Gerry Rafferty

16 april 1947 - 4 januari 2011

Met de kenmerkende saxofoonsolo uit het nummer Baker Street steeg Rafferty ver uit boven het niveau van zijn band Stealers Wheel.

Vandaag is na een lang ziektebed op 62 jarige leeftijd overleden de leadzanger van Stealers Wheel en zelf ook succesvol soloartiest.

Gerry Rafferty werd aanvankelijk lokaal bekend door zijn optredens met diverse bandjes, zoals The Censors en The Fifth Column. In 1969 vormde hij samen met Billy Connolly (nu bekend als komiek) het duo Humblebums. Ze scoorden in 1970 een kleine hit met Shoeshine Boy. Het bereikte nummer 28 in de Veronica Top 40, maar in de Britse charts deed het echter niets.

In 1971 bracht hij een soloalbum uit: Can I Have My Money Back?.

In 1972 richtte hij met zijn oude schoolmakker Joe Egan Stealers Wheel op en ze hadden een hit met onder andere Stuck in the Middle With You.

Vanaf 1977 ging Rafferty opnieuw solo met de zeer succesvolle plaat City to City, met daarop zijn meest bekende song Baker Street. Hij behaalde de derde plaats in de Britse en de negende in de Nederlandse hitparade.

Het volgende album Night Owl (1979) verkocht ook goed, maar in de jaren daarna taande het succes, mede omdat Rafferty weigert zijn albums te promoten door middel van optredens. Na de albums Snakes and Ladders (1980) en Sleepwalking (1982) werd het stil rond de man met de bril.

In 1987 produceerde Rafferty samen met Hugh Murphy Letter from America van The Proclaimers, die daar een redelijke hit mee scoorden. Na zes jaar stilte kwam Rafferty zeer sterk terug met het album North & South (1988).

In de jaren daaropvolgend kwam er een eind aan zijn huwelijk, wat zijn weerklank vindt op het album On a wing and a prayer (1992). Na jaren niet meer te hebben opgetreden, volgde een Europese tournee, waarin ook Nederland werd aangedaan met een concert (op 17 februari 1993 in Vredenburg, Utrecht). In 1994 verscheen het album Over my Head met o.a. een aantal Stealers Wheel-covers. Ook Joe Egan werkte mee aan dit album.

Pas in 2000 werd een nieuw album op zijn eigen label ICON gepresenteerd, dat uitsluitend via zijn website te verkrijgen is. In 2003 bracht HYPERTENSION records een herziene versie van het album op de markt. Het succes bleef ook dit keer uit, waarna op muzikaal gebied niets meer van Rafferty werd vernomen.

Eind 2006 werd zijn website uit de lucht gehaald. In datzelfde jaar haalde hij de voorpagina van The Daily Mail toen hij dronken in een vliegtuig richting de Verenigde Staten werd aangetroffen.

Met het overlijden van Rafferty verliest de muziekwereld een muzikale duizendpoot die aan de bassi stond van één van s'werelds mee beroemde saxofoonsolo's.
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
        1 t/m 20 van 22        Volgende >
?Baker Street? (1978): heerlijk, zalig, prachtig, mooi!!! Legendarisch lied.

Gecondoleerd.

Sorry, dat ik zo laat ben, maar ik heb pas ontdekt hoe groots ?Baker Street? is. 
Op 16 april 2019
om 9:11 getekend door:
P.a.t.r.i.c.k. .L.e.n.t.z.e.
Dit is niet ok
Gerry, een moeilijke en perfectionistische man die ongelofelijk veel heeft betekend voor de muziekwereld. Via You Tube kun je kijken naar een documentaire over hem die op de Engelse televisie is uitgezonden afgelopen 2011. De bekrompen geest van vaderlandse platendraaiers die zichzelf muziekkenner noemen heeft ons slechts Baker Street en City to City gebracht maar via internet kun je heeel veel songs van hem beluisteren die wonderschoon en indrukwekkend zijn. Zoals veel artiesten had hij een drankprobleem wat vaak leidde tot ongecontroleerde woede uitbarstingen als het niet ging zoals hij het wilde. Laat onverlet dat zijn dood op ECHTE muziekliefhebbers een diepe indruk heeft gemaakt. Op de Nederlandse tv heeft alleen het programma "over de doden 2011" even aandacht aan hem besteed met een nog jonge Gerry die via ,,Stuck in the middle with you,, toch enigzins waardering kreeg. Kranten en andere media hebben er totaal geen aandacht aan gegeven. Heel jammer en voor de fans ook teleurstellend. Nu alweer ruim een jaar dood zal deze TOP artiest in ieder geval door mij niet vergeten worden. Gerry, thanks for your fantastic lyrics and I'll never forget your music. Rest in peace...Koos 
Op 6 januari 2012
om 14:49 getekend door:
K.o.o.s. .v.a.n. .d.e.r. .B.r.e.g.g.e.n.
Dit is niet ok
bakerstreet it is and it will be.
loved your sound and music het zal altijd in mijn hart blijven jou muziek.

r.i.p. gerry 
Op 23 maart 2011
om 19:33 getekend door:
i.r.e.n. .n.e.n.g.e.r.m.a.n.
Dit is niet ok
Het is alweer even geleden dat Gerry is overleden maar dat wil niet zeggen dat hij door mij al vergeten is! Ik ben altijd, tot op de dag van vandaag, al een fan geweest van zijn muziek. Ben ook erg blij dat ik hem heb zien optreden, begin jaren negentig in Vredenburg. Een onvergetelijke herinnering.

R.I.P. Gerry. 
Op 25 februari 2011
om 12:00 getekend door:
d.i.r.k. .j.a.n.
Dit is niet ok
Gerry Rafferty was Paul Mc Cartney, John Lennon en Bob Dylan in één lichaam.
Hij was een overgetalenteerd singer-songwriter, één van de grootste van de 20ste eeuw.
Hij gaf miljoenen mensen troost met zijn muziek. Hijzelf echter vocht tot het einde een getormenteerde strijd met zichzelf. Dit is meestal en spijtig genoeg een eigenschap van grote kunstenaars.
Zijn as werd uitgestrooid op het eiland Iona, ten westen van Schotland, tussen de graven van de Engelse koningen.
R.I.P. best mate Gerald. 
Op 7 februari 2011
om 20:12 getekend door:
M.a.r.t.i.n. .B.l.o.e.m.p.e.r.k.
Dit is niet ok
r.i.p. gerry 
Op 6 februari 2011
om 21:49 getekend door:
m.a.r.j.o. .k.a.m.p.
Dit is niet ok
Gerry Rafferty is van het eerste moment dat ik zijn stem hoorde in 1969 met the Humblebums één van mijn meest favoriete singer songwriters geweest. Erg triest dat hij na een soms zeer triest leven zo vroeg is overleden. Gerry dank je wel voor je prachtige muziek, ik zal er altijd naar blijven luisteren en van genieten. RIP Gerry 
Op 21 januari 2011
om 13:34 getekend door:
L.e.e.n. .S.i.m.o.n.i.s.
Dit is niet ok
R.I.P. 
Op 15 januari 2011
om 13:14 getekend door:
E.r.i.k.
Dit is niet ok
Wat een prachtige nummers schreef Gerry Rafferty. Vooral zijn vroegere nummers uit de periode voor Stealers Wheel draai ik nog steeds, zo mooi, zo melancholiek, en zo'n aangenaam geluid.

Verdrietig dat hij niet ouder mocht worden, ik hoop dat zijn muziek blijft voortleven. 
Op 14 januari 2011
om 14:37 getekend door:
K.e.e.s.
Dit is niet ok
rust zacht Gerry 
Op 13 januari 2011
om 21:09 getekend door:
r.o.e.l. .k.a.n.o.n.
Dit is niet ok
Het publiek kent van Gerry eigenlijk alleen maar Baker Street en City to City. Grijs gedraaid door de nitwit radio d.js die zich totaal niet interesseerden in het grote oeuvre van deze gigant die bijna alle instrumenten zelf bespeelde en ook vele teksten zelf schreef . Deze man heeft zo veel mooie muziek gebracht waaronder het prachtige Right down the Line. Google die titel maar eens op internet en klik hem ook eens aan op You Tube , dan wordt pas duidelijk hoeveel fans Gerry Rafferty over de hele wereld had. Diep treurig dat hij is gestorven ,zeer gelukkig dat hij prachtige muziek heeft nagelaten. We zullen hem missen... 
Op 6 januari 2011
om 22:45 getekend door:
K.o.o.s. .e.n. .B.r.i.g.i.t.t.e.
Dit is niet ok
I bought the album 'Stealers Wheel' as a 15 year old boy. I just replayed it: it lost nothing of its strength. Afterwards, I bought many more albums of Gerry, including the two Humblebumbs albums, which are still very beautiful. I am glad I was present at Gerry's concert at Vredenburg, Utrecht in 1993. I remember Gerry being very surprosed by the fact that the public knew many of his songs so very well.
Only now I read about the shadow sides of his life. I am very sad that his last years were so hard for him.
Gerry, I hope you found your peace now. Thank you for all your music! 
Op 6 januari 2011
om 21:49 getekend door:
G.e.r.a.r.d. .G.e.r.r.i.t.s.e.
Dit is niet ok
...en terwijl ik bij mijn vader op de achterbank zat, legde Gerry (waarschijnlijk geheel onbewust) bij mij een muzikale voedingsbodem. Onlosmakelijk is zijn melancholische stem verbonden aan mijn jeugd. En nog steeds zijn er momenten dat zijn muziek het enige is dat ik wil horen.

Sing your song for me, my singing bird. Let your voice ring loud and clear, so you?ll be heard. Just for the moment I?m asking you to stay. For tomorrow you?ll be far away? 
Op 6 januari 2011
om 13:42 getekend door:
R.e.i.n.i.e.r. .E.l.l.e.n.k.a.m.p.
Dit is niet ok
Opgegroeid met de muziek van Stealers Wheel en Gerry Rafferty en altijd een groot fan van zijn muziek gebleven. Mijn onbetwiste nummer 1 !! Vooral "North and South" eindeloos (toen nog op cassette)gedraaid in de auto met de kinderen op de achterbank. Ook zij zijn dus groot geworden met zijn muziek en luisteren (inmiddels volwassen) daar nog steeds naar.
Jammer dat hij, vooral de laatste jaren, zo'n moeilijk leven heeft gehad.
Gerry leeft niet meer, maar zijn muziek leeft voort.
Gerry bedankt ! 
Op 6 januari 2011
om 12:39 getekend door:
F.r.e.e.k. .E.l.l.e.n.k.a.m.p.
Dit is niet ok
Beste Gary,Jij bent zelf niet meer op aarde,maar jou muziek is blijvend.Gelukkig kunnen we daar van blijven genieten.Alle na bestaanden wens ik veel kracht toe in deze moeilijke tijd.Maar hij hoeft nu niet meer te lijden.Vriendelijke groeten van Albert Kef uit Nederland. 
Op 6 januari 2011
om 0:58 getekend door:
A.l.b.e.r.t.
Dit is niet ok
Ik wens de Familie, vrienden en kennissen heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.
Wij hebben nog de prachtige muziek waar we nog vaak naar zullen luisteren
Gerry bedankt rust in vrede 
Op 5 januari 2011
om 14:41 getekend door:
H.e.l.m.a.
Dit is niet ok
Mijn hele leven al genoten van zijn unieke stem en melodieuse composities. Ik wens zijn naaste familieleden veel sterkte. 
Op 5 januari 2011
om 13:03 getekend door:
W.a.l. .G.u.n.d.l.a.c.h.
Dit is niet ok
Gerry had een van de warmste zangstemmen die ik ken. Zonder het fantastische Baker Street tekort te willen doen: luister nog eens naar het album North and South. Volgens mij zijn beste album, en nog steeds mijn ultieme zomermuziek.

Gerry, thanks for your music, I will keep on following your musical compass. 
Op 5 januari 2011
om 13:01 getekend door:
H.e.n.k. .t.e.n. .B.a.r.g.e.
Dit is niet ok
Ik kan me niet voorstellen dat hij er niet meer is,al mijn schilderijen heb ik gemaakt onder het luisteren naar zijn muziek. Als de kinderen thuis kwamen en gerry hoorde zeiden ze ssst mamma is aan het werk!
Dus mijn inspiratiebron leeft niet meer maar zijn muziek gelukkig nog wel.
I will mis you
joke 
Op 5 januari 2011
om 12:04 getekend door:
j.o.n.i. .B.e.e.z.e.m.e.r. .S.o.s.e.f.
Dit is niet ok
City to City was one of my first albums. Up to today I have never forgotten that characteristic sound. Love it still. You will be missed but not forgotten. 
Op 5 januari 2011
om 11:10 getekend door:
J.C.
Dit is niet ok
       1 2       Volgende >
Dit register is aangemaakt door:
Nico Tijdink
op 4 januari 2011

Contact met beheerder >
Contact met Nico Tijdink:


  annuleren

Register verlengen >
Een blijvende herinnering aan:

Gerry Rafferty

U kunt van dit register en de toegevoegde condoleances zelf een boekje maken en laten drukken. Meer info >

Nieuw boekje maken >
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto