Michel  van der Plas

Michel van der Plas

23 oktober 1927 - 21 juli 2013

Een zeer veelzijdig,vindingrijk en bescheiden man achter meerdere personen.

Michel van der Plas, pseudoniem van Bernardus Gerhardus Franciscus (Ben) Brinkel [1] (Den Haag, 23 oktober 1927 – Leidschendam, 21 juli 2013) was een Nederlands schrijver, dichter, vertaler en journalist. Als vertaler debuteerde hij in 1947 met I hear America singing.

Van der Plas werkte vanaf 1949 vele jaren als journalist bij Elseviers Weekblad. Daarnaast is hij bekend en belangrijk als tekstschrijver voor cabaret (onder andere voor Wim Sonneveld, Frans Halsema en Wim Kan), en schreef hij biografieën over katholieke kopstukken als Guido Gezelle, Joseph Alberdingk Thijm en Anton van Duinkerken. Zijn letterkundige werk kenmerkt zich door een brede belezenheid in de Westerse literatuur en een overvloed aan katholieke thema’s; dit laatste is terug te voeren op zijn sterke, zij het niet onkritische katholieke levensovertuiging en de priesteropleiding die hij in zijn jeugd een aantal jaren volgde.

Van der Plas staat in de traditie van de katholieke jongeren, die voor en na WO II onder aanvoering van Anton van Duinkerken een belangrijke rol speelden in de Nederlandse letterkunde. Van der Plas beleefde WO II in zijn puberteit. De themathiek van Van der Plas komt niet toevallig overeen met die van Godfried Bomans: de twee mannen zijn jarenlang goede vrienden geweest en naast andere biografieën heeft hij er een over Bomans na diens plotse overlijden geschreven.

Zijn verzamelde gedichten werden uitgegeven in 1974 en in 1979 ontving hij voor zijn gehele toenmalige oeuvre de Tollensprijs. In 1949 was hem, voor zijn gedichtenbundel Going my way al de Jan Campertprijs toegekend. In oktober 1998 werd hem een eredoctoraat verleend aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Op 3 december 2004 is Van der Plas voor zijn biografieën en zijn religieuze poëzie benoemd tot Commandeur in de (pauselijke) orde van de H. Gregorius de Grote.
Hij overleed op 21 juli 2013 thuis na een lang ziekbed.


NB. Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
        1 t/m 5 van 5
Bernardus Gerhardus Franciscus (Ben) beter bekend als Michel van der Plas. Literaire duizendpoot. Boeken, liedjes, limmericks, conferénces, journalistiek enzomeer. In 1979 kwam het boek 'Zo'n beetje wat ik voel'uit. Kort daarna heb ik hem geïnterviewd voor 'Ariadne/Revue der Reclame'. Ik herinner me ook nog wat anecdotes over hem verteld door Willem Duys en zijn in Wassenaar wonende uitgever Bill van der Meulen. Helaas, een veelzijdig schrijver, een bewaker van de taal, is niet meer. Een immens verlies De nabestaanden welgemeend gecondoleerd. 
Op 28 juli 2013
om 15:46 getekend door:
G.u.u.s. .R.o.m.b.o.u.t.s.
Dit is niet ok
Beste Michel, u was een goed mens. Moge je op een goede plek zijn. Alle mensen die betrokken waren met Michel van der Plas veel sterkte toegewenst. 
Op 25 juli 2013
om 17:05 getekend door:
W.i.l.l.e.m. .B.l.a.n.k.e.n.s.t.e.i.n.
Dit is niet ok
Bedankt, Michel, voor alle mooie teksten en boeken, die je ons gegeven hebt! 
Op 23 juli 2013
om 20:08 getekend door:
j.a.a.p. .h.u.p.p.e.r.e.t.z.
Dit is niet ok
Mijn oprechte deelneming voor de
familie bij het overlijden van
dhr. M. van der Plas.

Ik wens de familie sterkte.

Ria van Boheemen-Walhain
Plaggenstekersweg 28
7351 CC Hoenderloo. 
Op 23 juli 2013
om 19:37 getekend door:
R...v.a.n. .B.o.h.e.e.m.e.n.-.W.a.l.h.a.i.n.
Dit is niet ok
Ben, In 1949 bij de Huzaren van Boreel korte tijd mijn maatje met van Heteren en Schaake;
daarna wat langer (1950) mijn gids voor de moderne Amerikaanse
litteratuur. Je was inspirerend Ben. Bedankt, Ton 
Op 23 juli 2013
om 15:19 getekend door:
t.o.n. .w.a.s.m.o.e.t.h.
Dit is niet ok
       1 
Dit register is aangemaakt door:
B.Wijkhuizen
op 22 juli 2013

Contact met beheerder >
Contact met B.Wijkhuizen:


  annuleren

Register verlengen >
Een blijvende herinnering aan:

Michel van der Plas

U kunt van dit register en de toegevoegde condoleances zelf een boekje maken en laten drukken. Meer info >

Nieuw boekje maken >
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto