Jerome (Jerry)  Silberman/ Gene Wilder

Jerome (Jerry) Silberman/ Gene Wilder

11 juni 1933 - 29 augustus 2016
Gene Wilder, geboren als Jerome (Jerry) Silberman (Milwaukee (Wisconsin), 11 juni 1933 – Stamford, Connecticut, 29 augustus 2016), was een Amerikaanse theater- en filmacteur en komiek.
Afkomstig uit een gezin van Joods-Russische immigranten studeerde hij drama aan de Universiteit van Iowa en volgde daarna de Bristol Old Vic Theatre School in Engeland. Na in militaire dienst te zijn geweest, leerde hij met een beurs verder bij een studio en had daarnaast allerlei bijbaantjes. Hij begon met acteren in zogeheten off-Broadway-producties en vervolgens op het bekende Broadway. In 1961 werd hij lid van de Actors Studio en ging zijn acteerloopbaan pas echt van start, eerst nog in het theater, maar vanaf 1964 in de film. Zijn eerste grote rol was die in Bonnie and Clyde (1967), waarin hij de rol van een begrafenisondernemer speelde die door het bankroversechtpaar werd ontvoerd.

Een van zijn bekendste rollen was die van Willy Wonka in de uit 1971 daterende film Willy Wonka & the Chocolate Factory (naar het gelijknamige boek Sjakie en de chocoladefabriek van de Engelse schrijver Roald Dahl).

Verder speelde hij onder meer in vier komische films met de bekende Amerikaanse acteur en komiek Richard Pryor.


Gene Wilder in Amsterdam, 6 maart 1978
Wilder werkte veel samen met schrijver, producent en regisseur Mel Brooks. Hij maakte veel films met Brooks, de eerste was The Producers in 1968. Hij werd ervoor genomineerd voor een Oscar voor beste mannelijke bijrol. Eveneens kreeg hij – samen met Brooks – een nominatie voor zijn medewerking aan het schrijven van het scenario voor Young Frankenstein (1974), waarin hij ook meespeelde.

bron:wikipedia
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
        1 t/m 6 van 6
als nog gecondoleerd 
Op 12 november 2016
om 11:46 getekend door:
B.e.r.t. .v.a.n. .d.e.r. .B.i.j.l.
Dit is niet ok
thanks you for all the movies/ willy wonka / alice in wonderland woman in red enz r.i.p gene wilder een groot acteur is niet meer u word gemist nu al aan de famillie heel veel sterkte en kracht gewensd met dit groote verlies van een groot man wees een mooie ster in heaven 
Op 2 september 2016
om 23:40 getekend door:
e.v.e.l.i.n.e.
Dit is niet ok
Hallo Gene, ik heb ongelofelijk genoten van al je films die je ons hebt gegeven...rust zacht...je zult niet vergeten worden 
Op 2 september 2016
om 19:09 getekend door:
M.i.c.h.a.e.l.
Dit is niet ok
Thank you for all the pleasure I have had from watching movies in which you featured. You were one of the best... 
Op 31 augustus 2016
om 12:56 getekend door:
M.a.r.k.
Dit is niet ok
oh, mijnheer gene wilder, rust in vrede, rust zacht.

oh, wat heb ik genoten van "alice in wonderland" (1999), "the woman in red" (1984), "the frisco kid" (1979), "young frankenstein" (1974), "willy wonka and the chocolate factory" (1971), "bonnie and clyde" (1967).

oh, wat zal ik u toch missen. 
Op 30 augustus 2016
om 19:01 getekend door:
p.a.t.r.i.c.k. .l.e.n.t.z.e.
Dit is niet ok
Bye Bye Mr. Wonka 
Op 30 augustus 2016
om 15:44 getekend door:
H.e.n.k.
Dit is niet ok
       1 
Dit register is aangemaakt door:
Eric
op 29 augustus 2016

Contact met beheerder >
Contact met Eric:


  annuleren

Register verlengen >
Een blijvende herinnering aan:

Jerome (Jerry) Silberman/ Gene Wilder

U kunt van dit register en de toegevoegde condoleances zelf een boekje maken en laten drukken. Meer info >

Nieuw boekje maken >
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto