Karel Van de Graaf Foto: Wikipedia.org

Karel Van de Graaf

4 december 1950 - 14 november 2023

Buitengewoon scherp en veelzijdig journalist, voormalig radio-en tv presentator Karel Van de Graaf is helaas op 14 november 2023 overleden. Hij was 72 jaar oud. De laatste jaren van zijn leven leed hij ondermeer aan de ziekte van Alzheimer. De tv in Nederland is dit jaar opnieuw opgeschrikt door het wegvallen van een legendarisch persoon. We wensen zijn nabestaanden veel sterkte toe met dit grote verlies.

Radiowerk
Op de radio presenteerde Van de Graaf onder andere op Hilversum 1 het late avondprogramma Met het Oog op Morgen, het nachtprogramma Nachtdienst en op Hilversum 3 onder meer Als je niet opstaat, dan blijf je maar liggen (1974-1975), De Van de Graaf-generator (1978-1979) en van 1980 tot 1984 op de vroege maandagochtend Vol gas sinds 1983 de Nummerplaat.

Televisiewerk
In de begintijd was hij assistent van Ria Bremer in het kinderprogramma Stuif es in. Vervolgens gaf hij vanuit Slagharen commentaar bij Avro's Fietscross. Van de Graaf zat bij de finishstreep in een klein hokje. Hoewel iedere televisiekijker hem nu als kaalhoofdig kent, droeg hij in de beginjaren lange haren tot over zijn schouders. Op televisie werd hij vooral bekend met het praatprogramma Karel (1984-1999, begonnen als Karel van de Graaf). Op 3 december 1984 interviewde hij in een rechtstreekse uitzending van dit wekelijkse praatprogramma tegenstanders van het voormalige militaire bewind in Suriname, toen iemand uit het publiek – Evert Tjon, ook bekend als Evert Wolff, chauffeur van de aan het debat deelnemende Rob Wormer – opstond en Bouterse-opponent Paul Somohardjo aanviel. Tijdens deze schermutseling brak de AVRO de uitzending af en vroeg zijn kijkers om ‘Even geduld AUB’. Nadat de uitzending was afgebroken werden er achter de schermen twee schoten gelost. Er viel een gewonde, maar Van de Graaf zelf bleef ongedeerd. Zijn "Heren, heren!" is de uitroep waarmee hij de kemphanen trachtte te bedaren. Overigens stond de AVRO op het punt om het programma wegens gebrek aan succes na twee maanden alweer van de buis te halen. Na het schietincident – dat wereldnieuws werd – groeiden de kijkcijfers echter dermate, dat de programmaleiding terugkwam van haar voornemen. Vanaf 1986 presenteerde hij ook Televizier en van 1996 tot 2004 Netwerk. In 2004 vertrok hij naar TweeVandaag, het latere EenVandaag. In 2006 en 2007 presenteerde Van de Graaf de zesde en zevende reeks van het populaire amusementsprogramma Wie is de Mol?
Omroep MAX
In 2010 presenteerde hij voor Omroep MAX het programma Iedereen kan internetten.
Bron : Wikipedia
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
        1 t/m 12 van 12
Dag Adrienne,
Het verblijf van Karel en jou in onze B&B in Dieulefit (FR) zullen wij nooit vergeten. Dat was in de zomer van 2009. Op quatorze juillet huurde hij een Piper, waarmee hij over ons huis vloog en diverse foto’s maakte. Jullie bezochten ook het huis van Gerard van het Reve in Le Poët Laval.

Op 12 november van hetzelfde jaar ontmoetten we hem weer bij ons in de Leidsche Schouwburg bij
de premiere van de Afscheidsmonologen. . Onverwachts zat ook Koningin Beatrix in de zaal.

Het zal voor jullie een zware tijd geweest zijn, sinds hij de diagnose Alzheimer kreeg. En nu is je maatje er niet meer.

Wij wensen je alle sterkte toe.

Berna en Ap 
Op 5 januari 2024
om 10:18 getekend door:
B.e.r.n.a. .e.n. .A.p.
Dit is niet ok
ik zou nooit vergeten,toen ik thuis kwam van voetebal, mijn broertje zei er was ruzie Karel van de Graaf. zei onze vader komt ook zo wel in het nieuws.
toen zei U HEREN, HEREN 
Op 26 november 2023
om 19:17 getekend door:
d.j.e.m.
Dit is niet ok
wij verliezen hier een groot presentator mee heel veel sterkte voor de familie 
Op 20 november 2023
om 22:05 getekend door:
h.a.n.
Dit is niet ok
Dag Karel. Wat vind ik het jammer dat we onze buren vriendschap’ hebben laten verlopen. We waren meer dan buren op de Kolkrijst in Hoogland. Jij leerde mijn man schaken, ik was bij je in programma’s over mijn expertise ‘speelgoed in pedagogiek’. We gingen naar de film Patton, geen succes en je troostte ons na het overrijden van onze kat. Haar jonkies waren te danken aan de tip die jij gaf in het kinderprogramma gebakken vensterbanken. O Karel, ik werkte zelfs bij de AVRO maar kwam je niet meer tegen. Dank je wel voor jouw vriendschap. Ik denk aan wat prof. Lommels beweert: jouw radio is stuk maar jouw programma wordt misschien nog wel uitgezonden. Ik probeer t te ontv. Maar grimlach.. 
Op 20 november 2023
om 12:39 getekend door:
M.a.r.i.a.n.n.e. .d.e. .v.a.l.c.k.
Dit is niet ok
Alzheimer is een vreselijke ziekte
Ik heb er ook een 5 jaar oudere zus aan verloren

Een televisieheld is er niet meer

Heel veel sterkte met dit verlies voor de familie en de verdere nabestaanden

Rust zacht Karel van de Graaf 
Op 18 november 2023
om 21:20 getekend door:
P.e.t.r.a. .d.e. .G.r.a.a.f.
Dit is niet ok
Wij in de familie halen nog dikwijls herinneringen op aan jouw jeugdjaren.als neef,mijn moeder was de oudste zuster van jouw vader ,mijn ome Siem.Al heel jong school er in jouw de journalist die je ook op zo,n voortreffelijke manier werd.Jouw opa Siem van de Graaf dr.vertelde altijd met een lachend gezicht een voorval uit jouw jeugdjaren.Omdat jouw ouders allebei werkten paste Opa dikwijls op je. Tijdens een wandeling ging jij bij een stelletje bejaarden op een bankje,in het park, zitten en informeerde jij naar hun leven en welzijn.helaas hadden wij als jouw famileden in jouw latere leven weinig contact meer met elkaar.!Wel waren wij trots op wat jij in je latere leven hebt bereikt.De laatste keer dat wij je hebben gezien was toen jij je medeleven betoonde tijdens de condelance nahet overlijden van onze broer .Siem.Ik wens de familie veel sterkte toe de komende tijd.
Rust zacht Karel 
Op 17 november 2023
om 23:02 getekend door:
P.i.e.t. .v.a.n. .d.e.r. .l.e.e.r.
Dit is niet ok
Lieve Karel,

Ik stuurde je een tijd geleden nog een app. Ik wist dat je geen app-er was, dus er ging geen alarmbel af dat je niet reageerde. Scherp, eigenzinnig, warm, ongeduldig, soms opstandig, zo leerde ik je kennen bij E-concern. Jij als directeur communicatie, ik als externe adviseur. Het tweede gesprek hadden we al een pittige discussie, over offertes. Toen ik tegen je zei dat ik niet op de markt stond, snapte je dat dat jouw laatste opmerking toch net 1 teveel was. Vanaf dat moment kwam het goed! Ik heb je de laatste jaren niet meer gesproken, ik schrik enorm dat je bent overleden, maar nog veel meer om te lezen dat die scherpzinnige geest Alzheimer heeft gekregen. Wat een eenzaam proces heb jij achter de rug.

Lieve Adrianne, we kennen elkaar niet persoonlijk, maar wat een verdriet! Heel veel sterkte. Warme groet, Ineke 
Op 17 november 2023
om 16:36 getekend door:
I.n.e.k.e.
Dit is niet ok
Dag Adrianne,
Ik schrok gisteren van het bericht dat Karel helaas is overleden. Met de gedachten dat ik bij jullie verschillende malen de tuin mocht komen doen, en tijdens de koffie, mooie en gesprekken mochten voeren over het leven en het werk, Karel had voor iedereen een luisterend oor, ook al hebben we elkaar de laatste jaren niet meer gesproken, jullie blijven altijd in mijn gedachten.
Gecondoleerd en veel sterkte voor de komende tijd.
Lieve groet Reindert van de Kraats 
Op 16 november 2023
om 21:28 getekend door:
R.e.i.n.d.e.r.t. .v.a.n. .d.e. .K.r.a.a.t.s.
Dit is niet ok
Lieve Adrianne en kinderen.
Plm 15 jaar geleden, op camping Les Tours in St-Amans des Cots, hebben wij elkaar ontmoet omdat jullie tent naast de onze stond. We hebben nog warme herinneringen aan die ontmoetingen. We wensen jou en de familie nu en in de komende tijd heel veel sterkte. Warme groet, Henk en Ria Smit ( toen uit Tubbergen, nu uit Almelo) 7602JA8 
Op 16 november 2023
om 10:52 getekend door:
H.e.n.k. .e.n. .R.i.a. .S.m.i.t.
Dit is niet ok
“Goed dat je er bent, ga daar lekker zitten.” Je wijst naar de stoel tegenover je. Het is onze eerste kennismaking. Ik kom voor een sollicitatiegesprek. Je bent benieuwd naar wie ik ben en stelt de ene scherpe vraag na de andere. De tijd vliegt voorbij. Als het gesprek bijna afgelopen is, zeg je: “Ik heb nog een laatste vraag voor je. Ik zie dat je net als ik op 4 december jarig bent. Hoe vind jij dat nou? Ik vind dat zelf zo’n vervelende datum zo vlak voor Sinterklaas.” Ik schiet in de lach en zeg: “Nee hoor, ik heb die datum toch zelf uitgekozen?” Je grinnikt en zegt: “Dat antwoord had ik niet verwacht. Daar zit inderdaad wat in.” Niet veel later begin ik bij Econcern. Als geen ander dook je in dossiers, kon je messcherpe vragen stellen en altijd met een goed gevoel voor humor. Als ik weer eens riep: “Ik zie dit toch heel anders hoor, mijn gevoel zegt dit” rolde je met je ogen. “Daar kan ik toch niets mee Nicole, het gaat om de feiten” riep je om dan later te zeggen: “Ik begrijp niets van dat onderbuikgevoel van je maar het klopt toch vaak, heel irritant.” Ik heb veel van je mogen leren. We hebben elkaar de laatste jaren uit het oog verloren maar niet uit het hart. Ik schrik als in het nieuws lees dat je er niet meer bent. Als ik naar huis rijd, hoor ik Happy Birthday van Stevie Wonder op de radio. Mijn gevoel zegt mij dat dit een teken van jou is. In gedachten hoor ik je grinniken. Rust zacht lieve Karel.

Lieve Adrianna, familie en dierbaren, ik wens jullie heel veel kracht en liefde toe.
Nicole Koster 
Op 16 november 2023
om 7:42 getekend door:
N.i.c.o.l.e. .K.o.s.t.e.r.
Dit is niet ok
Wat een vreselijk naar bericht. Ik kan niet anders doen dan alle naasten heel veel sterkte wensen.
Jammer zo'n goed mens te moeten verliezen.
Mijn oprechte condoleances. 
Op 15 november 2023
om 19:56 getekend door:
A.n.n.e.m.i.e.k. .B.o.m.
Dit is niet ok
Beste Karel, bedankt voor je innemende persoonlijkheid, scherpzinnigheid en veelzijdigheid. Je opzienbare talkshow op 03-12-1984 met die vechtpartij en zelfs schoten, staat nog steeds bij heel veel mensen in het geheugen gegrift.
Hoewel je al jaren niet meer op tv te zien was, zullen we je zeker gaan missen ! Slaap zacht ! Frank 
Op 15 november 2023
om 19:03 getekend door:
F.r.a.n.k.
Dit is niet ok
       1 
Dit register is aangemaakt door:
F.B.J. Heetkamp
op 15 november 2023

Contact met beheerder >
Contact met F.B.J. Heetkamp :


  annuleren

Register verlengen >
Een blijvende herinnering aan:

Karel Van de Graaf

U kunt van dit register en de toegevoegde condoleances zelf een boekje maken en laten drukken. Meer info >

Nieuw boekje maken >
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto