Wim Kok

Wim Kok

29 september 1938 - 20 oktober 2018
Willem (Wim) Kok (Bergambacht, 29 september 1938 – Amsterdam, 20 oktober 2018) was een Nederlands politicus voor de Partij van de Arbeid (PvdA) en vakbondsbestuurder. Van 1994 tot 2002 was hij minister-president van Nederland.

Na een opleiding bedrijfskunde aan Nyenrode en een kortstondige carrière bij een handelskantoor trad Kok in 1961 aan bij Bouwbond NVV. In de daaropvolgende jaren klom hij op tot voorzitter van de vakcentrale NVV en diens opvolger, de FNV. Als FNV-voorzitter, een functie die hij van 1976 tot 1985 vervulde, was Kok lid van de Sociaal-Economische Raad en groeide hij uit tot een uitgesproken gezicht van de vakbeweging. Na de Tweede Kamerverkiezingen 1986 trad hij toe tot het parlement voor de PvdA, waar hij al snel Joop den Uyl opvolgde als fractieleider. Van 1989 tot 1994 was hij minister van Financiën en vicepremier in het kabinet-Lubbers III, een coalitie van CDA en PvdA.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 1994 werd de PvdA onder Kok, ondanks fors zetelverlies, de grootste partij. Kok gaf vervolgens acht jaar leiding aan de zogenoemde 'paarse' kabinetten, de eerste in vele decennia waarin de christendemocraten niet meeregeerden. In plaats daarvan werkte de PvdA tijdens Kok I en Kok II samen met de liberale partijen VVD en D66. Er werd op grote schaal hervormd in de economie, door vernieuwingen op de arbeidsmarkt en door privatisering en liberalisering, en op sociaal gebied, onder meer door de legalisering van het homohuwelijk en euthanasie. Het beleid onder Kok, die in 1995 had gepleit voor "het afschudden van de ideologische veren" van zijn eigen partij, paste in de traditie van de derde weg die tegelijkertijd elders door Tony Blair (in het Verenigd Koninkrijk) en Bill Clinton (in de Verenige Staten) werd aangehangen.

Na zijn tweede kabinet, dat in 2002 vlak voor de eindstreep viel vanwege de kabinetscrisis over Srebrenica, trok Kok zich terug uit de politiek. Hij nam sindsdien commissariaten aan bij onder andere Shell, KLM, ING en de Internationale Crisisgroep. Kok was van 2009 tot en met 2013 president van de Club van Madrid, een organisatie bestaande uit voormalige staatshoofden en regeringsleiders, om wereldwijd de democratie te bevorderen. Wim Kok overleed op 20 oktober 2018 in zijn woonplaats Amsterdam op tachtigjarige leeftijd in aanwezigheid van zijn vrouw Rita, kinderen en kleinkinderen. Hij stierf in het ziekenhuis aan de gevolgen van een hartkwaal.
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
< Vorige         61 t/m 80 van 1803        Volgende >
Een groot staatsman is van ons heengegaan. Groot in wat hij voor het land heeft gedaan, de premier van ons allemaal, maar ook groot in betrouwbaarheid, echtheid en verbondenheid. Groot is het verlies, moge de herinnering aan hem een groot voorbeeld zijn voor de huidige tijd. 
Op 27 oktober 2018
om 16:58 getekend door:
A.n.n.e.m.i.e.k.e. .d.e. .B.r.u.i.n.
Dit is niet ok
Een staatsman, leider en mensenmens is van ons heengegaan. Ik heb de eer gehad hem een enkele keer te ontmoeten. Zijn echtgenote Rita en de familie wil ik oprecht condoleren en veel sterkte toewensen. 
Op 27 oktober 2018
om 16:57 getekend door:
J.a.n. .R.o.m.b.o.u.t.
Dit is niet ok
Vandaag afscheid genomen van een integere man, voor wie solidariteit heel belangrijk was. Deze solidariteit blijft de sleutel tot een vreedzame wereld.

Dank. 
Op 27 oktober 2018
om 16:55 getekend door:
A.n.n.e.k.e.
Dit is niet ok
Wim Kok was een geweldige man die er voor iedereen was. Hij was een betrouwbare premier die ons land fantastisch vertegenwoordigde, ook in moeilijke tijden. Bedankt! 
Op 27 oktober 2018
om 16:52 getekend door:
T.h.o.m.a.s.
Dit is niet ok
Wim Kok, de beste premier die Nederland ooit heeft gehad en de beste PvdA leider ooit. laten ze hem tot voorbeeld nemen.
Mijn oprechte deelneming voor zijn vrouw Rita en hun kinderen en kleinkinderen. 
Op 27 oktober 2018
om 16:51 getekend door:
A.d.r.i.a.n.a. .D.e.k.k.e.r.
Dit is niet ok
Oud Premier Wim Kok
Nog Bedankt voor alles destijds Dat zijn grondbeginselen moge voortzetten.
De tirannie verdrijven.
Vaarwel in Paradiso
Jeannette Désirée Britt Mischa Ruud en de kinderen.
En de rest van alle familieleden.

Fam.Björnebro 
Op 27 oktober 2018
om 16:49 getekend door:
B.j.ö.r.n.e.b.r.o.
Dit is niet ok
Mijn oprechte deelneming en condeloleance aan familie en hele Nederland. Bedankt voor alles Heer Kok. Wij hebben van U veel geleerd. 
Op 27 oktober 2018
om 16:45 getekend door:
E.l.m.u.b.a.r.a.k. .E.l.d.a.w.
Dit is niet ok
Veel dank, Wim Kok. De wereld heeft heel veel meer mensen zoals hij nodig. De huidige generatie politici kan veel van hem leren. Sta voor je opvattingen, maar wees altijd bereid om het standpunt van andersdenkenden te horen zodat er naar oplossingen gezocht kan worden. Ik wil de familie condoleren met het verlies en veel sterkte wensen. 
Op 27 oktober 2018
om 16:44 getekend door:
J.a.n.n.e.k.e.
Dit is niet ok
Lieve meneer Kok, u was een voorbeeld voor ons allemaal. Mijn oprechte deelneming gaat uit naar uw vrouw, uw kinderen en schoondochter en naar de kleinzonen waarvan ik Ipo nog in groep 1/2 a heb gehad. 
Op 27 oktober 2018
om 16:41 getekend door:
R.u.t.h. .v.a.n. .R.o.y.e.n.
Dit is niet ok
Gecondoleerd, een groot verlies. Hij heeft veel betekent voor ons! 
Op 27 oktober 2018
om 16:33 getekend door:
A.n.n.e.
Dit is niet ok
WY VERLOREN EEN VRIEND. R.I.P WIM. 
Op 27 oktober 2018
om 16:22 getekend door:
f.r.a.n.s. .H.E.N.D.R.I.C.K.
Dit is niet ok
gecondoleerd aan alle families
u heeft nederland grootgemaakt 
Op 27 oktober 2018
om 16:07 getekend door:
d.w.i.g.h.t.
Dit is niet ok
Mijn oprechte deelneming aan Rita, hun kinderen en kleinkinderen. Vandaag zijn mijn gedachten bij hun, en bij Wims staat van dienst. Een groot en integer man is van ons heen gegaan, wie Nederland echt op de kaart heeft gezet en aan wie veel dank verschuldigd is. 
Op 27 oktober 2018
om 16:03 getekend door:
C.o.r.n.e.l.i.s. .v.a.n. .L.o.o.n.
Dit is niet ok
Wim Kok heeft veel betekent voor de vakbeweging en de politiek. Veel reden om dankbaar aan hem terug te denken. 
Op 27 oktober 2018
om 15:57 getekend door:
E.b.e.l. .v.a.n. .D.i.j.k.
Dit is niet ok
Een groot man verlaat ons onze gedachten gaan naar u uit. 
Op 27 oktober 2018
om 15:48 getekend door:
R.i.c.h.a.r.d. .N.e.l.i.s.s.e.n.
Dit is niet ok
Een groots man, dankbaar voor alles wat hij voor ons gedaan heeft en dat ik hem als premier en zijn leiderschap heb mogen mee maken. Wat een gemis. Rust in vrede. 
Op 27 oktober 2018
om 15:43 getekend door:
W.a.z.n.a.
Dit is niet ok
Mijn gedachten gaan uit naar mevrouw Kok en het gezin Kok.
Een bijzonder mens is heen gegaan. Ons land mag zich gelukkig prijzen dat Wim Kok onze premier was. In die tijd was ik student. In die tijd vertrouwde ik de politiek. Onder meer omdat Wim Kok onze politiek leider was. Een wijs groot man is heen gegaan. Moge hij rusten in vrede. 
Op 27 oktober 2018
om 15:42 getekend door:
C... .W.i.l.l.e.m.s.e.n.
Dit is niet ok
Nederland verliest hiermee een prima kerel en kei van een premier in mijn optiek!

De regering kan een voorbeeld nemen.

Rust zacht, Wim Kok 
Op 27 oktober 2018
om 15:34 getekend door:
E...T.o.m.b.r.o.c.k.
Dit is niet ok
Heel veel sterkte voor de familie in deze moeilijke tijd. 
Op 27 oktober 2018
om 15:31 getekend door:
B.e.r.t.i.n.e. .M.a.r.k.u.s.
Dit is niet ok
Bedankt voor alles. 
Op 27 oktober 2018
om 15:31 getekend door:
J.a.n. .H.a.r.s.
Dit is niet ok
< Vorige        1 2 3 4 5 6 7 ... 91      Volgende >
Dit register is aangemaakt door:
Eric Renes
op 20 oktober 2018

Contact met beheerder >
Contact met Eric Renes:


  annuleren

Register verlengen >
Een blijvende herinnering aan:

Wim Kok

U kunt van dit register en de toegevoegde condoleances zelf een boekje maken en laten drukken. Meer info >

Nieuw boekje maken >
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto