Ed van Thijn Foto: Wikipedia.org

Ed van Thijn

16 augustus 1934 - 19 december 2021
Van Thijn groeide op in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Na een bominslag in 1940 verhuisde het gezin naar Bussum (waar een gekraste inscriptie met zijn naam in een schuurtje nog aan zijn verblijf daar herinnert).[bron?] In 1942 werd de famillie teruggestuurd naar Amsterdam onder druk van de bezetter. Begin 1943 kwamen hij en zijn moeder vanwege hun joodse afkomst terecht in het doorgangskamp Westerbork, waarna deportatie naar een vernietigingskamp vaak het eindpunt is. Zijn vader wist hen door middel van een list tijdig te bevrijden.
Voor de PvdA ging Van Thijn de politiek in. Hij begon zijn politieke carrière als gemeenteraadslid in de gemeente Amsterdam. Daarna werd hij lid van de Tweede Kamer. Hierin had hij de taak van woordvoerder voor staatkundige vernieuwing. In 1971 was hij schaduw-minister van Verkeer in het schaduwkabinet-Den Uyl. Hij had het idee voor een schaduwkabinet zelf voorgesteld.

Ten tijde van het centrumlinkse kabinet-Den Uyl was hij fractievoorzitter. Na de verkiezingen in 1977 - waarbij de PvdA 10 zetels won - speelde hij een belangrijke rol in de kabinetsformatie. In 1981 was hij informateur en vervolgens formateur. In het daarop gevormde kabinet-Van Agt II bekleedde hVan 1983 tot 1994 was Van Thijn burgemeester van de gemeente Amsterdam. In de nacht van 6 op 7 november 1985 poogde de actiegroep 'Autonome Cellen Nederland' (mogelijk dezelfde als het Militant Autonomen Front) een aanslag te plegen op de ambtswoning van Van Thijn. Er werden twee zware brandbommen geplaatst in het pand ernaast tegen de muur aan, naar eigen zeggen op een meter van zijn hoofdkussen.ij de post van minister van Binnenlandse Zaken.
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
< Vorige         41 t/m 44 van 44
Ed van Thijn...ik groeide met hem op. In de politiek, maar vooral als burgemeester van Amsterdam.

Hij vertegenwoordigde een tijdperk dat nu niet meer bestaat.

Voor mij, dochter van een Joodse moeder, vertegenwoordigde hij vooral ook de Joodse identiteit.

We leefden toen en heden ten dage nog steeds in een wereld waarin je voorzichtig moet zijn om je Joodse identiteit openlijk te tonen.

Ed van Thijn had de moed om dat wel te doen en daarmee voor iedereen die in de schaduw van de Joodse identiteit blijft.

Met het overlijden van Ed van Thijn komt er een einde aan een stuk belangrijke Nederlandse historie en identiteit.

Moge je ziel rust vinden en ik wens de familie dat zij zich gesteund weten door hen die zich Ed van Thijn met warmte blijven herinneren. 
Op 20 december 2021
om 11:10 getekend door:
M.a.r.i.e.-.A.n.n.e.
Dit is niet ok
Een fantastische Burgemeester die ik, als lokale politiebond voorzitter van de ACP, meermaals mocht ontmoeten in het kader van de belangenbehartiging van duizenden politiemensen. Daar stond hij voor in de bres maar ook voor individuele politiemensen die de dupe dreigden te worden van formele ambtenaren. Alle lof voor deze top burgemeester en sterkte voor Odette en overige Familie en vrienden. 
Op 20 december 2021
om 11:09 getekend door:
G.e.r.a.r.d. .P.u.t.m.a.n.
Dit is niet ok
bedankt voor je inzet en medemenselijkheid 
Op 20 december 2021
om 10:42 getekend door:
f.r.a.n.s.j.e.
Dit is niet ok
Een mooi en goed mens.
Dank Ed voor je respectvolle en positieve inzet voor de samenleving. 
Op 20 december 2021
om 9:49 getekend door:
O.d.e.t.t.e. .D.a.n.k.a.a.r.t.
Dit is niet ok
< Vorige        1 2 3 
Dit register is aangemaakt door:
Eric Renes
op 20 december 2021

Contact met beheerder >
Contact met Eric Renes:


  annuleren

Register verlengen >
Een blijvende herinnering aan:

Ed van Thijn

U kunt van dit register en de toegevoegde condoleances zelf een boekje maken en laten drukken. Meer info >

Nieuw boekje maken >
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto