Margot Scholte

Margot Scholte

2 april 1963 - 3 september 2020

‘The opposite of love is not hate. It’s indifference. The opposite of art is not ugliness, it’s indifference. The opposite of faith is not heresy, it’s indifference. And the opposite of life is not death, it’s indifference’

Met dit citaat van Elie Wiesel markeerde Margot Scholte in haar lectorale rede bij de installatie van haar lectoraat Maatschappelijk Werk haar visie op het wezen van sociaal werk. Het citaat pakt ook het wezen van Margot in haar werk en in haar leven.
Margot overleed op donderdag 3 september, nadat ze als ‘evenwichtskunstenaar’ bijna acht jaar met uitgezaaide borstkanker haar leven telkens weer opnieuw betekenis wist te geven. Dat deed ze in haar persoonlijk leven met haar partner Karel, en hun hondje Dapper (what’s in a name…), maar dat deed ze ook met en voor professionals in het sociaal domein.
De betekenis van Margot voor het maatschappelijk werk en sociaal werk kan moeilijk overschat worden. Opgeleid als klinisch psycholoog met een specialisatie in de gerontologie, werkte ze bij de Hogeschool Windesheim, voordat ze de sprong maakte naar het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn/NIZW. Daar zorgde ze, onder andere met Geert van der Laan (de eerste hoogleraar Maatschappelijk Werk) voor een radicale professionalisering van het maatschappelijk werk. Te beginnen bij het ontwikkelen van intake- en signaleringsmethodieken. Tegelijkertijd werkte ze samen met het beroepenveld aan een visie op de plaats en positie van het maatschappelijk en sociaal werk. Dat zou altijd scherp en betrokken moeten zijn op de sociale kwesties. Praktisch alle maatschappelijk werkers in Nederland zijn opgegroeid met de methodieken die Margot ontwikkelde.
Vanaf 2007 zette ze haar scherpe denkkracht en haar ongeëvenaarde eigenwijsheid in bij Movisie en bij haar lectoraat Maatschappelijk Werk bij de Hogeschool Inholland. Dat resulteerde onder andere in het landelijk programma Sociaal Werk in de Wijk en in een radicaal pleidooi voor een meer generalistische invulling van sociaal werk. Haar pleidooi vond weerklank in de landelijke beroepsprofielen en in het werkveld.
Margot vervulde daarnaast tal van rollen in het sociaal domein. Zo was ze onder andere vanaf 2000 ruim tien jaar hoofdredacteur van Maatwerk (de voorloper van het huidige Vakblad Sociaal Werk), was ze lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van de NVMW, lid van het presidium van het lectorenplatform zorg en welzijn/sociaal werk en voorzitter van het COOAB (Coördinerend Orgaan Opleidingen Agogische Beroepen in de GGZ).
Ook na haar afscheid van haar lectoraat en Movisie kon en wilde Margot niet onverschillig blijven. Ze was de aanjager achter de publicatie De Brede Basis van Sociaal Werk (Coutinho, 2019) en verzorgde in 2019 de Marie Kamphuis lezing met een gedreven pleidooi voor het structureel aanpakken van sociale problemen door het sociaal werk (het door haar gemunte begrip ‘structuraliseren’).
In 2013 werd Margot benoemd tot erelid van de NVMW, de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werk (en nu de BPSW, de Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk). Terecht. Ze droeg bij aan betekenisvol, en professioneel sociaal werk dat nooit onverschillig mag staan tegenover sociale vraagstukken. Een onvergetelijke nalatenschap.

Namens de familie
Karel Pagrach
Namens collegae en oud collegae
Ard Sprinkhuizen
Lia van Doorn
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
< Vorige         21 t/m 40 van 51        Volgende >
Lieve partner, familie en vrienden van Margot.
Van harte gecondoleerd.
Werkend op de Christelijke Hogeschool in Ede hebben wij elkaar rondom maatschappelijk werk en social work voor het eerst ontmoet. Op velerlei momenten later kruisten onze wegen. Als Lector, als sribent bij Vakblad Maatwerk, als ...Ik had het nog zo mooi gevonden als ze had geweten dat ik nu bij Movisie werk. Ik heb haar leren kennen als zeer betrokken, belangstellend, professioneel, menselijk, opkomend voor wat zwak was in de samenleving. Ik wens jullie met dit verlies heel veel sterkte! 
Op 10 september 2020
om 15:07 getekend door:
M.a.r.i.a.n.n.e. .V.e.r.h.a.g.e.-.v.a.n. .K.o.o.t.e.n.
Dit is niet ok
Geliefden, maatjes en collega's van Margot,

Niet onverwacht, maar daarmee niet minder hard is het bericht binnen gekomen: Margot is er niet meer. We kennen elkaar sinds haar aanstelling als lector bij Hogeschool Inholland, we werden collega's. We vonden elkaar in het verbinden van het jeugddomein waar ik actief was, met het sociale domein. Hoe deze in onderzoek en onderwijs op de hogeschool op een zinvolle en praktische manier te verbinden? We vonden elkaar in discussie en overleg, in plezierige samenwerking met het lectoraat van Margot en Ard. Wat heb ik genoten van haar scherpzinnigheid, haar ruimhartigheid, haar humor. Later hebben we gewandeld in het bos om het huis in Den Dolder, struikelend over de hondenriem van levenslustige Dapper, pratend over 'levenskunstenaars' en zoveel meer. Margot, voor altijd een plek in mijn hoofd en hart. 
Op 10 september 2020
om 14:47 getekend door:
P.a.u.l.i.n.e. .N.a.b.e.r.
Dit is niet ok
Dit is schrikken...
In de loop van onze gezamenlijke loopbanen als lector en betrokken bij wat nu BPSW is veel herinneringen opgebouwd. Maar mijn liefste herinnering is toch die waarin Margot en ik elk de tranen uit de ogen lachten toen wij, op de terugweg naar huis van het afscheid van Nol in Maastricht, onze ervaringen met de Nederlandse gezondheidszorg uitwisselden. Wat een vechtlust en wat een humor.. Daarvoor zal ik haar altijd respecteren... 
Op 10 september 2020
om 13:18 getekend door:
R.i.c.k. .K.w.e.k.k.e.b.o.o.m.
Dit is niet ok
Margot heb ik leren kennen als een betrokken collega en een innovatieve sociale wetenschapper bij het Centrum Sociaal Beleid van het voormalige Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn/ NIZW. Haar deskundigheid op het vlak van sociaal werk wist ze te combineren met haar passie voor sociaal-maatschappelijke emancipatie. Bij Movisie waren we samen, een aantal jaren, lid van de ondernemingsraad. Margot vond belangrijk om zich in te zetten voor het behartigen van de belangen van de medewerkers van het kennisinstituut. Margot, een mooie mens. 
Op 10 september 2020
om 11:58 getekend door:
M.e.l.l.o.u.k.i. .C.a.d.a.t.-.L.a.m.p.e.
Dit is niet ok
Margot,
Inspirerende vakvrouw.
Belangstellende collega.
Scherpe geest.
Vasthoudende voorvechtster.
Creatieveling op zoveel vlakken.
Gelukkig hebben we onze herinneringen nu jij er niet meer bent.
Heel veel liefs en sterkte voor Karel, je familie en je vrienden en vriendinnen. 
Op 10 september 2020
om 10:59 getekend door:
A.l.e.t.t.a. .W.i.n.s.e.m.i.u.s.
Dit is niet ok
Mijn condoleances voor haar dierbaren en ik wens hen heel veel sterkte met het dragen van dit verlies van iemand die geëngageerd was en het verschil heeft gemaakt. 
Op 10 september 2020
om 10:28 getekend door:
M.a.r.i.a.n.n.e. .S.o.m.m.e.r.s.
Dit is niet ok
Margot en ik zijn bijna tegelijk begonnen bij het NIZW. Zij werkte gedreven en gestaag aan de kwaliteitsverbetering en de professionalisering van het maatschappelijk werk. We wisten elkaar in de loop van de jaren steeds beter te vinden in de doorlopende lijn van individuele hulpverlening, sociaal-cultureel werk en samenlevingsopbouw. Ze was een lieve collega. Karel, Ard, Lia en alle vrienden, oud-collega's en familie: ik wens jullie veel troost en sterkte. 
Op 9 september 2020
om 23:48 getekend door:
P.a.u.l. .V.l.a.a.r.
Dit is niet ok
Wat Margot was voor het sociaal werk en haar omgeving is hier mooi benadrukt. Ze blijft in mijn hoofd een dierbare vriendin . Humorvol, belangstellend, beetje snob maar vooral dierbaar. Rust zacht 
Op 9 september 2020
om 23:34 getekend door:
R.i.k. .B.o.v.e.n.b.e.r.g.
Dit is niet ok
Eén van de allergrootsten in het sociaal werk. Kritisch, rechtvaardig, zorgvuldig, doortastend en zeer slim.
Veel sterkte en troost gewenst aan Karel, familie, vrienden en de mensen om jullie heen. 
Op 9 september 2020
om 21:38 getekend door:
A.n.o.u.k.
Dit is niet ok
Margot,collega bij NIZW & Movisie met wie ik jaren mocht optrekken. Lieve, slimme en leuke collega die een rijke erfenis achterlaat voor het sociaal werk. Beste Karel,geliefden, ontzettend veel sterkte gewenst. Groet,Petra 
Op 9 september 2020
om 21:18 getekend door:
P.e.t.r.a.
Dit is niet ok
We waren ook in onze opleiding in Odisee hogeschool Brussel geïnspireerd door haar kijk op maatschappelijk werk. Dank en sterkte. 
Op 9 september 2020
om 21:11 getekend door:
L.e.e.n. .h.e.l.l.i.n.c.k.x.
Dit is niet ok
Gecondoleerd met het verlies van uw partner,ook voor al diegene die intensief met haar samen hebben gewerkt. De columns van Margot vond ik altijd zeer het lezen waard, wat een vakvrouw 
Op 9 september 2020
om 19:47 getekend door:
A.l.e.t.t.e.
Dit is niet ok
Wat een groot verlies. We hebben in het Vlaamse welzijnswerk veel geleerd van Margot.
Innige deelneming en sterkte aan de familie, viend n en collega's. 
Op 9 september 2020
om 19:23 getekend door:
G.e.r.a.r.d. .V.a.n. .M.e.n.x.e.l.
Dit is niet ok
Veel geleerd van Margot, al van vorige eeuw, intakemodel maatschappelijk werk, toen nog bij NIZW. Fijn en moedig persoon, tot op het laatst kritisch reflecterend op de wereld, sociaal werk en zichzelf. Prachtig wat ze aan teksten nalaat, droevig het nieuws over haar overlijden te ontvangen. 
Op 9 september 2020
om 18:42 getekend door:
J.a.n. .S.t.e.y.a.e.r.t.
Dit is niet ok
Margot was een fantastisch mens, bijna onmenselijk bekwaam op allerlei vlakken. Professioneel gezien waren haar analyses en inzichten een eyeopener voor velen in het sociaal domein. Zij kwam met aanbevelingen waar sociaal werkers en de mensen in de samenleving echt wat aan hadden, waar een betrokkenheid uit sprak die liet zien waar haar hart lag, niet meer dan logisch ook dat zij ook een warm mens was. Intens geïnteresseerd met wat je bezig hield. Een vrouw om van te houden.
Bij het NIZW en Movisie heb ik heel prettig met haar samengewerkt. 
Op 9 september 2020
om 17:35 getekend door:
B.a.r.d. .B.r.i.e.l.s.
Dit is niet ok
Een fijne inspirerende collega met heldere en duidelijke idee?n, zo herinner ik me Margot. Recht door zee.
Gecondoleerd en veel sterkte voor de naasten en in het bijzonder voor Ard en Lia, tevens oud-collega's. 
Op 9 september 2020
om 17:18 getekend door:
S.i.l.k.e. .v.a.n. .A.r.u.m.
Dit is niet ok
Margot dwong bij mij respect af. Allereerst door haar lectorale rede. Het maatschappelijk werk werd hier uitermate precies ontleed en in kaart gebracht. Ik wist weer waar wij het over hadden. Nog meer respect kreeg ik door de manier waarop in alle zorgvuldigheid over haar gesproken werd, juist ook de laatste acht jaar. Daar kun je moed aan ontlenen. 
Op 9 september 2020
om 16:04 getekend door:
W.i.m. .H... .D.e.k.k.e.r.
Dit is niet ok
"Oude waarden in nieuwe tijden" was en is voor mij nog steeds een inspiratiebron als oud maatschappelijk werker en docent.
Dank voor de generalistische bril
Anneke Wassink 
Op 9 september 2020
om 15:30 getekend door:
A.n.n.e.k.e. .W.a.s.s.i.n.k.
Dit is niet ok
In augustus 1990 werden Margot en ik op dezelfde dag op Hogeschool Windesheim aangenomen. Beiden psycholoog, probeerden we ons thuis te voelen in de wondere wereld van de voormalige sociale academie. Wat hadden we een plezier! Margot ontwikkelde zich de jaren erop als een boegbeeld van het maatschappelijke werk. Met een gedrevenheid, scherpte en integriteit die indrukwekkend is en voor mij een voorbeeldfunctie vervulde. Altijd op zoek naar verbinding met een focus op wat echt nodig is, en een warm hart voor degenen die buiten de boot (dreigen) te vallen. Ook in het COOAB (coördinerend orgaan opleidingen agogische beroepen in de GGZ) werkten we samen: ook hier bepleitte Margot een goede verbinding tussen de ggz en het sociaal domein. Ze was een geweldige vakvrouw, wars van onnodige moeilijkdoenerij, met stijl en een subtiele humor. Ze was mij zeer dierbaar, ze was een goed & lief mens. Onvergetelijk en een groot gemis. 
Op 9 september 2020
om 12:52 getekend door:
A.l.i.e. .W.e.e.r.m.a.n.
Dit is niet ok
Margot, Op de dag van de sociaal werker in 2018 hield je de Marie Kamphuis lezing. De passie, de inhoud raakten me en het verhaal was krachtig. Dank voor je inspiratie en handvatten in het streven naar goed, zinvol en professioneel sociaal werk. Veel sterkte aan alle naasten. 
Op 9 september 2020
om 12:34 getekend door:
N.e.e.l.t.j.e. .S.p.i.t.
Dit is niet ok
< Vorige        1 2 3        Volgende >
Dit register is aangemaakt door:
Ard Sprinkhuizen
op 8 september 2020
en blijft zichtbaar tot:
8 november 2020
Contact met beheerder >
Contact met Ard Sprinkhuizen:


  annuleren

Register verlengen >
Een blijvende herinnering aan:

Margot Scholte

U kunt van dit register en de toegevoegde condoleances zelf een boekje maken en laten drukken. Meer info >

Nieuw boekje maken >
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, RSS, Twitter en SMS. Foto
Condoleance.nl op je mobiel
Foto Speciaal voor iedereen die via de mobiele telefoon Condoleance.nl wil bekijken, hebben we een compakte mobiele versie van de site ontwikkeld.
Dit register op je site of blog
Wil je dit register op je eigen website of blog vermelden? Gebruik dan de code onder de knop.
Kopieer de code hieronder en plak deze in je blog of site: