Maarten van der Linde

Maarten van der Linde

11 april 1948 - 20 augustus 2020

‘Je verdiepen in het gedachtegoed en de praktijk van de erflaters van het sociaal werk is schatgraven. Je krijgt er energie van, noem het inspiratie.’

Maarten was van 1971 tot 2013 docent geschiedenis in het hoger (beroeps)onderwijs (sociaal werk), dertig jaar op Academie/Hogeschool de Horst te Driebergen en vanaf 2001 op Hogeschool Utrecht. Van 2011 tot begin 2014 was Maarten bijzonder lector geschiedenis van het sociaal werk aan Hogeschool Utrecht. Bij zijn afscheid van Hogeschool Utrecht in mei 2014 werd Maarten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Zijn enorme verdienste is dat hij de geschiedenis van het sociaal werk uit de vergetelheid heeft gehaald in de rotsvaste overtuiging dat wie zijn verleden niet kent over de toekomst zal struikelen. Hij beschikte over een encyclopedische kennis die reikte tot in de verre uithoeken van de sociale sector, waarover hij met liefde en bij voorkeur uitgebreid verhaalde. Hij schreef een uniek en rijk gedocumenteerd Basisboek geschiedenis sociaal werk in Nederland.

Hij stond in september 2007 aan de wieg van het digitale platform Canon sociaal werk, waar hij mede vorm gaf aan de canons Zorg voor de jeugd, Gehandicaptenzorg, Maatschappelijk Werk, Vrouwenopvang, Reclassering en Autisme. Hij was van 2011-2019 voorzitter van de Vereniging Canon sociaal werk.

Maarten is tot ons grote verdriet nu zelf geschiedenis geworden, maar we zullen hem niet vergeten.

Namens collega’s en oud-collega’s van Hogeschool Utrecht,
Elise Nauta, directeur Instituut voor Social Work
Nico de Vos, directeur Kenniscentrum Sociale Innovatie

Namens de Vereniging Canon sociaal werk,
Sonja Appelman, Dries Claessens, Johan Gortworst, Suzanne Hautvast,
Jos van der Lans, Jan Steyaert, Wim Verzelen
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
        1 t/m 20 van 49        Volgende >
Maarten, voor mij was en blijf je een altijd wijze man, altijd bescheiden, altijd benieuwd naar visies en ervaringen van anderen, altijd op zoek naar het ware en goede, altijd op de bres voor rechtvaardigheid. Voor altijd Maarten, onze geweldig fijne collega. 
Op 21 september 2020
om 17:34 getekend door:
T.o.k.e. .S.m.o.l.d.e.r.s.
Dit is niet ok
Maarten van der Linde.

In de studeerkamer van mijn overleden vader springt een boek van de plank. Het boek over Eijkman.
In mijn werkkamer ligt op het bureau Basisboek geschiedenis sociaal werk in Nederland. Het wordt nu gebruikt in het vak (de werkplaats) Grondslagen. Op Hogeschool Utrecht. Ja, waar is De Horst gebleven...
Geschiedschrijving is dank zij Maarten voor velen springlevend geworden. Wie met hem samenwerkte, raakte begeesterd. De canon(s) van het sociaal werk: fantastische geschiedschrijving.

Ik bereid een kennisclip voor. Dat is in de vorm een opvolger van aansprekende hoorcolleges van Maarten over pioniers van het sociaal werk. Deze kennisclip over één van de voormoeders van het sociaal werk draag ik op aan Maarten van der Linde.
Historicus, met archieven van kennis in zich en om zich heen verzameld. In co-creatie. De vriendelijke man, ook streng, rechtvaardig en eenvoudig. Het handschrift waarin je feedback kreeg bij concept artikelen. Een zo belangrijk mens voor vluchtelingstudenten op De Horst. De grote man, groots ook. Zelf een pionier in geschiedschrijving van Social Work geworden.

Alle goeds gewenst voor iedereen die graag in zijn nabijheid was en is.

Utrecht, Herma Tigchelaar 
Op 18 september 2020
om 9:14 getekend door:
H.e.r.m.a...t.i.g.c.h.e.l.a.a.r.
Dit is niet ok
Maarten, wat mij betreft dé historicus op het gebied van Sociaal Werk in Nederland. Ik had nog zo graag met je willen overleggen. Niet alleen een historisch onderzoeker, maar ook een geliefd charismatisch persoon, die aan de Hogeschool van Amsterdam het nieuwe Marie Muller-Lulofshuis aan de Wibautstraat opende. Dit met een lezing over de geschiedenis van Sociaal Werk (in Nederland). In dat nieuwe huis zouden de Social Work opleidingen vertoeven. Je zei nog: ?voeg ze (die verschillende opleidingen) niet bij elkaar?. Dat hebben we toch gedaan. Ik had met je willen overleggen wat je toen bedoelde. Wat een verlies voor ons allen. Sterkte voor jouw gezin gewenst. 
Op 15 september 2020
om 16:06 getekend door:
L.a.u.r.a. .K.o.e.t.e.r.
Dit is niet ok
Beste Joke en kinderen,
Maarten ken ik van Hogeschool De Horst als docent, praatjesmaker en behoeder van het erfgoed van De Horst. Ik werkte in de bibliotheek en zorgde ervoor dat alles bewaard bleef. Voor mij was Maarten niet alleen de historicus die altijd in zijn nopjes was met alle kleine anekdotes en verhalen van mensen die hij vond en beschreef. Voor mij was Maarten een aandachtsvol mens, hij liet je voelen wat vertrouwen is. Aandacht en vertrouwen maken de mens mens. Dat gaf hij aan mij door. Alle sterkte en goeds gewenst bij jullie thuis, hartelijke groet, Simone. 
Op 13 september 2020
om 19:50 getekend door:
S.i.m.o.n.e. .v.a.n. .R.o.s.m.a.l.e.n.
Dit is niet ok
Verdrietig dat Maarten is overleden.
Maarten heeft me geholpen mijn droom waar te maken met de canon gehandicaptenzorg.
Daar hebben we goede herinnering aan.
Een persoonlijk, warm en geďnteresseerd contact was hiervan het gevolg, in de jaren nadien.
De canon als vorm van schat graven blijft me bij.
Een positief, bescheiden en gedreven mens. 
Op 12 september 2020
om 17:02 getekend door:
T.e.u.n. .P.o.s.t.
Dit is niet ok
Ik heb Maarten eens begeleid bij het schrijven van een artikel voor het Gronings Historisch Jaarboek, over Duits-Nederlandse uitwisselingen na de Tweede Wereldoorlog waarbij volkshogescholen een rol speelden. Ik herinner me een warm en inspirerend gesprek bij Maarten thuis, in Utrecht, een gesprek dat ik me blijf herinneren. Ik volgde de Canon van het Sociaal Werk met groeiende verbazing over de vastberadenheid hier iets moois van te maken. Zijn werk is van blijvende waarde! 
Op 12 september 2020
om 16:16 getekend door:
M.a.r.i.j.n. .M.o.l.e.m.a.
Dit is niet ok
Als ik aan Maarten denk schieten mij gelijk de volgende kleine en grote punten binnen:
- toen Maarten onderdeel van de HU werd kreeg hij ook te maken met de cyclus van contract-, functionerings- en beoordelingsgesprek. Bij ons eerste gesprek zei hij, nou werk ik al zoveel jaren in het onderwijs en nu is dit het eerste contractgesprek. Je vond het wel bijzonder.
- je inzet voor medewerkers die het moeilijk hadden.
- je inzet voor het bewaard blijven van het materiaal wat met de Horst te maken heeft. Het Utrechts Archief is het aan het ordenen. Toen er nog extra financiële middelen nodig waren om deze klus af te ronden en de HU bereid was om dat te betalen schreef je dat je trots was op de HU en blij was om daar onderdeel van te zijn geweest.
- we kwamen elkaar tegen in het ziekenhuis toen ik een kaart voor Wim Kuus bracht, dat was 2017 denk ik, toen liet je al aan mij weten dat het niet goed met je ging. Je vrouw zei toen daar moet je het nu niet over hebben.
En dan is er nog je inzet voor het behoud van de geschiedenislessen in het curriculum en de reacties van de studenten op je lessen. Daar deed je het voor.
Ik wens de familie heel veel sterkte met dit grote verlies.


Op 10 september 2020
om 11:41 getekend door:
J.e.a.n.n.e.t. .F.e.n.n.e.m.a.
Dit is niet ok
Ik schrok van de kennisgeving van Maartens overlijden.
Bij Maarten denk ik direct aan onze intensieve samenwerking in het boek en de presentatie in die mooie Utrechtse kerk. Hij zal in de herinnering blijven als degene die de canon sociaal werk heeft opgezet en belangrijke publicaties over dat onderwerp.
Maarten was een fijn mens. Joke en kinderen gecondoleerd met dit grote verlies en veel sterkte gewenst.

Johan 
Op 10 september 2020
om 11:08 getekend door:
J.o.h.a.n. .F.r.i.e.s.w.i.j.k.
Dit is niet ok
Beste Maarten,

Bedankt voor je bevlogenheid, je vertrouwen in mensen en je aanhoudendheid. Je kunt trots zijn op het werk dat je achterlaat en dat voortgezet wordt, en je leven waarin je zoveel mensen hebt geraakt en aangespoord. 
Op 8 september 2020
om 15:24 getekend door:
E.s.m.e.r.a.l.d.a. .T.i.j.h.o.f.f.
Dit is niet ok
Het is nog niet zo lang geleden dat ik Maarten leerde kennen. Maar bij die gelegenheid nam hij mij direct voor zich, door mij bij de naam te noemen voordat wij aan elkaar waren voorgesteld. Hij zei dat hij me herkende van een foto - die van de Canon Maatschappelijke Opvang, denk ik. En zo was hij: innemend, belangstellend, warm, en daarbuiten vol vakkennis over (de geschiedenis van) het maatschappelijk werk. Zijn Basisboek zal ik nog regelmatig raadplegen, nu niet meer alleen nieuwsgierig en met bewondering, maar ook met weemoed. Allen die Maarten zullen missen, wens ik veel sterkte toe. 
Op 8 september 2020
om 14:36 getekend door:
C.a.t.h.a.r.i.n.a. .T.h... .B.a.k.k.e.r.
Dit is niet ok
Dankzij zijn publicaties over Hogeschool de Horst en zijn boeiende verhalen kreeg ik een mooi inzicht in de ontwikkelingen van deze bijzondere Hogeschool. Dat gold ook voor de ontwikkelingen die hij beeldend kon schetsen van Social Work. Wat een gave!! Dank daarvoor Maarten. Alle goeds. Margriet Jongerius 
Op 7 september 2020
om 21:34 getekend door:
M.a.r.g.r.i.e.t. .J.o.n.g.e.r.i.u.s.
Dit is niet ok
Maarten van der Linde was een vertrouwde naam in de Canonredactie. Persoonlijk heb ik hem nooit gesproken, maar wel veel goeds van en over hem gehoord en gelezen. Bij deze wens ik de redactie, evenals zijn familie en vrienden veel sterkte dit grote verlies. 
Op 31 augustus 2020
om 19:54 getekend door:
P.e.t.r.a. .H.u.n.s.c.h.e.
Dit is niet ok
Wat een schrik om zaterdag in de NRC te lezen dat Maarten van der Linde is overleden. Als voormalig directeur van de BPSW heb ik regelmatig contact met hem gehad. Ik vond hem een inspirerend en fijn mens. Met een enorme liefde voor - het boekstaven van de geschiedenis van - het sociaal werk. Hij laat een rijke erfenis achter met zijn boeken en bijdragen aan de Canon Sociaal Werk. Bedankt Maarten! Ik wens zijn naasten veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies. 
Op 31 augustus 2020
om 15:52 getekend door:
L.i.e.s. .S.c.h.i.l.d.e.r.
Dit is niet ok
Maarten was van de Horst, ik van de Nijenburgh.
Al voor de fusie kenden wij elkaar, maar na de fusie zagen we elkaar vaker.
Ik zat ooit drie kwartier met hem in de trein, onderweg naar het Dolhuis in Haarlem. Het viel mij op, dat Maarten op een speciale, zeer aangename manier communiceerde.
Hij sprak bedachtzaam, zorgvuldig, vriendelijk, welwillend en zeer aandachtig. Ik merkte, hoe weldadig het was om op deze wijze bejegend te worden en voorwerp van aandacht te zijn.
In de systeem- en communicatietheorie, hield ik mijn studenten jarenlang voor, dat het betrekkingsniveau het inhoudsniveau nader inkleurt en kwalificeert en hoe daarbij de toon de muziek maakt. Deze werkelijkheid kreeg bij Maarten op een bijzondere wijze gestalte in zijn plezierige en zorgvuldige wijze van communiceren."Zo moet het", dacht ik, "zo horen mensen met elkaar om te gaan. Van deze man kan ik nog veel leren".
Ik heb dit genoegen na onze gemeenschappelijke treinreis nog vaak mogen smaken. In de manier, waarop hij aan de communicatie met anderen vorm wist te geven met mensen omging lag zijn grote geheim. Ik zal dit geheim bewaren en blijven koesteren. 
Op 31 augustus 2020
om 14:13 getekend door:
J.o.o.p. .W.i.l.l.e.m.s.e.
Dit is niet ok
Maarten ontmoette ik voor het eerst in 1966: we waren beiden eerstejaars studenten geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Ik vond hem meteen een vriendelijke, toegankelijke en zeer correcte medestudent.
Ik zwaaide om naar sociologie en werd daar actief in de toenmalige studentenbeweging.Ik kwam Maarten in dat kader weer tegen in de jaren '70, tot mijn verrassing als vertegenwoordiger van een zeer radicale fractie van de brede studentenbeweging. We kruisten de degens ten overstaan van geboeid luisterende eerste- en tweedejaars.
Later, in de jaren '90 kwamen we elkaar opnieuw tegen, dit keer in het HBO. Maarten bleek gepromoveerd en verzorgde de opgaven voor geschiedenis van het toelatingsexamen voor sociaal-agogische opleidingen,bedoeld voor aspirant-studenten zonder de vereiste vooropleiding. Ik keek ook een deel van die toelatingsexamens na. Maarten noemde zich met enige zelfspot 'de allerlaatste geschiedenisdocent binnen het sociaal-agogisch HBO-onderwijs'.Het contact met hem was altijd de moete waard, ik keek ernaar uit.
Maarten bleek specialist te zijn geworden op het terrein van de geschiedenis van het sociaal werk in Nederland, hij publiceerde, werkte mee aan een canon. Hij bleek zeer geďnteresseerd in de ontwikkeling van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD),waar ik zelf vooral mee bezig was. Ons contact kenmerkte zich altijd door echte interesse over en weer in elkaar inhoudelijke besognes. Uiteraard - zou ik bijna zeggen - vonden we elkaar in een kritische blik op de ontwikkelingen in het HBO-onderwijs en de rol van (een aantal) managers daarin.
In 2016 was er een reünie van de eerstejaars geschiedenisstudenten van 1966 - een geslaagde middag met veel boeiende levensverhalen. Tot mijn verbazing vertelde Maarten over zijn radicale periode in de seventies met een zekere gekweldheid: hij was toen,aldus zijn formulering 'van zijn ankers losgeslagen'. Ik betreur dat we daar nooit meer over doorgepraat hebben - maar zo regelmatig zagen we elkaar nu eenmaal niet.
Hij blijft me bij als een aimabele, interessante en ook zielsverwante collega die veel heeft nagelaten. Hij zal in privé-kring en professioneel gemist worden. 
Op 31 augustus 2020
om 0:39 getekend door:
F.r.a.n.s. .V.e.r.b.o.e.k.e.n.d.
Dit is niet ok
Als oud-collega van Maarten op De Horst deel ik de vele mooie herinneringen aan Maarten. Het geeft een goed gevoel dat zoveel mensen Maarten als vriend en inspirator hebben ervaren.Sonja en ik hebben ons medeleven al eerder aan Joke en de kinderen laten blijkenSpijtig dat we Maarten?s afscheid niet meer persoonlijk in een mooie ceremonie gezamenlijk hebben kunnen beleven. Des te belangrijker voor ons is daarom de indrukwekkende en ontroerende bijeenkomst rond de boekpresentatie van zijn laatste levenswerk: ?Liefdadigheid naar Vermogen?. Maarten stond daar in zijn grootsheid én direct menselijke betrokkenheid. 
Op 30 augustus 2020
om 13:24 getekend door:
J.e.f. .H.e.l.m.e.r.
Dit is niet ok
Maarten, een bijzondere man, groots, integer maar ook bescheiden. Voor mij heeft hij ?de Horst? voor een deel laten voortbestaan dmv zijn boeken die ik regelmatig door blader. Het roept bij mij bijzondere herinneringen op. Maarten bedankt. In de 18 jaar die ik als student en later als docent op Hogeschool de Horst heb ik Maarten ervaren als een bijzondere man met veel kennis en kunde, maar ook geďnteresseerd, leergierig, aandacht en respect voor de ander. Een warme man.
Joke, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte met dit grote verlies.
Nel Besseling 
Op 29 augustus 2020
om 16:27 getekend door:
N.e.l. .B.e.s.s.e.l.i.n.g.
Dit is niet ok
De turbulente geschiedenis van het sociaal werk is door Maarten nuchter en hartverwarmend in beeld gebracht. Laten we zijn nalatenschap koesteren. Familie, vrienden en oud collega's: gecondoleerd met dit verlies. 
Op 29 augustus 2020
om 14:24 getekend door:
P.a.u.l. .V.l.a.a.r.
Dit is niet ok
Zoveel mooie eigenschappen en verdiensten van Maarten zag ik voorbijkomen. Van harte onderschrijf ik ze. Maarten was een prachtmens in zovele opzichten.
Een voorrecht om lange tijd zijn collega te mogen zijn.
Met diep respect buig ik mijn hoofd voor de wijze waarop Maarten en Joke moed en optimisme vonden om door te gaan. En Maarten zijn laatste boek heeft kunnen voltooien. Hij blijft voortleven in herinnering en in zijn veelomvattende nalatenschap.
Joke, de (klein)kinderen en verdere familie wens ik veel sterkte en liefdevolle steun toe. En dat alle mooie woorden over jullie Maarten tot troost zijn.
Vaarwel lieve Kanjer. Annemiek Huijink 
Op 29 augustus 2020
om 14:18 getekend door:
A.n.n.e.m.i.e.k. .H.u.i.j.i.n.k.
Dit is niet ok
ik heb Maarten gekend als student aan de De Horst Later heeft mij geadviseerd bij het schrijven van de biografie van mijn vader, in leven directeur van volkshogeschool Drakenburgh en ik heb hem weer gesproken toen hij de geschiedenis van alle volkshogescholen schreef . Ik wist niet dat hij ziek was dus voor mij was het een schok . ik denk aan hem terug als een zeer betrokken , gemotiveerde man die het sociale werk een zeer warm hart toedroeg en die door zijn studies dit werk ook volop liet leven voor nu en voor vele nageslachten , dank je wel Maarten voor al dat werk en heel triest dat ik je niet meer kan zien en met je kan praten 
Op 28 augustus 2020
om 17:53 getekend door:
h.a.n.s. .b.e.e.r.e.n.d.s.
Dit is niet ok
       1 2 3        Volgende >
Dit register is aangemaakt door:
Jos van der Lans
op 26 augustus 2020
en blijft zichtbaar tot:
26 oktober 2020
Contact met beheerder >
Contact met Jos van der Lans:


  annuleren

Register verlengen >
Een blijvende herinnering aan:

Maarten van der Linde

U kunt van dit register en de toegevoegde condoleances zelf een boekje maken en laten drukken. Meer info >

Nieuw boekje maken >
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, RSS, Twitter en SMS. Foto
Condoleance.nl op je mobiel
Foto Speciaal voor iedereen die via de mobiele telefoon Condoleance.nl wil bekijken, hebben we een compakte mobiele versie van de site ontwikkeld.
Dit register op je site of blog
Wil je dit register op je eigen website of blog vermelden? Gebruik dan de code onder de knop.
Kopieer de code hieronder en plak deze in je blog of site: