Ruud ten Wolde

0 1992 - 9 oktober 2021

Verslaggever en schrijver Ruud ten Wolde (1992-2021): ziek gelukkig, een en al levenslust

RTL Boulevard-verslaggever Ruud ten Wolde was een en al levenslust, dat kon zelfs kanker niet verhinderen. Zaterdagavond overleed hij, Twitter leefde mee.

Hans van der Beek10 oktober 2021, 16:29

'Ruud hoefde niet te leren van zijn ziekte,' zegt zus Fleur ten Wolde. 'Hij wist allang dat je elke dag van het leven moet genieten.'BEELD MICHAEL GRASTE

Toen hij een paar jaar geleden zijn kleding in de textielcontainer van Humanitas gooide, deed hij dat in setjes. Ruud ten Wolde kon niet verdragen dat zijn kleding verkeerd gecombineerd werd. “Dat is gewoon Ruud,” zegt zijn zus Sanne ten Wolde. “Hij was zó ontzettend grappig.”

Zaterdagavond overleed de verslaggever van RTL Boulevard na een lang ziekbed, 29 jaar oud pas. Ten Wolde twitterde openhartig over zijn ziekte; tweets die een ontzagwekkende levenslust uitstraalden.

“Mama noemde hem pas nog de katalysator van ons gezin,” zegt zijn andere zus Fleur ten Wolde. “Niet zeuren, zei hij altijd. Hij was de schop onder onze kont.”

Sanne: “Het voelt heel verdrietig dat juist hij, die zo van het leven genoot, niet gewoon mocht leven.”

Fleur: “Hij hoefde niet te leren van zijn ziekte, hij wist allang dat je elke dag van het leven moet genieten.”

Hoop en tegenslag

Ruud ten Wolde werd in 1992 geboren in Emmen. Hij studeerde Media en Entertainment Management in Leeuwarden en verhuisde daarna naar Amsterdam, waar hij uit de kast kwam en zijn grote droom waarmaakte: werken bij de televisie.

Op zijn 23ste werd voor het eerst kanker bij hem vastgesteld. Er volgden zes jaren van hoop en tegenslag, vooral toch tegenslag. Drie keer leek hij genezen, maar altijd kwamen de tumoren weer terug. De laatste jaren werd hij liefdevol verzorgd door zijn vriend Jeannot. “Het is bizar hoeveel tegenslag hij heeft gehad,” zegt Fleur. “Alles wat kut kon gaan, ging kut.”

Digitale steunactie

Op Twitter werd massaal meegeleefd. Zijn tweets werden zo’n zes miljoen keer per maand bekeken en hij werd genomineerd door The Best Social Awards voor Beste Nieuwkomer en Beste Twitteraar. Een digitale steunactie, toen de ziekte vorige week opnieuw toesloeg, #ZiekVeelLiefdeVoorRuud, werd meteen trending. Het ontroerde Ten Wolde diep.

“Dat het zo mooi en groot werd, komt alleen door hem,” zegt columnist Caroline van Mourik, initiator van de actie. “Iedereen hield van Ruud, ook als ze hem niet kenden. Er was ook niets om niet van te houden. Het is fijn dat we hem toch nog even konden optillen.”

Waarderen kun je leren

Uitgerekend volgende week verschijnt het boek dat Ten Wolde schreef, met de veelzeggende titel Ziek gelukkig/Waarderen kun je leren. “Dat boek was zijn kindje,” zegt schrijver Ronald Giphart, die het boek op de achterflap aanprijst. “Het is zo tragisch dat hij de publicatie niet meer kan meemaken.”

Ten Wolde wordt komend weekend op Zorgvlied begraven. Dat gaat zoals hij dat graag wilde: bombastisch en met bubbels.

Sanne: “Dat hij dood is, daar zou hij zelf over zeggen: ja hoor, dat slaat toch nergens op!?”

En Fleur: “Als iemand niet goed is in dood zijn, is Ruud het wel.”
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
        1 t/m 2 van 2
Lieve Ruud,
ik leerde je kennen eerst op Twitter onder mijn schuilnaam, Mikkie Mikkel, de naam van een van mijn katten. Ik genoot van jouw verhalen , Guus en Finn, je nieuwe huis, de miskoop van het bad, het voelde alsof je een vriend was, ter wijl ik je nooit ontmoet heb. Later volgde ik je ook op Instagram, ik schrok enorm van het feit dat je weer opgenomen was in het ziekenhuis en toen die foto uit de ambulance.Toen heb ik zo veel voor je gebeden, het is gewoonweg niet eerlijk! Als iemand moet leven, was jij het wel! Je genoot zo van het leven, je gaat enorm gemist worden! Ik wens iedereen die zoveel van hem hield heel veel sterkte en Ruud ik wens jou een hele mooie reis naar het licht. 
Op 16 oktober 2021
om 15:04 getekend door:
P.u.n.k. .P.a.s.s.e.n.i.e.r.
Dit is niet ok
RUUD, helaas ben je heengegaan, veel te jong, en vol levenslust.ik heb respect voor je, dat je bleef lachen. je hebt dit niet verdiend, om op deze leeftijd, te moeten sterven.RUST ZACHT RUUD. ik wens de nabestaanden, en de geliefde van RUUD, veel sterkte om dit verlies te dragen. DIEP TRIEST. 
Op 11 oktober 2021
om 9:31 getekend door:
m.a.r.t.i.n. .g.i.j.t.e.n.b.e.e.k.
Dit is niet ok
       1 
Dit register is aangemaakt door:
Oscar Rietdijk
op 10 oktober 2021

Contact met beheerder >
Contact met Oscar Rietdijk:


  annuleren

Register verlengen >
Een blijvende herinnering aan:

Ruud ten Wolde

U kunt van dit register en de toegevoegde condoleances zelf een boekje maken en laten drukken. Meer info >

Nieuw boekje maken >
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto