passie voor de goede keuken en wijnen. Ik waardeerde hem om zijn oprechtheid, diplomatieke vaardigheden en geweldige gevoel voor humor. Zijn bescheidenheid en vasthoudendheid maakten hem niet alleen een waardevolle maar ook een fijne vent om mee samen te werken. Dat deed hij ook 5 jaar als gerespecteerd lid van de Raad van Advies van mijn organisatie Financial Assets Executive Search.

Met Ad verliezen we niet alleen een gekend professional en boegbeeld in de actuariële wereld, maar ik persoonlijk verlies ook een vriend en inspirator. Zijn invloed blijft voortleven in de vele herinneringen, en zijn legacy zal voortduren in de fundamenten die hij mede heeft helpen leggen. We zullen Ad missen, maar zijn bijdragen zullen altijd een integraal onderdeel blijven van de rijke geschiedenis van het AG en het Actuarieel Instituut.

RIP beste Ad, ik kijk terug op bijna 30 jaar plezierige en constructieve samenwerking en heerlijke culinaire ervaringen; en wat hebben we vaak gelachen, vooral om onszelf… 
Op 7 december 2023
om 10:24 getekend door:
A.n.n.o. .B.o.u.s.e.m.a.
Dit is niet ok
Lieve Ad, Op actuaris.nl verwoordde ik het als ‘Met een lach voor onze mooie vriendschap en een traan voor het fysieke afscheid’. De lach had vele kanten: vrolijk, slimmigheden, wijsheden, eigenaardigheden, dingen die we deelden, speelsheid, lichtheid, vriendelijkheid, een ontroering, een betovering, een sfeer, een gevoel.
Geweldig om te zien en ervaren hoe je je voor het actuariaat hebt ingezet. In inhoud, in strategie, in aanpakken, in de professioneel de leiding nemen. Breed, gedurende zoveel jaren, vanuit vele rollen. De drempel was laag bij je. Uitspraken die ik in herinnering roep: ‘we kunnen altijd eens praten’ en ‘toveren kan ik niet’. Ja, je kon zoveel, heel goed.
Zo mooi om je in meerdere hoedanigheden meegemaakt te hebben. En hoe van het een het ander komt. Je connectte Ohra en mij aan elkaar. Een bedank bezoekje met Wouter aan Gerda en jou, bij jou thuis. Een gegeven spel dat tot meerdere spellen leidde. En niet alleen de spellen, het spelen ervan met je gezin, het delen van inzichten en ervaringen. Authentiek spelen, inclusief interacties, wetende dat het een spel is.
We bleken eenzelfde zeefdruk van Karel Appel te hebben – vanuit eenzelfde werkgever, we gingen hetzelfde huis bezichtigen. Gelukkig kochten jullie het niet anders hadden wij er nu niet gewoond. Vanuit het AI-bestuur kwam je op kraamvisite bij me, 22 jaar geleden.
Een diner met Angela erbij in onze tuin. Ik wist niet eens dat jullie elkaar alleen nog maar zakelijk gezien hadden. Gelukkig zit er bij dit zakelijke in ons ‘vakgebied’ ook vaak een borrel.
Samen naar de wijnproeverij die jouw vinoloog in mijn buurt organiseerde.
Om maar een indruk te geven.
En al die gesprekken door al die jaren heen. Het is meer dan gesprekken. Er zitten vele layers in het leven. Op verschillende momenten naar verschillende momenten op verschillende manieren kijken. En niet alleen kijken en niet alleen letterlijk. On- en bewust. Een landschap van formules.
Onbewust en niet verwoorden heeft zijn charme.
Het was geen illusie, het was geen droom. Het was echt en authentiek. Het ‘zijn’ geleefd. Zo’n mooie persoon. Mooie banden met heel veel mensen. En vooral met je gezin, dat je superdierbaar is.
In mijn hart blijf je altijd bij me. Echte vriendschap is niet aan tijd noch aan ‘plaats’ gebonden. Dat zegt mijn gevoel.
Ik wens Gerda en jullie zonen heel, heel veel sterkte en liefde toe! Het ga je goed, Ad. Liefs, Corinne 
Op 6 december 2023
om 12:46 getekend door:
C.o.r.i.n.n.e. .v.a.n. .R.o.o.i.j.
Dit is niet ok
Een groot man met een ongekend enthousiasme voor het vak en het leven. Ga je missen. 
Op 6 december 2023
om 11:46 getekend door:
P.i.e.t.e.r. .L.a.m.m.e.r.s.
Dit is niet ok
       1 
Dit register is aangemaakt door:
Actuaris.nl
op 6 december 2023
en blijft zichtbaar tot:
6 februari 2024
Contact met beheerder >
Contact met Actuaris.nl:


  annuleren

Register verlengen >
Een blijvende herinnering aan:

Ad Kok AAG

U kunt van dit register en de toegevoegde condoleances zelf een boekje maken en laten drukken. Meer info >

Nieuw boekje maken >
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto