Dr. ds. René H. van der Rijst

Dr. ds. René H. van der Rijst

11 november 1964 - 18 april 2021

Vertrouwen is altijd geloven:

niet weten, niet zien en toch vertrouwen
dat het goed komt en zo goed is.

Bedroefd en met verslagenheid hebben wij kennisgenomen van
het overlijden van onze predikant:

Dr. ds. René H. van der Rijst (1964-2021)

Ds. René van der Rijst is van 2000 tot 2021 onze dominee geweest. Wij zijn hem dankbaar voor al het werk dat hij in deze jaren voor onze gemeente heeft gedaan en wat hij voor onze gemeente heeft betekend.

Wij hebben René leren kennen als een inspirerende, creatieve en bevlogen predikant die in onze gemeente aan de wieg heeft gestaan van veel nieuwe ontwikkelingen.

René was een dominee pur sang. Een dominee die wij ‘onze dominee’ noemden. Dat is te merken aan de vele mooie en liefdevolle verhalen over hem die gemeenteleden met elkaar delen.

Ook buiten onze gemeente was René actief, zoals in Op Goed Gerucht: de vernieuwingsbeweging van protestante theologen. Hij heeft ook verschillende boeken en publicaties op zijn naam staan. Wij zullen hem erg gaan missen in onze gemeente.

Ons meeleven en onze gedachten gaan uit naar zijn echtgenote en kinderen, zijn familie en naar een ieder die René zal missen en wensen hen Gods nabijheid toe.

De uitvaartdienst is live te zien en achteraf terug te kijken op de datum van 26 april via kerkdienstgemist.nl link: https://kerkdienstgemist.nl/stations/1161-PKN-Immanuelkerk-in-Haarlem-Noord/events/event/15693330-202104261100

Namens de Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Haarlem-Noord & Spaarndam
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
        1 t/m 20 van 62        Volgende >
Beste familie van der Rijst,

Het is al een maand geleden dat René is overleden. Aan de ene kant gaat de tijd door en aan de andere kant is niks meer zoals het was...

Wij denken nog regelmatig aan René en aan de dienst ter ere van zijn leven, die hij zelf hielp voorbereiden. Het was een mooie viering met mooie liederen en een plek voor jullie allemaal. Heel mooi!

We hopen dat jullie kracht en troost vinden in de herinneringen aan René, aan elkaar en aan de mensen om jullie heen.
Veel kracht, troost en (God's) nabijheid gewenst ook voor de tijd die nog voor ons ligt.

Hartelijke groet,
Géke Huttenga, Dirk Peters, Judith, Mark en Susanne 
Op 21 mei 2021
om 13:10 getekend door:
F.a.m.i.l.i.e. .H.u.t.t.e.n.g.a. .-. .P.e.t.e.r.s.
Dit is niet ok
Lieve Annemariek en lieve kinderen,
Wat een bijzondere tijd hebben jullie gehad en wat een levenswijsheid hebben jullie op je bord gekregen. Ik ben in gedachten veel bij jullie geweest de afgelopen maanden en op afstand bij de dienst voor het vieren van het leven van Rene. Wat hebben jullie dat mooi gedaan. Ik herinner mij René ook als een vraagstellende rebel, die vernieuwing bracht en daarmee verdieping. Hij zei iets wat mij als rebelse tiener een plekje in de kerk gaf; 'als het je het in de dienst een keer niet ziet zitten, sta dan op en zeg gewoon; ik vind het allemaal maar niets vandaag!
Die eigenzinnigheid in combinatie met de gegronde manier van spiritualiteit ervaren / praktiseren heeft mij geholpen richting hierin te vinden. En dat ook verder uit te dragen. Ik ben hierin slechts een persoon, destijds tiener, die René en jullie allemaal een aantal jaar met heel veel plezier heeft meegemaakt en zich getekend en gezegend voelt. Ik weet (en zag tijdens de dienst) hoe groot het onofficiele leger is wat René tijdens zijn aardse jaren heeft opgetrommeld en ik hoop dat jullie vaak de weerspiegeling van die immense invloed in je omgeving blijven herkennen. Het rimpeleffect van karma zou een Buddhist zeggen ;) Heel veel liefs voor jullie allemaal, ik wens jullie alle draagkracht toe die je nodig hebt om dit samen te dragen en ruimte te bieden. 
Op 7 mei 2021
om 15:16 getekend door:
M.a.r.g.r.i.e.t. .H.o.s.p.e.r.s.
Dit is niet ok
Beste familie van René, vrienden en gemeente van de PKN Haarlem en Spaarndam,

Gecondoleerd met het verlies van jullie man, vader, vriend, jullie voorganger.
Wat een verdriet dat iemand zo veel te jong en snel uit het leven is getrokken. René is iemand die ik vooral heb leren kennen als een enthousiaste, en enthousiasmerende, vrolijke man met humor, energie en een open geest. Wat een lege plek zal hij achterlaten.
Ik wens jullie ruimte en tijd om met dit gemis te leren leven, veel liefde en warmte om jullie heen om dit verdriet te dragen.

Hartelijke groet,
Angeliek Knol

Tot vorig jaar (jeugd)pastor in de PG Haarlem 
Op 6 mei 2021
om 12:17 getekend door:
A.n.g.e.l.i.e.k. .K.n.o.l.
Dit is niet ok
Beste Annemarieke, Tess, Thomas en Job,

Gecondoleerd met het verlies van jullie man en vader. Wat ontzettend hard, wat een gemis. Wij herinneren René vooral als een vrolijke dominee met een aanstekelijk enthousiasme, in de diensten zowel als in het kinderwerk. Heel veel sterkte bij alle komende momenten in het leven, waarbij die open plek zo schrijnend is...

Maria, Deborah, Hadassa, Thirza 
Op 4 mei 2021
om 16:07 getekend door:
M.a.r.i.a.
Dit is niet ok
Lieve mensen,

Enorm geschrokken ben ik door het overlijden van René. Ik vernam het vandaag 4 mei via een bericht in de plaatselijke krant. Ik heb altijd veel fijne contacten met hem gehad en bewaar warme herinneringen aan hem. Op een snikhete zondag in juli mocht ik hem in het ambt bevestigen en verbinden aan de Protestantse Gemeente van Arkel. Ik mocht één van jullie kinderen dopen. Ik was zeer vereerd dat René mij zijn dissertatie toestuurde en uitnodigde voor zijn promotie in Tilburg. Met plezier las ik zijn overdenkingen voor de Bijbelse Dagkalender: ik als redactielid. Net vandaag op 4 mei lees ik zijn overdenking bij Psalm 116. Ook op 4 mei mogen we elkaar eraan herinneren dat 'wat steeds blijft de liefde is'. Het zijn letterlijk de laatste worden in dat verband van René. Hoe veelzeggend! Ik denk aan jullie in mijn gebeden. Dankbaar gedenk ik zijn naam voor de Eeuwige. Nogmaals: heel veel sterkte!! André Wijting 
Op 4 mei 2021
om 15:15 getekend door:
A.n.d.r.é. .W.i.j.t.i.n.g.
Dit is niet ok
Beste Annemariek en kinderen,

Wat een droevig en wreed lot heeft jullie huis bezocht. Ik schrok ervan, had zijn ziek zijn net tot me genomen en toen kwam zijn heengaan er overheen.

In zijn jaren als voorzitter van Op Goed Gerucht zat ik met hem in het bestuur.
René was een goedmoedig mens, positief, onderlegd en los in de omgang. Voor zijn werkkring is dit een groot verlies, hoeveel temeer voor jullie als nabestaanden. Heel veel sterkte gewenst bij het dragen van dit gemis.

Dat de liefde die tussen jullie leefde de dagen mag verzachten in de tijden die komen.

Met meelevende groet,

Walter Meijles
Roden 
Op 2 mei 2021
om 12:43 getekend door:
W.a.l.t.e.r. .M.e.i.j.l.e.s.
Dit is niet ok
Besten,

vandaag hoorde ik pas dat René overleden is. Ik wist niet beter dan dat het weer redelijk goed met hem ging.

Ik ken René al van voor zijn Haarlemse tijd, toen we beide betrokken waren bij de Dominicuskerk in Amsterdam. Een half mensenleven later was ik een van zijn twee promotores bij een promotie die de nodige voeten in aarde had. René was slim en hartelijk tegelijk, en het zou zomaar kunnen dat dit hem bij uitstek geschikt maakte voor het predikantschap. Want hij kon ook nog organiseren.

De vroege dood van René staat om mijn lijstje van zaken om later, als het er ooit van komt, nog eens uitvoerig met Onze Lieve Heer op te nemen. Waar was dit nu voor nodig, waar was dit nu goed voor. Toch hoop ik dat het afscheid goed was en dat er iets van zichtbaar werd dat er licht schijnt in de duisternis en de duisternis dat licht niet overmeestert.

Ik bid dat René is Gods licht opstaat en dat er iets van dat licht uitstraalt naar de achterblijvers. Van hart gecondoleerd!

Erik Borgman 
Op 29 april 2021
om 15:32 getekend door:
E.r.i.k. .B.o.r.g.m.a.n.
Dit is niet ok
Beste Annemariek en kinderen,

Gecondoleerd met het verlies van jullie man en vader. Ik wens jullie veel sterkte.

Carlijn van Es 
Op 28 april 2021
om 9:33 getekend door:
C.a.r.l.i.j.n. .v.a.n. .E.s.
Dit is niet ok
Lieve Annemariek en kinderen, Gecondoleerd met het verlies van jullie man en vader. Ik wens jullie heel veel sterkte toe.
Liefs, Marion van der Steen 
Op 28 april 2021
om 9:14 getekend door:
M.a.r.i.o.n. .v.a.n. .d.e.r. .S.t.e.e.n.
Dit is niet ok
Echtgenote, kinderen,familie, vrienden en gemeenteleden,

Mijn oprechte condoleance met het heengaan van dominee ds. René.

Ik heb hem gekend als een gezalfde man van God. Altijd geïnteresseerd in de medemens. Hij is nu bij zijn Heiland.

Veel sterkte om dit verlies te dragen.

Freddy Gumbs en echtgenote 
Op 27 april 2021
om 11:03 getekend door:
F.r.e.d.d.y. .G.u.m.b.s.
Dit is niet ok
Lieve Annemarie en familie, wat een prachtige dankdienst hebben jullie gisteren gehouden. Een warm afscheid voor een bijzondere man.
Ik wens jullie Gods steun toe voor de komende moeilijke periode, als alle bezinkt en leeg lijkt, in de vorm van de mensen die om jullie heen staan.
Collega en oud-gemeentelid Tanja 
Op 27 april 2021
om 9:55 getekend door:
T.a.n.j.a. .d.e. .K.a.m.
Dit is niet ok
Gecondoleerd met het verlies van Rene.en wil jullie heel veel sterkte wensen.Rene heeft veel voor mijn moeder en vader als dominee betekend.hij is veels tejong heen gegaan 
Op 26 april 2021
om 19:32 getekend door:
R.o.n.a.l.d. .v. .w.a.l.l.i.n.g.a.
Dit is niet ok
Lieve Annemariek,Tessa,Thomas en Job,

gecondoleerd met jullie grote verlies. Wij, Nelleke en Stef, hebben jullie man en vader tweemaal bij jullie thuis in Haarlem mogen ontmoeten. Wij denken daar met veel warmte aan terug. Hij staat in ons geheugen als een fijn, gastvrij en warm mens met (twinkelende)humor.

veel liefs Nelleke en Stef uit Leiden 
Op 26 april 2021
om 17:11 getekend door:
n.e.l.l.e.k.e. .v.a.n. .d.e.r. .b.o.o.n.
Dit is niet ok
Wat een schok toen ik in de krant het overlijden las van Rene, jullie man en vader. Ik wist niet dat hij ziek was. Een inspirerende dominee die op een prachtige manier tijdens schoolvieringen, kinderen betrok bij de dienst. Wat een groot gemis en verdriet voor Annemariek en het prachtige gezin wat Rene nalaat!
Heel veel kracht gewenst nu en in de tijd die komen gaat.
Een lieve groet van Jolanda de Vries, oudkleuterjuf van Tessa, Thomas en Job. 
Op 26 april 2021
om 14:24 getekend door:
J.o.l.a.n.d.a. .d.e. .V.r.i.e.s.
Dit is niet ok
Beste familie van René, Kerkenraad en gemeente van de PKN Haarlem en Spaarndam,

Met veel verdriet en verslagenheid hoorde ik van het overlijden van René. Een heel bijzonder mens is van ons heengegaan, en laat een grote leegte achter. Een denker, rebel, inspirator, bevlogen spreker en preker, grappenmaker, en bovenal een dominee die er altijd voor zijn gemeente was!
Ik heb zoveel aan hem te danken: Weer vertrouwen in de kerk krijgen, veel goede gesprekken, mijn belijdenis met en bij hem, en ook al die begrafenissen en huwelijken met hem, in mijn rol als diaken voor rouw en trouw, wat toch ook heel bijzonder was… Het doet me heel veel pijn.

Annemariek en kinderen, en mensen van de Immanuelkerk, langs deze weg heel veel sterkte en bemoediging!

Met warme en troostrijke groet, Arjen Goudriaan. 
Op 26 april 2021
om 12:20 getekend door:
A.r.j.e.n. .G.o.u.d.r.i.a.a.n.
Dit is niet ok
Beste familie van Rene, vol schrik las ik de rouwadvertentie van Rene in de krant. Door verhuizing en omstandigheden ben ik het contact met jullie en de kerk kwijt geraakt. Dit bericht brengt mij terug in de tijd van toen. Vele mooie herinneringen komen boven. Ik wens jullie heel veel kracht en liefde met en voor elkaar om dit gemis te dragen. Lieve groet, Marion 
Op 26 april 2021
om 11:09 getekend door:
M.a.r.i.o.n. .R.i.l.l.
Dit is niet ok
Van harte gecondoleerd met het verlies van jullie Rene, hij laat een lege plek achter maar ons hart is vol mooie verhalen over zijn leven.
Hoe hij ons bij de NZV leerde om verhalen te vertellen,om liturgie en leven te vieren, dat beklijft!
De keer dat we met barokorkest uit Saksen in de Arkelse kerk muzikale Vesper vierden,vooraf soep op de keukenvloer!
De kerkdienst in Haarlem waar je met slaperige ogen vertelde dat je die nacht weer vader was geworden! Dat alles en de manier waarop heeft onvergetelijke indruk gemaakt.
We wensen jullie als familie, vrienden en gemeente sterkte om in de geest van Rene de weg te vervolgen. Het spoor blijft!
Warme groet uit Lochem,
Gerdien Jimmink 
Op 26 april 2021
om 10:43 getekend door:
G.e.r.d.i.e.n. .J.i.m.m.i.n.k.-.D.i.j.k.e.r.m.a.n.
Dit is niet ok
Beste Annemariek,

Gecondoleerd met dit grote verlies. Heel veel sterkte gewenst aan jou en je gezin.

Suzan Soydas 
Op 26 april 2021
om 10:29 getekend door:
S.u.z.a.n. .S.o.y.d.a.s.
Dit is niet ok
Als collega van René wil ik zijn familie en zijn gemeente van harte condoleren met dit grote verlies. René was mijn opvolger als afgevaardigde namens onze classis naar de Generale Synode. 
Op 26 april 2021
om 9:14 getekend door:
R.i.n.z.e. .M.a.r.t.e.n. .W.i.t.t.e.v.e.e.n.
Dit is niet ok
Als collega van de echtgenote van Rene wil ik mijn oprechte deelneming geven met dit verlies. Ik wil het gezin van Rene veel sterkte toewensen de aankomende periode.

Sabina Brinkman 
Op 26 april 2021
om 8:36 getekend door:
S.a.b.i.n.a. .B.r.i.n.k.m.a.n.
Dit is niet ok
       1 2 3 4       Volgende >
Dit register is aangemaakt door:
Arno v.d. Vuurst
op 20 april 2021
en zal spoedig verdwijnen.
Contact met beheerder >
Contact met Arno v.d. Vuurst:


  annuleren

Register verlengen >
Een blijvende herinnering aan:

Dr. ds. René H. van der Rijst

U kunt van dit register en de toegevoegde condoleances zelf een boekje maken en laten drukken. Meer info >

Nieuw boekje maken >
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto