Jules Bianchi

Jules Bianchi

3 augustus 1989 - 17 juli 2015

zo jong en talentvol en nog de strijd staken

Jules Bianchi was een Frans autocoureur die in de Formule 1 reed voor het team van Marussia. Hij was een achterneef van Belgisch voormalig Formule 1-coureur Lucien Bianchi.
Bianchi startte zijn autosportcarrière met het racen in karting kampioenschappen. In 2007 stapte hij over naar de Franse Formule Renault waar hij in zijn eerste jaar het kampioenschap won. Hij won dat jaar vijf races, vertrok vijf keer vanaf poleposition en zette tien keer de snelste ronde in de race neer.

In 2008 ging hij aan de slag bij het team ART Grand Prix in de Formule 3 Euroseries. Hij won twee races en eindigde op de derde plaats in het kampioenschap. Hij won dat jaar de Masters of Formula 3. In 2009 reed hij een tweede seizoen in deze raceklasse. Dit keer won hij acht races, vertrok vijf keer vanaf poleposition en reed hij zes keer de snelste ronde tijdens de race. Twee manches voor het einde van het seizoen is hij al zeker van de titel. Hij reed datzelfde jaar vier races uit het Britse Formule 3-kampioenschap, waarvan hij er twee won.

Zijn manager was Nicolas Todt, die eveneens manager is van onder meer Felipe Massa en Sébastien Bourdais.

In 2012 reed Bianchi in de World Series by Renault. Hij won drie races en werd tweede in het kampioenschap achter Robin Frijns. De titel werd beslist in de laatste race van het kampioenschap. Halverwege de race haalde Bianchi Frijns in, waardoor hij de titel zou hebben. Enkele bochten verder reed Frijns hem echter van de baan, waardoor Frijns kampioen werd.

Formule 1[bewerken]

In 2009 testte Bianchi voor Ferrari op het circuit van Jerez in Spanje.[1]

Op 27 januari 2012 maakt het Force India-team bekend dat het Bianchi als testrijder heeft aangenomen, en dat de Fransman bij minstens negen Grote Prijzen aan de bak zal komen, de eerste tijdens de Grand Prix van China.[2]

Jules Bianchi in Maleisië met de Marussia
Na lang in beeld te zijn geweest bij Force India voor het tweede stoeltje in 2013, werd op 1 maart 2013 bekendgemaakt dat Bianchi zou gaan rijden voor het Marussia F1 Team naast Max Chilton. Het Russische team had deze positie eerder aangewezen aan de Braziliaan Luiz Razia, maar deze kon niet aan zijn financiële verplichtingen voldoen. Het tweede zitje bij Force India wordt bezet door Adrian Sutil.[3][4] Hij behaalde zijn beste resultaat van het seizoen met een dertiende plaats in de tweede race in Maleisië. Mede hierdoor werd Marussia voor het eerst tiende in het constructeurskampioenschap, een plek die het de voorgaande drie jaren aan Caterham moest afstaan.

Op 3 oktober 2013 maakte Marussia bekend dat Bianchi een tweede seizoen bij het team zal rijden. Na een moeilijke start van het seizoen, scoorde hij zijn eerste punten en tevens de eerste punten voor het team tijdens de Grand Prix Formule 1 van Monaco 2014. Oorspronkelijk eindigde hij hier als achtste, maar na een straf van vijf seconden werd hij als negende geklasseerd.

Tijdens de door regenval geplaagde Grand Prix Formule 1 van Japan 2014 maakte Bianchi een zware crash mee. Vanwege aquaplaning gleed de Sauber van Adrian Sutil tijdens de 41ste ronde van de wedstrijd van de weg in de Dunlop-bocht (bocht 7) en crashte in de bandenstapel. Terwijl de marshals bezig waren met een shovel de auto van Sutil weg te halen gleed de Marussia van Bianchi een ronde later op identieke wijze van de baan[5] en crashte daarbij met hoge snelheid tegen de shovel. De safety car neutraliseerde de wedstrijd, die vanwege de ernst van de situatie twee ronden later definitief werd stilgelegd. Bianchi werd bewusteloos per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Een CT-scan toonde aan dat Bianchi ernstig hersenletsel had opgelopen.[6]

Overlijden
Bianchi raakte na zijn ongeval in een coma en kwam daaruit niet meer bij. Hij werd in november 2014 van een ziekenhuis in Japan overgebracht naar een ziekenhuis in Nice, maar tekenen van vooruitgang waren er al die tijd amper tot geen. In de ochtend van zaterdag 18 juli 2015 bracht zijn familie in een verklaring naar buiten dat Bianchi vrijdagavond 17 juli 2015 in het Centre Hospitalier Universitaire in Nice was overleden.[7] Bianchi was de eerste Formule 1-coureur sinds Ayrton Senna in 1994 die overleed aan de gevolgen van een crash in een Grand Prix van de Formule 1.[8
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
        1 t/m 2 van 2
ik wil de Fam. En vrienden van Jules heel veel sterkte wensen met dit grote verlies 
Op 9 september 2015
om 12:35 getekend door:
a.n.i.t.a.
Dit is niet ok
Een jonge F1 raceheld is niet meer helaas.
Ontroerend de minuut stilte voor het aanvangen van de F1 GP van Hongarije 26 juli 2015.

Hopende dat de familie, collega's en vrinden/fans hieruit enige troost kunnen vinden na het tragische verlies van Jules.

Rust in vrede Jules Bianchi ik zal je niet vergeten.

Jolanda Bronkhorst uit Nederland 
Op 26 juli 2015
om 13:58 getekend door:
J.o.l.a.n.d.a. .B.r.o.n.k.h.o.r.s.t.
Dit is niet ok
       1 
Dit register is aangemaakt door:
robert
op 19 juli 2015

Contact met beheerder >
Contact met robert:


  annuleren

Register verlengen >
Een blijvende herinnering aan:

Jules Bianchi

U kunt van dit register en de toegevoegde condoleances zelf een boekje maken en laten drukken. Meer info >

Nieuw boekje maken >
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto