Henk  Elsink

Henk Elsink

20 april 1935 - 24 februari 2017

Nederlandse cabaretier, zanger en schrijver.

Henk Elsink begon carrière in zijn kinderjaren met het maken van revues. Aanvankelijk volgt hij een opleiding tot lithograaf maar het artiestenvak blijft trekken en hij doet mee aan talentenjachten. Als hij de eerste prijs wint op een regionale talentenjacht merkt komiek Frans Vrolijk hem op en krijgt hij zijn eerste kans. In 1956 treedt hij op bij Tom Manders in revuecafé Saint-Germain-des-Prés (waar ook Mini & Maxi hun carrière zijn begonnen). Daarna werkt hij mee aan televisieprogramma's zoals Capriolen, Schertsboek en Ad Ladin en de Wonderlamp. In het begin van de jaren zestig doet hij twee seizoenen mee in het ABC-cabaret van Wim Kan en Corry Vonk.
In 1963 wordt hij eigenaar van restaurant de Koopermoolen in Amsterdam, waar hij de bezoekers vermaakt met liedjes en komische monologen. Tegelijkertijd start hij op de radio het programma Vrij Entree waarin hij vele bekende gasten uit de theater- en televisiewereld ontvangt, zoals Wim Sonneveld, Leen Jongewaard, Frans Halsema en Jenny Arean. In 1969 was de honderdste uitzending en stopte het programma. Elsink blijft tot 1974 doorgaan met zijn cabaretrestaurant.
Daarna ging Elsink het theater in met onemanshows. Enkele nummers uit deze shows haalden zelfs de hitparade: Harm met de harp (in 1969), De supporter (in 1970), Krimpen-Hong Kong (ook 1970) en Johanna (in 1973). Ook een aantal conferences uit die tijd zijn tijdloos geworden (De Bom, De lift, De supporter). Registraties van deze shows werden na afloop vaak op televisie uitgezonden en bereikten steevast hoge kijkcijfers. Hij maakt negen onemanshows en een show met Liesbeth List onder de titel: Samen anders. Voor zijn shows ontving hij in 1973 een Gouden Harp (uitgereikt door de stichting Conamus). Op Harm met de harp kreeg hij vaak kritiek omdat het erg stereotiep zou zijn voor homoseksuelen.

Tijdens het schrijven en voorbereiden van een nieuw programma in 1988 besloot Elsink dat het genoeg is geweest en hij stopte abrupt met zijn carrière. Hij verhuisde naar Majorca en na een aantal jaren niks doen begon hij met het schrijven van thrillers. Hij bediende zich bij het schrijven van het pseudoniem Elsinck. Zijn eerste boek over de vliegtuigramp van Tenerife in 1977 werd goed ontvangen en zijn boeken werden door critici geroemd om de sterke opbouw en de fijnzinnige dialogen.

In 2005 verkocht Elsink zijn huis op Mallorca en keerde terug naar Nederland. In datzelfde jaar werd een dvd-set uitgebracht met verzameld cabaretwerk en daarbij verloren gewaande, maar teruggevonden, fragmenten.

Hij leed de laatste jaren van zijn leven aan de ziekte van Alzheimer. In 2017 overleed Henk Elsink op 81-jarige leeftijd in een verzorgingshuis in Amersfoort.

Bron: Wikipedia
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
< Vorige         21 t/m 26 van 26
Beste Henk
Rust zacht. wat hebben we met jou meegelachen, en toch wel eens een traantje gepinkt. Lang leve de herinnering aan jou en de Janninksweg in Enschede.
Ik geef al de nabestaanden mijn diep gemeende condoleances.
Jan 
Op 26 februari 2017
om 1:29 getekend door:
j.a.n. .p.o.t.h.a.s.t.
Dit is niet ok
Nabestaanden van Henk heel veel sterkte gewenst in deze moeilijke periode. 
Op 26 februari 2017
om 0:28 getekend door:
P.a.s.c.a.l.
Dit is niet ok
Beste Henk rust zacht goede vriend 
Op 25 februari 2017
om 22:43 getekend door:
D.i.r.k.
Dit is niet ok
henk boven wacht engellen op je fam. sterkte henk rust zacht 
Op 25 februari 2017
om 16:32 getekend door:
w.i.l.m.a. .r.u.t.t.i.n.g.
Dit is niet ok
Van harte gecondoleerd en heel veel sterkte gewenst.
Henk zal niet vergeten worden. 
Op 25 februari 2017
om 14:30 getekend door:
L.o.e.s...
Dit is niet ok
Gecondoleerd.

En ik wens u allen heel veel sterkte en kracht toe om dit verlies te kunnen dragen.
Ik heb altijd heel erg om Henk gelachen met zijn shows.
Henk het ga je goed en rust zacht.
Sterkte ermee !!! 
Op 25 februari 2017
om 14:21 getekend door:
J.e.a.n.n.e.t.t.e. .L.a.s.s.c.h.e...
Dit is niet ok
< Vorige        1 2 
Dit register is aangemaakt door:
Bram
op 25 februari 2017

Contact met beheerder >
Contact met Bram:


  annuleren

Register verlengen >
Een blijvende herinnering aan:

Henk Elsink

U kunt van dit register en de toegevoegde condoleances zelf een boekje maken en laten drukken. Meer info >

Nieuw boekje maken >
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto