Margot Scholte

Margot Scholte

2 april 1963 - 3 september 2020

ĎThe opposite of love is not hate. Itís indifference. The opposite of art is not ugliness, itís indifference. The opposite of faith is not heresy, itís indifference. And the opposite of life is not death, itís indifferenceí

Met dit citaat van Elie Wiesel markeerde Margot Scholte in haar lectorale rede bij de installatie van haar lectoraat Maatschappelijk Werk haar visie op het wezen van sociaal werk. Het citaat pakt ook het wezen van Margot in haar werk en in haar leven.
Margot overleed op donderdag 3 september, nadat ze als Ďevenwichtskunstenaarí bijna acht jaar met uitgezaaide borstkanker haar leven telkens weer opnieuw betekenis wist te geven. Dat deed ze in haar persoonlijk leven met haar partner Karel, en hun hondje Dapper (whatís in a nameÖ), maar dat deed ze ook met en voor professionals in het sociaal domein.
De betekenis van Margot voor het maatschappelijk werk en sociaal werk kan moeilijk overschat worden. Opgeleid als klinisch psycholoog met een specialisatie in de gerontologie, werkte ze bij de Hogeschool Windesheim, voordat ze de sprong maakte naar het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn/NIZW. Daar zorgde ze, onder andere met Geert van der Laan (de eerste hoogleraar Maatschappelijk Werk) voor een radicale professionalisering van het maatschappelijk werk. Te beginnen bij het ontwikkelen van intake- en signaleringsmethodieken. Tegelijkertijd werkte ze samen met het beroepenveld aan een visie op de plaats en positie van het maatschappelijk en sociaal werk. Dat zou altijd scherp en betrokken moeten zijn op de sociale kwesties. Praktisch alle maatschappelijk werkers in Nederland zijn opgegroeid met de methodieken die Margot ontwikkelde.
Vanaf 2007 zette ze haar scherpe denkkracht en haar ongeŽvenaarde eigenwijsheid in bij Movisie en bij haar lectoraat Maatschappelijk Werk bij de Hogeschool Inholland. Dat resulteerde onder andere in het landelijk programma Sociaal Werk in de Wijk en in een radicaal pleidooi voor een meer generalistische invulling van sociaal werk. Haar pleidooi vond weerklank in de landelijke beroepsprofielen en in het werkveld.
Margot vervulde daarnaast tal van rollen in het sociaal domein. Zo was ze onder andere vanaf 2000 ruim tien jaar hoofdredacteur van Maatwerk (de voorloper van het huidige Vakblad Sociaal Werk), was ze lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van de NVMW, lid van het presidium van het lectorenplatform zorg en welzijn/sociaal werk en voorzitter van het COOAB (CoŲrdinerend Orgaan Opleidingen Agogische Beroepen in de GGZ).
Ook na haar afscheid van haar lectoraat en Movisie kon en wilde Margot niet onverschillig blijven. Ze was de aanjager achter de publicatie De Brede Basis van Sociaal Werk (Coutinho, 2019) en verzorgde in 2019 de Marie Kamphuis lezing met een gedreven pleidooi voor het structureel aanpakken van sociale problemen door het sociaal werk (het door haar gemunte begrip Ďstructuraliserení).
In 2013 werd Margot benoemd tot erelid van de NVMW, de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werk (en nu de BPSW, de Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk). Terecht. Ze droeg bij aan betekenisvol, en professioneel sociaal werk dat nooit onverschillig mag staan tegenover sociale vraagstukken. Een onvergetelijke nalatenschap.

Namens de familie
Karel Pagrach
Namens collegae en oud collegae
Ard Sprinkhuizen
Lia van Doorn
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
        1 t/m 20 van 51        Volgende >
Beste Karel en anderen, de kaart van het overlijden van Margot staat hier bij mij thuis al wekenlang. Ze wilde niet weg uit het leven. Dat wordt mij nu nog weer duidelijk 
Op 25 oktober 2020
om 3:57 getekend door:
H.a.r.m. .v.a.n. .d.e.n. .H.e.i.l.i.g.e.n.b.e.r.g.
Dit is niet ok
Beste Karel, Ard en Lia en andere naasten,

Een mooie in memoriam voor een bevlogen, kundig en inspirerend mens. Ik heb met veel plezier met Margot samengewerkt, veel van haar geleerd en blijf geÔnspireerd door haar werk en ook door hoe ze met haar ziek-zijn omging.

Veel sterkte! 
Op 18 september 2020
om 13:33 getekend door:
C.o.r.a. .B.r.i.n.k.
Dit is niet ok
Beste familie, vrienden en andere naasten van Margot, wat een verdriet en gemis. Ik wens jullie veel mooie herinneringen toe - die zijn er ongetwijfeld legio - en sterkte.
Anita Peters, collega Movisie 
Op 17 september 2020
om 11:44 getekend door:
A.n.i.t.a. .P.e.t.e.r.s.
Dit is niet ok
Lieve Margot,

Wat heb ik goede herinneringen aan onze samenwerking .
Implementeren van het intake model, jij als bedenker, ik als werker in de praktijk.
Allerlei instellingen en collega?s motiveren om te weten en overwegen.
Veel gelachen, gereisd, gegeten, elkaar enthousiasmeren , evalueren.
Je hebt me gestimuleerd om in het beroep van maatschappelijk werker te blijven geloven.

Bedankt voor wie je was!
Sterkte Karel! 
Op 16 september 2020
om 8:47 getekend door:
R.o.e.l.i.e. .O.o.s.t.e.r.v.e.l.d.
Dit is niet ok
Beste familie en vrienden,

Ik wilde ik kan uw iets geven
Tot troost diep in uw leven
Maar ik heb woorden alleen
namen en dingen geen
H.Gorter

Dank je wel Margot voor al je inspiraties op de verschillende gebieden. 
Op 15 september 2020
om 9:40 getekend door:
l.o.u. .R.e.p.e.t.u.r.
Dit is niet ok
Wat laat je veel achter voor je collega?s in het sociaal werk. En wat zal je ook persoonlijk veel hebben betekend. Als ex-collega kan ik daar alleen naar gissen. Heel veel sterkte voor ieder die Margot moet missen. 
Op 15 september 2020
om 8:35 getekend door:
S.a.s.k.i.a. .D.a.r.u.
Dit is niet ok
Lieve Margot,
ik heb grote bewondering voor jou strijdbaarheid. Ik wens alle dierbaren van Margot veel sterkte toe met dit grote verlies. 
Op 14 september 2020
om 14:11 getekend door:
M.o.n.i.c.a. .S.c.h.o.e.m.a.k.e.r.
Dit is niet ok
Lieve familieleden, vrienden en collega's van Margot: ontzettend gecondoleerd met dit verlies en sterkte. 
Op 14 september 2020
om 12:14 getekend door:
E.v.e.l.i.e.n. .R.a.u.w.e.r.d.i.n.k.-.N.i.j.l.a.n.d.
Dit is niet ok
Dank zij social media hoorde ik van het overlijden van Margot, ex-collega bij Movisie. Pracht mens met pracht visie op menszijn en welzijn. Sterkte voor ieder die haar liefheeft. 
Op 14 september 2020
om 7:06 getekend door:
M.a.r.i.j.k.e. .L.a.m.m.e.r.s.
Dit is niet ok
We werkten samen aan de onderwijsbewerking van de Dichterbij methodiek: Dichterbij de basis. Ik vond het fijn dat je me ruimte gaf mijn eigen 'taal' te kiezen. Ik hechtte erg aan een solidaire toon en wilde termen waarin het woordje 'zelf' voorkwam (zelfregie, zelfredzaam, zelforganiserend) vermijden. We vulden elkaar goed aan: jij helder, structurerend, doelgericht; ik didactisch en concreet. Ons contact verdiepte zich, ik mocht getuige zijn van hoe jij omging met je ziekte en de noodlottige val die je maakte, waardoor je niet goed kon lopen. Heel bijzonder om te zien hoe je daarmee omging. Jouw manier van genieten van voorjaar, de tuin, weg met de camper, kleine mooie dingen kon ik op momenten meebeleven als wezenlijk in het leven. Met bewondering zag ik jou je eigen ervaring en levensvragen tot een nieuwe zingevende activiteit maken. Prachtig hoe je die verhalen bij elkaar gebracht hebt! Ons laatste contact ging over Corona en wat die voor jou betekende. Verdrietig dat juist nu je ziekte niet langer beteugeld kon worden. Ik draag een warme herinnering aan jou met me mee. 
Op 13 september 2020
om 11:16 getekend door:
G.e.r.d.a. .v.a.n. .S.t.r.a.t.e.n.
Dit is niet ok
Beste Karel, familie, vrienden, (oud) collega's,
wat veel mensen heeft Margot geraakt in haar bestaan. Door haar werk, haar uitvallen, haar omgang daarmee, haar veerkracht en authenticiteit. Dat we verbijsterd en verdrietig zijn nu het echt afgelopen is, zegt iets over de moed die Margot toonde door elke keer weer een hobbel te nemen, weer door te gaan, een nieuw evenwicht te vinden. Zoveel moed dat het einde keer op keer afgewend leek, wat slechts uitstel kon zijn. Lieve bekenden van Margot, wat heeft ze veel betekend en wat laat ze veel achter. Veel sterkte met dit verlies. 
Op 13 september 2020
om 9:38 getekend door:
A.n.n.e. .G.o.o.s.s.e.n.s.e.n.
Dit is niet ok
Mijn deelneming aan de nabestaanden van Margot. Ook voor het Sociaal Werk is dit een enorm verlies 
Op 12 september 2020
om 14:20 getekend door:
J.a.p.k.e. .K.o.o.i.s.t.r.a.
Dit is niet ok
Met Margot verliezen we in zorg en welzijn een aimabele, gedreven en innovatieve kracht: misschien komt haar dood niet heel onverwacht, in elk geval wel heel ontijdig en betreurenswaardig. We kunnen ons gelukkig prijzen dat ze haren sporen nalaat en niet snel zal verdwijnen uit ons geheugen of onze boekenkasten.
Ze was de laatste jaren zeker ook een nadrukkelijke kankerpatiŽnte die zich in de dubbele hoedanigheid van onderzoekster en palliatieve patiŽnte oriŽnteerde op de herstelbenadering en zich daar in ontmoetingen, interviews, voordrachten en op papier sterk voor maakte: voor wie lijdt onder kanker - als patiŽnt of als naaste - is dat voorbeeldig en heel steunend geweest. Dank aan Heleen van Deur zonder wie dat niet tot een goed einde zou zijn gekomen. Ik wens haar geliefden en vrienden elkaars goede gezelschap en een gedeelde herinnering om te koesteren. Dat zij nu ruste in vrede! 
Op 12 september 2020
om 0:21 getekend door:
A.n.d.r.i.e.s. .B.a.a.r.t.
Dit is niet ok
Het werd koud in de kamer toen ik van Ard hoorde dat Margot op sterven lag en daarna een berichtje kreeg dat ze was overleden. Al zo lang collega?s bij verschillende werkgevers. Grote betekenis voor de sociale sector. Je humor uitte zich onder andere in legendarische cabaret-teksten bij het NIZW. Inmiddels zijn twee dierbare collega?s uit die tijd met wie ik veel deelde er niet meer. Yoland Clarijs en nu Margot. We deelden met elkaar dat we nooit onverschillig stonden tegenover alles wat er toe doet. En elkaar daar steeds aan herinnerden en toe aanspoorden. Onze gesprekken over kunst, praktijkgerichte wetenschap, organisaties en sociaal werk waren levendig, leerzaam en fijn! Daar was je sterk in en in nog zoveel meer.
Familie en vrienden van Margot en specifiek Ard en Heleen: veel sterkte en liefs! 
Op 11 september 2020
om 18:43 getekend door:
H.e.l.e.e.n. .J.u.m.e.l.e.t.
Dit is niet ok
Kennis opbouwen en dan die kennis doorgeven aan anderen, zo heb ik Margot leren kennen. Hiermee heeft Margot een grote bijdrage geleverd aan de kennisopbouw van, en de kennisdeling voor het sociaal werk. Generaties sociaal werkers hebben hierdoor profijt van het werk van Margot.
Als laatste het bijzondere project: ?Evenwichtskunstenaars?. Een boek over leven met ongeneeslijke kanker. Ook hierbij was kennisdelen het belangrijkste doel: hoe kan ik anderen helpen met mijn ervaring?
Het was inspirerend om met Margot te mogen werken. Veel sterkte voor familie en vrienden. 
Op 11 september 2020
om 16:56 getekend door:
C.a.s.p.e.r. .B.e.e.k.m.a.n.
Dit is niet ok
Beste Karel, Ard en andere dierbaren van Margot,
Oprecht gecondoleerd met het overlijden van Margot. Haar overlijden trof me zeer, ook al wist ik dat Margot al een langere tijd ongeneeslijk ziek was.
Ik ken Margot vooral als collega bij Inholland. Wij hadden zeer regelmatig contact over het oprichten van het Lectoraat Maatschappelijk Werk. Met veel respect heb ik gezien hoe Margot deze weg zoekend en vasthoudend heeft afgelegd. Inhoudelijk heel sterk, vernieuwend en inspirerend, met een vriendelijke glimlach heel direct communiceren en haar eigen koers vasthouden. Ik was onder de indruk van de wijze waarop ze in gesprek ging met het bestuur van een financierend fonds: serieus, op sommige momenten een lichte ironische ondertoon vasthoudend de koers van het lectoraat uitleggen en toelichten. Klasse!
Maar bovenal was Margot voor mij een aardig en heel prettig mens om mee samen te werken: oprecht en duidelijk en altijd met respect voor de ander. Ik wens een ieder veel sterkte met dit grote verlies. 
Op 11 september 2020
om 13:07 getekend door:
I.n.g.r.i.d. .W.e.g.m.a.n.
Dit is niet ok
Ik kende je als een kritisch, slimme en vriendelijke beschouwer. Ik kende je als NIZW collega en als OR voorzitter, van het Movisie cabaret waar je mooie teksten schreef, van de mooie publicaties die je schreef en de trajecten die we samen deden oa. in Eindhoven. Jammer dat je er niet meer bent.
Veel sterkte voor de mensen die dicht bij je hebben gestaan.
Sonja 
Op 11 september 2020
om 11:59 getekend door:
S.o.n.j.a. .L.i.e.f.h.e.b.b.e.r.
Dit is niet ok
Toen we elkaar in 1990 leerden kennen als net afgestudeerde jonge docenten aan de opleiding maatschappelijk werk raakte ik al snel gesteld op haar onafhankelijkheid van denken, haar humor, haar geestkracht en de soms milde ironie waarmee ze naar het leven en het onderwijs keek.
Margot is van grote betekenis geweest voor de vernieuwing van het Nederlandse sociaal werk en daarmee ook voor de vernieuwing van de beroepsvereniging van sociaal werkers BPSW. Misschien omdat ze het vak niet zelf heeft uitgeoefend en daarmee minder geÔdentificeerd was met het werk, kon ze er scherp naar kijken en over denken.
De laatste jaren spraken we minder over het sociaal werk en meer over wat we mooi vonden in de kunsten en de natuur. Haar verfijnde esthetisch gevoel bracht altijd leuke waarnemingen, zoals recent nog deze: ?bij ons in de tuin staat een Allium die eruit ziet als het corona-virus?.
Karel en familie, veel sterkte met dit grote verlies. 
Op 11 september 2020
om 8:22 getekend door:
J.a.n. .W.i.l.l.e.m. .B.r.u.i.n.s.
Dit is niet ok
Aan de nabestaanden van Margot: heel veel sterkte toegewenst. Ik heb van 2010-2012 voor Margot gewerkt bij Hogeschool Inholland. Rust zacht Margot.
Lieve groet Sharmila 
Op 10 september 2020
om 21:52 getekend door:
S.h.a.r.m.i.l.a. .B.a.l.e.s.a.r.
Dit is niet ok
Dag Margot,
Dank voor alles wat je achterlaat bij ons; je vele wijze woorden. Ik wens Karel en alle dichtbij-mensen sterkte met het verwerken van dit grote verlies. 
Op 10 september 2020
om 21:30 getekend door:
F.r.e.d.e.r.i.e.k.
Dit is niet ok
       1 2 3        Volgende >
Dit register is aangemaakt door:
Ard Sprinkhuizen
op 8 september 2020
en blijft zichtbaar tot:
8 november 2020
Contact met beheerder >
Contact met Ard Sprinkhuizen:


  annuleren

Register verlengen >
Een blijvende herinnering aan:

Margot Scholte

U kunt van dit register en de toegevoegde condoleances zelf een boekje maken en laten drukken. Meer info >

Nieuw boekje maken >
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, RSS, Twitter en SMS. Foto
Condoleance.nl op je mobiel
Foto Speciaal voor iedereen die via de mobiele telefoon Condoleance.nl wil bekijken, hebben we een compakte mobiele versie van de site ontwikkeld.
Dit register op je site of blog
Wil je dit register op je eigen website of blog vermelden? Gebruik dan de code onder de knop.
Kopieer de code hieronder en plak deze in je blog of site: