Johannes  van Dam Foto: Amstelveenweb.com

Johannes van Dam

9 oktober 1946 - 18 september 2013
Johannes van Dam (Amsterdam, 9 oktober 1946 – aldaar, 18 september 2013) was een Nederlands culinair journalist. Hij was een broer van de psycholoog Frits van Dam.
Van Dam werd geboren als zoon van een Joodse fabrikant van plastic luierbroekjes. Toen hij zestien jaar was kreeg hij met zijn vader en zijn dertienjarig zusje een ongeluk. Hun auto moest uitwijken voor een fietser, raakte op de door vorst glad geworden weg in een slip, gleed het Pekelderdiep in en schoof onder het ijs. Johannes wist zijn zusje te redden maar zijn vader verdronk.
Van Dam studeerde aan de Universiteit van Amsterdam; aanvankelijk medicijnen en vervolgens psychologie, in navolging van zijn oudere broer Frits, maar brak beide studies voortijdig af. Hij was uitbater van studentensociëteit Olofspoort, barman, bottelaar, inpakker, bedrijfsleider van een bioscoop, boekverkoper, leerling-journalist, vertaler, en redactiesecretaris (Haagse Post).
Hij verkocht kookboeken in zijn Amsterdamse Kookboekhandel, maar kreeg daar na zeven jaar genoeg van en besloot voortaan alleen nog over eten te schrijven, waarbij hij zijn winkelvoorraad gebruikte als basis voor zijn bibliotheek.
Zijn restaurantrecensies en stukjes over eten verschenen aanvankelijk in Elsevier, en vanaf 1991 in Het Parool en De Morgen. Op 17 november 2005 presenteerde hij De Dikke Van Dam, een boek van 735 pagina's over eten dat gebaseerd is op zijn artikelen. Zijn gastronomische bibliotheek van zestigduizend titels heeft hij ondergebracht in de Stichting Gastronomische Bibliotheek (SGB) die hij samen met culinair historicus Joop Witteveen heeft opgezet en waarvan hij tot zijn overlijden voorzitter was.
Zijn favoriete gerecht was aardappelpuree met rauwe andijvie (stamppot) en een gehaktbal. Hij gold als autoriteit op het gebied van kroketten en was een liefhebber van de boerenkeuken en van de authentieke joodse keuken.


Bron: Wikipedia.org
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
        1 t/m 11 van 11
Toen ik in de Spuistraat woonde leerde ik Johannes kennen tijdens vergaderingen van de Buurtwerkgroep " Herstructuering Spuistraat ".
Uit zijn replieken op voorstellen van de toenmalige wethouder Frank Köhler kon je opmaken dat hij naast zijn excellente kennis op culinair gebied zich ook steeds grondig had verdiept in de plannen van deze herstructuering.
Later hadden wij ook regelmatig contact in ons stamcafé.
Ik leerde hem kennen als een zeer aimabel mens.

RIP, Johannes. 
Op 30 september 2013
om 16:47 getekend door:
H.u.u.b...T... .H.e.n.d.r.i.k.x.
Dit is niet ok
Ik zag Johannes vaak struinen over "mijn" markt, altijd in voor een praatje en nieuwsgierig naar Belgische recepten. Zijn Proefwerk las ik elke week, zijn Gastronomsiche Godsen en de Dikke van Dam staan in mijn boekenkast. Als ik uit eten ga (vaak) kijk ik altijd naar de recensie van Johannes. Wie zal de Amsterdammers nu leren nog meer te genieten en de restaurants dwingen eerlijke gerechten van hoge kwaliteit te serveren, in een aangename omgeving? Ik zal Johannes erg missen, er is een Amsterdammer heen gegaan... en niet de minste! 
Op 20 september 2013
om 14:39 getekend door:
A.n.n. .G.i.r.a.u.d.,. .A.m.s.t.e.r.d.a.m.
Dit is niet ok
voor alle mensen die deel uit maakte van het leven van de heer Johannes van Dam, mijn oprechte deelneming !
ik was nog niet zo heel lang bekend met zijn werk, maar wat had deze man veel te vertellen over eten, geweldig hoe hij al die kennis verwekte in de dikke van Dam, mijn vriend heeft die zelfs nog laten signeren door hem, mijn trots in mijn boeken kast ! ik zal deze man missen en zijn werk.
heel veel sterkte voor al zijn naasten.
Rebecca Loosveldt 
Op 20 september 2013
om 13:10 getekend door:
R.e.b.e.c.c.a. .L.o.o.s.v.e.l.d.t.
Dit is niet ok
Meneer van Dam,

Met heel veel plezier las ik als liefhebber van lekker eten uw restaurantrecensies en niet altijd op chronologische volgorde. Vaak werd ik aangetrokken door de laagste noteringen. Uw recensies waren een genot om te verorberen en altijd op smaak gebracht met een juiste vleug van humor. Het ging hier letterlijk om goed leesvoer. Onnodig te zeggen dat ik uw artikelen zal gaan missen. Alsnog mijn dank hiervoor, het ga u goed in het paradijs.

Mijn oprechte deelneming aan een ieder die u persoonlijk heeft gekend. 
Op 20 september 2013
om 10:37 getekend door:
W.i.m. .L.e.u.r.i.n.k.
Dit is niet ok
hij was niet de makkelijkste en soms onrieel...maar als je verder las ...ja hij heeft een punt
deze man heeft amsterdam en al hun chefkoks wakker gemaakt.
en dank ik hem voor 
Op 20 september 2013
om 1:33 getekend door:
d.a.n.n.y. .b.u.n.d.e.r.
Dit is niet ok
Meneer van Dam.

Hartelijk dank voor uw inspiratie en het delen van uw kennis.

Voor familie en nabestaanden veel sterkte met het verlies. 
Op 20 september 2013
om 0:02 getekend door:
B.a.r.t. .B.u.n.e.l.
Dit is niet ok
Johannes, je was een koning, onvermurwbaar, als het goed was was het goed, als het een k*ttent was dan was dat zo, ongekende kennis van produkten en bereidingen, irritant tot op het bot. Je hebt nooit misbruik gemaakt van je status als DE restaurantrecensent van Amsterdam terwijl je wist dat een slechte recensie het einde was van een startup bedrijf. Je gaat daarboven met je oude vriend (mijn vader) lekker elke avond geweldig eten. Goede reis! 
Op 19 september 2013
om 23:22 getekend door:
T.i.m. .R.o.s.i.n.g.a.
Dit is niet ok
Vandaag maak ik een "recept" uit De Dikke van Dam; Gratin Dauphinois.
Ik zal je rubrieken missen in de PS. 
Op 19 september 2013
om 17:47 getekend door:
J.a.a.p. .L.e.p.p.i.n.k.
Dit is niet ok
Johannes,de man van mijn favoriete Proefschriften.Ik mocht jou met een aantal andere interviewen voor
ter ere van jouw 65ste verjaardag voor het Parool.
Zal jou missen iedere keer dat mij PS op mijn mat valt! 
Op 19 september 2013
om 15:55 getekend door:
A.d.r.i.e.n.n.e. .G.r.o.l.l.é.
Dit is niet ok
Iemand die het gezicht was van de gastronomie in Amsterdam. Een kenner! Ik ging toch vaak op jouw rencesies af voordat ik een restaurant binnenstapte. Johannes, rust zacht en in vrede! 
Op 19 september 2013
om 15:47 getekend door:
F.r.a.n.c.y.
Dit is niet ok
Helaas,Johannes is niet meer..Zal zijn rubriek en voorál zijn tips missen in Het Parool.Van hem leerde ik eenvoudige trucjes op gebied van koken,een groente zoals bv prei op een andere manier te gebruiken.Paar stengels prei halveren en in koekenpan laten sudderen in wat bouillon en scheut rode Port..snel,gemakkelijk én tongstrelend! Zal je missen, Johannes.RIP 
Op 19 september 2013
om 14:48 getekend door:
W.i.l. .G.o.s.l.i.n.g.a.-.v.a.n. .d.e.r. .K.r.o.f.t.
Dit is niet ok
       1 
Dit register is aangemaakt door:
Daan
op 19 september 2013

Contact met beheerder >
Contact met Daan:


  annuleren

Register verlengen >
Een blijvende herinnering aan:

Johannes van Dam

U kunt van dit register en de toegevoegde condoleances zelf een boekje maken en laten drukken. Meer info >

Nieuw boekje maken >
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto